Palapeliturnaus kokoaa jälleen 10 joukkuetta yhteen Ropeconissa kisailemaan siitä, kuka saa nopeimmin koottua 1000 palan palapelin.

Palapeliturnaus voi ensi alkuun kuulostaa kenties ehkä hieman hassunkuriselta konseptilta, mutta se on yllättävän intensiivinen ja viihdyttävä kokemus paitsi osallistujien, mutta myös yleisön näkökulmasta. Palapelien kokoaminen on oma taitonsa, joka vaatii paitsi visuaalista hahmotuskykyä, mutta myös sorminäppäryyttä. Monilla harrastajilla on lisäksi omat taktiikkansa palapelien kokoamiseen: osa aloittaa reunoista, osa lajittelee palat tarkkaan, ja osa taas sukeltaa suoraan palojen yhdistelyyn. Nyt palapeliharrastajilla on jälleen mahdollisuus muutaman vuoden tauon jälkeen päästä näyttämään etävuosien aikana treenattuja palapelinkokoamistaitojaan joukkueturnauksen merkeissä!

Tämän viikonlopun sunnuntaina 31.7. klo 11-15 järjestetään palapeliturnaus 2-4 hengen joukkueille Ropecon-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa. Turnauksessa 2-4 hengen joukkueet ottavat toisistaan mittaa kokoamalla 1000 palan palapelin mahdollisimman nopeasti, aikaa max. 4 tuntia.

Joukkuepalapeliturnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa Ropeconissa vuonna 2019, jolloin 4 hengen voittajajoukkue Geek Girls Unite! kokosi 1000 palan palapelin huimalla ajalla alle kahdessa tunnissa (1h 51 min 5 sec). Nyt joukkueturnaus järjestetään toista kertaa ja mukaan mahtuu jälleen 10 joukkuetta. Päästäänköhän tällä kertaa myös alle 2 tunnin – vai kenties jopa aiemman ennätyksen alle?

Turnaukseen ei ole erillistä osallistumismaksua, mutta osallistujilla tulee luonnollisesti olla sisäänpääsy tapahtumaan: esimerkiksi päivälippu sunnuntaille riittää. Päivälippuja on myynnissä tapahtuman ovelta (lisätietoa tapahtuman lipuista täällä.)

Palapeliturnauksen järjestäjä toivottaa kaikenikäiset palapelien ystävät mukaan palapeliturnaukseen! Alla on lisää infoa palapeliturnauksesta ja sen säännöistä. Jos teillä on kysyttävää turnauksesta niin vastaan mielelläni: minuun saa yhteyden osoitteesta turnaukset@ropecon.fi sekä tapahtuman aikana Halli 3:sen Pelitiskin kautta. Toivottavasti tapaamme tänä viikonloppuna Ropeconissa palapelien merkeissä!

 

Ilmoittautuminen

Palapeliturnaukseen ilmoittaudutaan etukäteen Ropeconin sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän Konstin kautta. Ilmoittautuminen Konstissa avautuu perjantaina klo 15 ja tunnuksen rekisteröintiin tarvittavan koodin saa Halli 3:sen Pelitiskiltä. Riittää, että yksi joukkueen jäsen ilmoittaa koko joukkueen kerralla Konstissa palapeliturnaukseen: kaikkien jäsenten ei siis tarvitse ilmoittautua turnaukseen erikseen omilla tunnuksillaan. Tarvittaessa ilmoittautumiseen saa apua Pelitiskiltä.

Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa joukkueen nimi, kaikkien joukkueen jäsenten nimet, sekä yhteystiedot mahdollista palkintoyhteydenottoa varten.

Lisätietoa Konstin käytöstä turnausilmoittautumisissa voit lukea tästä blogipostauksesta.

Ilmoittautuminen Konstissa sulkeutuu lopullisesti vasta sunnuntaina klo 11:00. Ilmoittautuminen ei siis sulkeudu täysin, vaikka kaikki joukkuepaikat täyttyisivät jo aikaisemmin: näin siksi, että mahdolliset täyttymisen jälkeen syntyneet peruutuspaikat saadaan auki ja halukkaiden saataville lyhyelläkin varoitusajalla ennen turnausta. Peruutuspaikkoja voi kysellä myös Halli 3:sen Pelitiskiltä aina turnauksen alkuun saakka.

Jos haluaisit osallistua palapeliturnaukseen, mutta sinulla ei ole joukkuetta, voit yrittää etsiä joukkuekavereita kannattaa esimerkiksi Ropeconin Discord- tai somekanavilla. Voit kysyä apua joukkueen etsimiseen myös Pelitiskiltä.

