Text: Ropecon program team

Ropecon är som känt landets största och vackraste rollspelsevenemang – men kan man delta på svenska? Såklart man kan! Evenemanget ordnas helt med frivilliga krafter, av spelare till spelare. På våren bad vi om programförslag på svenska. Hur gick det? Här plockar vi fram programpunkter och spel som går av stapeln på svenska under Ropecon!

Finlands svenska rollspelsförening Eloria bjuder på talprogram i formen av föreningspresentation och dokumentärvisning. Eloria, som främst är aktiv i Österbotten, fyllde förra året hela 20 år. Här har du chansen att träffa andra rollspelare som talar svenska, höra vad Eloria håller på med och såklart se dokumentären som handlar om jubileumsåret och förberedelserna inför storlajvet Korpkvädet i 2023.

Om du blir sugen på lajv efter dokumentärvisningen kommer du säkert förr eller senare att stöta på fenomenet där spelet närmar sig men kostymen förblir osydd. Workshopen Last Minute Sewing dras på engelska, men här kan man också få hjälp och tips på svenska – och om du redan har en lajvkostym som du behöver jobba med, kan du ta med den och sy i sällskap.

Är din vanliga spelgrupp finskspråkig? Har du inte hittat spelsällskap på svenska där du bor? På Ropecon har du chansen att spela Fiasco eller D&D på svenska. Dessutom bjuds det på Drakar och Demoner, där spelgruppen får bestämma om de vill spela på svenska eller engelska.

Ifall du redan har med dig ett par kompisar som talar svenska – eller om du vill prova på solorollspel – rekommenderar vi en titt in i Indierummet. Här hittar du ett urval lätta no prep -spel som ni kan plocka upp och spela direkt. Det finns också åtminstone en facilitator som talar svenska.    

Alla programpunkter på svenska, med närmare beskrivningar och möjliga innehållsvarningar, hittar du i programguiden: https://ropecon.fi/opas/#language:sv/display:list

Tycker du att det kunde finnas mer program på svenska? Fick du idéer om vad som kunde finnas med? Vi hoppas på att kunna erbjuda program på svenska även i framtiden, så följ med oss här på bloggen och i sociala medier. Nästa år kommer snabbare än du tror, och då kan det gärna vara du som talar om något rollspelsrelaterat som just du är specialist på, drar rollspel eller kanske en workshop. Vi kan alla bidra till hur Ropecon ser ut i framtiden!