 

Aikataulu

Perjantaina 29.7.
  • Klo 15:00 – Ilmoittautuminen avautuu Konstissa
Sunnuntaina 31.7.
  • Klo 10:45 – Kokoontuminen turnaussaliin + turnauskäytäntöjen ja sääntöjen lyhyt kertaus (Halli 3)
  • Klo 11:00 – Ilmoittautuminen sulkeutuu Konstissa
  • Klo 11:00 (tuomari ottaa ylös tarkan ajan) – Palapeliturnaus alkaa
  • Klo 15:00 (tai 4 tunnin päästä aloitushetkestä) – Palapeliturnaus päättyy
  • Klo 17:00 – Palkintojenjako Ropeconin päättäjäisissä (Spektaakkelisali, Halli 1)

 

Käytännön ohjeita

Palapeliturnaus on avoin kaikenikäisille eikä siihen ole osallistumismaksua. Joukkueessa on oltava vähintään 2, mutta enintään 4 jäsentä.

Ilmoittautuneet joukkueet voivat kokoontua turnaussaliin palapeliturnaukselle valitun pöytäblokin luokse sunnuntaina jo klo 10:45 alkaen. Joukkueille varatut pöydät on merkitty joukkueiden mukaan nimetyillä paperilapuilla. Tuomari käy aluksi vielä lyhyesti läpi turnauksen säännöt, käsimerkit ja muut tärkeät käytännön asiat ennen ajanoton aloittamista.

Pöydille kuvapuoli alaspäin asetettuihin ja peitettyihin palapeleihin ei saa koskea, ennen kuin turnaus on virallisesti alkanut. Palapelin muovit ja muut pakkausmateriaalit saa poistaa vasta, kun ajanotto on alkanut.

Turnaus alkaa, kun tuomari julistaa ajanoton alkaneeksi. Joukkueilla on tästä eteenpäin enintään 4 tuntia aikaa koota 1000 palan palapeli. Kun 4 tuntia on kulunut, tuomari julistaa turnauksen päättyneeksi ja joukkueet keskeyttävät kokoamisen. Mikäli aika loppuu kesken, lasketaan jäljelle jääneet palat: tuomari ottaa keskeneräisestä palapelistä myös kuvan tarkistuslaskentaa varten. Kun kuvat on otettu ja palat laskettu, joukkueet voivat halutessaan jatkaa keskeneräisen palapelin kokoamista loppuun pöydällään turnauksen päätyttyä aina Ropeconin ovien sulkeutumiseen saakka.

Palapeliturnauksen palkinnot jaetaan Ropeconin päättäjäisissä Halli 1:n Spektaakkelisalissa sunnuntaina klo 17:00 alkaen. Toivoisimme, että palapeliturnauksen voittajajoukkueen sekä 2. ja 3. sijoittuneiden joukkueiden jäsenet tai ainakin yksi kunkin joukkuen edustaja pääsisi saapumaan lavalle hakemaan joukkueensa palkinnot. Jos tiedätte, ettei kukaan palkittavan joukkueen jäsen ei ole enää päättäjäisten aikaan tapahtumapaikalla tai ette muuten pysty hakemaan palkintoa lavalta, ilmoittakaa asiasta heti turnauksen jälkeen palapeliturnauksen järjestäjälle, niin hän ilmoittaa asiasta eteenpäin päättäjäistiimille. Tässä tapauksessa palkinnot voidaan antaa joukkueen matkaan jo heti turnauksen jälkeen.

 

Palkinnot

Turnauksen voittajajoukkue palkitaan mitaleilla sekä yhteisellä 30 € lahjakortilla Lautapelit.fi -verkkokauppaan. Turnauksessa 2. sijoittunut joukkue palkitaan 20 € lahjakortilla, ja 3. sijoittunut joukkue 10 € lahjakortilla Lautapelit.fi -verkkokauppaan.

Lisäksi kaikki turnaukseen osallistuneet joukkueet saavat pitää kokoamansa kilpailupalapelit niin halutessaan. Jos kukaan joukkueen jäsen ei halua pitää kilpailupalapeliä, palautetaan se Halli 3:sen Pelitiskille.

Palapeliturnauksessa käytetyt kilpailupalapelit sekä turnauksen palkinnot on lahjoittanut sen yhteistyökumppanina toimiva Lautapelit.fi.

 

Turnauksen säännöt

Joukkueen kokoonpano

Joukkueessa on oltava vähintään kaksi (2), mutta enintään neljä (4) henkilöä. Kaikkien joukkueen jäsenten on osallistuttava palapelin kokoamiseen turnauksen aikana.

Palapeliturnauksessa ei ole ikärajaa, vaan se on avoin kaikenikäisille.

Kilpailupalapeli

Kaikki joukkueet saavat koottavaksi samanlaisen avaamattoman 1000 palan palapelin. Palapeli asetetaan pöydälle peitettynä kuvapuoli alaspäin eikä palapeliin saa koskea ennen kuin turnaus on virallisesti alkanut. Palapelin muovit ja muut pakkausmateriaalit saa poistaa vasta turnauksen alkamisen jälkeen.

Voittajan määrittäminen

Palapeliturnauksessa 2-4 hengen joukkueilla on maksimissaan 4 tuntia aikaa koota 1000 palan palapeli. Palapeliturnauksen voittaja on se joukkue, joka:

saa palapelin kaikki palat nopeimmin paikoilleen, tai
joka on saanut eniten paloja paikoilleen 4 tunnin aikarajaan mennessä.

Jos yksikään joukkue ei ole saanut palapeliä valmiiksi aikarajaan mennessä, määritetään voittaja laskemalla jäljellä olevien vapaiden palojen määrä: se joukkue, kellä on jäljellä vähiten paikalleen asettamattomia paloja, voittaa.

Mahdollisessa tasatilanteessa päätuomari voi päättää myöntää joukkueille esimerkiksi 5 minuuttia lisäaikaa, jonka jälkeen voittaja määritetään edellä mainituin kriteerein: joko palapelin valmistumisnopeuden tai jäljellä olevien palojen määrän mukaan.

Tuomarointi

Turnauksessa on läsnä aina vähintään yksi päätuomari. Lisäksi paikalla voi olla 1-2 avustavaa tuomaria tai turnausavustajaa. Päätuomari aloittaa ja lopettaa turnauksen, sekä tekee tarvittavat sääntölinjaukset ja päätökset turnauksen aikana. Avustavat tuomarit ja turnausavustajat auttavat ajanotossa ja valvovat sääntöjen noudattamista.

Käsimerkit

Joukkueet voivat tarvittaessa kutsua paikalle tuomarin tai turnausavustajan, mikäli heillä on kysyttävää tai jonkinlainen ongelmatilanne. Tuomari kutsutaan paikalle tällöin yhtä kättä selkeästi ilmaan nostamalla, mutta ilman käden heilutusta.

Kun palapelissä on jäljellä enää n. 100 palaa tai muutaman minuutin verran paloja, joukkueen on hyvä ilmoittaa asiasta tuomarille ja avustajille, jotta ajanottaja ehtii saapua paikalle ja saa merkittyä ylös mahdollisimman tarkan valmistumisajan. Tätä varten yksi joukkueen jäsenistä voi kutsua paikalle tuomarin tai turnausavustajan yhtä kättä nostamalla ja heiluttamalla.

Kun joukkue saa palapelin valmiiksi, kaikki joukkueen jäsenet nostavat molemmat kätensä ylös tämän merkiksi ja sanovat tarpeeksi kovaan ääneen “VALMIS!”. Ajanottaja pysäyttää joukkueen ajan ensisijaisesti heti nähtyään viimeisen palan menneen paikalleen, taikka toissijaisesti kuullessaan äänimerkin ja nähdessään kaikki joukkueen kädet ylhäällä. Toissijainen tapa äänimerkkeineen on olemassa siksi, että jos usean joukkueen palapeli on valmistumassa samaan aikaan, ei ajanottaja välttämättä pysty näkemään kaikkien näiden viimeisen palan asettamista paikoilleen. Ja onhan se nyt vaan kivaa hieman juhlia palapelin valmistumista!

Sallitut apuvälineet

Jotta kaikki joukkueet olisivat turnauksessa mahdollisimman samalla viivalla, ei palapeliturnaukseen saa tuoda mukana minkäänlaisia erillisiä apuvälineitä: ei siis esimerkiksi palapelimattoja, lajitteluastioita paloja varten, tai lisävaloja.

Palapelin mukana tulevaa laatikkoa saa käyttää apuna palojen lajittelussa ja laatikon kansikuvaa saa käyttää apuna kokoamisessa. Jos palapelin mukana tulee juliste palapelin kuvasta, myös sitä saa käyttää apuna kokoamisessa.

Musiikin kuuntelu omassa turnauspöydässä esimerkiksi kannettavan kaiuttimen tai puhelimen kautta on sallittua vain, mikäli musiikki on tarpeeksi hiljaisella eikä häiritse muita joukkueita. Suosittelemme kuitenkin käyttämään musiikin kuunteluun esimerkiksi langattomia kuulokkeita. Myös vastamelukuulokkeiden tai korvatulppien käyttäminen esimerkiksi ympäröivän hälyn poistamiseksi on sallittua.

Ulkopuolinen apu

Joukkueen ulkopuoliset jäsenet eivät saa auttaa palapelin kokoamisessa turnauksen aikana tai koskea palapelin paloihin. Yleisö saa kannustaa joukkueita, mutta ei neuvoa palojen paikalleen asettamisessa. Yleisö ei kuitenkaan saa häiritä joukkueita kannustuksellaan tai tulemalla liian lähelle turnauspöytiä turnauksen aikana. Häiritsevästi käyttäytyvät yleisön jäsenet voidaan tarvittaessa poistaa paikalta järjestyksenvalvojien avulla.

Muiden joukkueiden jäsenet eivät saa auttaa toisia joukkueita palapelien kokoamisessa eivätkä koskea muiden joukkueiden paloihin. Jo palapelinsä valmiiksi saaneet joukkueet voivat halutessaan jäädä seuraamaan turnausta yleisön joukossa.

Turnausalueelta poistuminen

Turnausalueelta ei saa poistua palapeliturnauksen aikana kuin välttämättömille wc-tauoille. Poistumisesta on aina ilmoitettava tuomarille tai turnausavustajalle. Vähintään yhden joukkueen jäsenen on oltava aina turnauspöydän ääressä. Kaikken joukkueen jäsenten on oltava paikalla palapelin valmistuessa, jotta ajanotto voidaan pysäyttää ja joukkueen tulos voidaan kirjata ylös.

Jos joukkueen jäsen poistuu turnausalueelta kertomatta tuomarille tai ei palaa ollenkaan takaisin turnausalueelle, voidaan joukkueen suoritus hylätä.

Esteettömyys ja avustajat

Myös avustajan kanssa liikkuvat Ropeconin kävijät ovat tervetulleita osallistumaan palapeliturnaukseen! Mikäli avustaja osallistuu myös itse avustettavan lisäksi palapelin kokoamiseen, myös avustaja lasketaan ensisijaisesti mukaan joukkueen jäseneksi. Mikäli avustaja ei osallistu itse suoraan palapelin kokoamiseen, häntä ei ensisijaisesti lasketa mukaan joukkueen jäseneksi. Tarvittaessa päätuomari arvioi asiaa kuitenkin tapauskohtaisesti.

Jos sinulla on kysyttävää tai toiveita palapeliturnauksen esteettömyyteen tai muuten turnausjärjestelyihin liittyen, otathan rohkeasti yhteyttä jo hyvissä ajoin ennen turnausta! Palapeliturnauksen järjestäjään saa tarvittaessa yhteyden Halli 3:sen pelitiskin kautta tai osoitteesta turnaukset@ropecon.fi.

Sääntöjen rikkominen

Tahallinen tai toistuva sääntörikkomus taikka huijausyritys johtaa joukkueen suorituksen välittömään keskeyttämiseen, tai suorituksen hylkäämiseen. Mahdolliset tahattomat tai lievemmät sääntörikkomukset käsitellään tapauskohtaisesti päätuomarin toimesta ja niiden seurauksena voi olla esimerkiksi ns. sakkominuutteja, eli esim. 1 min, 5 min tai 10 min lisääminen lopulliseen kilpailutulokseen.

Muu palapeliohjelma Ropeconissa

Ropeconissa on tänä vuonna tarjolla palapeliharrastajille joukkueturnauksen lisäksi myös muuta palapeliaiheista ohjelmaa.

Yhteispalapeli

Ropeconissa voi viikonlopun aikana osallistua vapaasti conikansalle asetettuun yhteispalapelihaasteeseen, jonka tavoitteena on saada massiivinen 9000 palan palapeli valmiiksi tapahtuman aikana. Yhteispalapeli sijaitsee Lasigalleriassa Eteläisen Sisäänkäynnin luona lähellä Isotavaranarikkaa ja se on vapaasti kaikkien kävijöiden koottavissa perjantaista klo 15 aina sunnuntaihin klo 15 saakka.

Vuonna 2019 Ropeconissa haasteena oli 3000 palan yhteispalapeli, josta ei kuitenkaan ollut vastusta Ropeconin kävijöille: yhteispalapeli saatiin valmiiksi tuolloin jo lauantaiaamun aikana! Pystyvätkö tämän vuoden Ropeconin kävijät yhdistämään jälleen voimansa, vastaamaan haasteeseen ja kokoamaan yhteispalapelin tapahtuman aikana – vai viekö valtava palapeli tällä kertaa voiton kokoajistaan?

Palapeliaiheinen luento

Palapeliturnauksen ja yhteispalapelin lisäksi tarjolla on myös englanninkielinen luento palapeleistä, joka esittelee vinkkejä ja taktiikoita erilaisten palapelien kokoamiseen: sieltä voi käydä hakemassa vaikkapa viime hetken vinkkejä joukkueturnaukseen!

Pandas, Flowers and Zoomies: Jigsaw Puzzles and How to Solve Them
lauantaina klo 23:00 – 00:45, sali 205