Tekijät Ropeconin takana – osa 1: Conitea
Tekijät Ropeconin takana -artikkelisarja esittelee vapaaehtoisia Ropeconin takana. Ropeconia järjestämässä on vuosittain satoja vapaaehtoisia, jotka takaavat kävijöille ikimuistoisen Ropecon-kokemuksen. Miten Ropecon oikein tehdään? Keitä ovat nuo lukuisat vapaaehtoiset, jotka mahdollistavat tapahtuman järjestymisen? Olisitko sinä vapaaehtoisemme tulevaisuudessa?
Artikkelin ensimmäisessä osassa tutustumme siihen, mikä conitea on ja viisi Ropeconin coniteassa ollutta henkilöä kertovat kokemuksistaan ja antavat näkökulmia ja terveisiä kaikille hakemisesta kiinnostuneille.
Huomaathan myös, että haku Ropeconin 2022 coniteaan on auki 31.8.2021 saakka. Lisätietoa hakemisesta löytyy täältä: https://blog.ropecon.fi/hae-ropeconin-coniteaan-2022/ .
Eli mikä conitea?
Ropeconin tuotantotiimi, eli conitea on vastuussa Ropeconin käytännön suunnittelusta ja järjestämisestä. Conitean jäsenet, eli coniitit valitaan tehtäväänsä perinteisesti jo alkusyksystä, sillä conitean työskentely alkaa melko pian edellisen Ropeconin päätyttyä. Conitean valitsevat pääjärjestäjät, jotka on valittu Ropeconin taustaorganisaation Ropecon ry:n valintakokouksessa yleensä jo reilusti aiemmin. Ropeconin conitean koko vaihtelee vuosittain, coniteassa on viime vuosina työskennellyt keskimäärin 50-70 coniittia erilaisten vastuualueiden parissa.
Conitea päättää tapahtuman isoista linjoista, esimerkiksi teemasta, paitagrafiikasta, kunniavieraista ja esimerkiksi lipputyypeistä ja – hinnoista. Conitealla on siis yhteisesti sovittavia teemoja ja päätöksiä, mutta lisäksi jokainen coniitti yksin tai tiimissä vastaavat myös omista osa-alueistaan. Coniittien tehtävät sijoittuvat tapahtumavuoteen aina edellisesti alkusyksystä aina Ropeconin jälkeiseen loppupyykkiin saakka. Conitea työskentelee Slackissa, jonka lisäksi se kokoustaa vuoden aikana. Lisäksi conitea kokoontuu pari kertaa vuodessa seminaariin, jossa coniitit pääsevät tapaamaan toisiaan ja suunnittelemaan yhteisesti tulevaa tapahtumaa.
Coniitit haastattelussa
Coniitit kertovat lisää omista osa-alueistaan, coniteaan hakemisesta sekä siitä, mikä coniteatyöskentelyssä haastaa ja mikä siinä toisaalta taas on parasta. Lopuksi kysyimme heiltä vielä vinkkejä ja terveisiä hakemista ja coniteatyöskentelyä miettiville.
Jukka ”NiTessine” Särkijärvi, Pirkanmaa
Coniteassa 8 vuotta (2009-2012 roolipelit, 2013 ohjelma, 2018 kansainvälisyys, 2020-2021 roolipelit)
”Roolipelivastaavana vastasin mm. pöytäpelinjohtajien rekrytoinnista, roolipelien aikatauluttamisesta Ropeconin aikana ja yleisesti ottaen kaikesta, mikä liittyi pöytäroolipeleihin, eikä kuulunut jollekin toiselle osa-alueelle. Ohjelmatiimissä vastasin mm. ohjelmahausta, ohjelmanjärjestäjien värväyksestä ja Ropeconin puhe- ja muun ohjelman aikatauluttamisesta Ropeconin ohjelmaan. Kansainvälisyysvastaavana mm. tuotin kansainvälisille kävijöille tutustumismateriaalia ja organisoin International Meeting pointia.”
Puhe- ja muu ohjelma on Ropeconin ohjelman osa-alue, johon kuuluu esimerkiksi puheohjelma, paneelit, työpajat, erilaiset näytökset ja spektaakkeliohjelma. Spektaakkeliohjelmaan kuuluvat esimerkiksi avajaiset, gaala ja päättäjäiset.
International Meeting point eli kansainvälinen kohtaamispaikka on Ropeconissa oleva piste, jossa kansainväliset kävijät voivat esimerkiksi tavata muita kansainvälisiä kävijöitä, kysyä vinkkejä kansainvälisille kävijöille suunnatusta ohjelmasta tai ihan vaikka käytännön neuvoja ja opastusta.
”Tunsin etukäteen Ropeconissa joskus olleita coniitteja ja itsekin värväsin henkilöitä myöhemmin mukaan myös omasta kaveripiiristäni. Olin pitänyt Ropeconissa aikaisemmin muutaman esitelmän ja toiminut pelinjohtajana pari vuotta, kun kaveripiiristäni rohkaisivat hakemaan roolipelivastaavaksi Ropeconiin. Pohdin asiaa muutaman viikon ajan ja päätin lopulta laittaa hakemuksen coniteaan. Vaikka hakupyyntöä onkin tullut kaveripiiristä, hakemukset ja haku on aina tehty asiallisesti ja prosessin mukaisesti. Poikkeuksena oli vuosi 2020, jolloin pandemian vuoksi lähitapahtuma peruttiin ensimmäisen kerran. Kuulin, että pöytäroolipelit olisivat jäämässä toteutumatta etätapahtuman luonteen vuoksi. Koska olimme Suomen Pathfinder Societyssa jo pelanneet etänä menestyksekkäästi, päätinkin olla yhteydessä Ropeconin järjestäjiin ja seuraavaksi löysinkin itseni järjestämästä niitä.”
Suomen Pathfinder Society on Pathfinder Society-nimisen globaalin roolipelin ympärille Suomessa syntynyt yhteisö.
”Haastavinta on ollut saman tontin pitkäaikaisen tekemisen pitäminen mielekkäänä. Kun on pitkään tehnyt samaa osa-aluetta, siitä saattaa tulla rutiinia, joka taas voi johtaa esimerkiksi huolimattomuuteen ja siksi vaihdoinkin aikoinaan tehtävää. Olen ollut parhaimmillani silloin, kun hommassa on ollut haastetta, uutta opittavaa tai ratkaistavia ongelmia – niistähän niitä kokemuspisteitäkin kertyy. Pääkaupunkiseudulla järjestettävän tapahtuman järjestäminen Tampereelta käsin on myös joskus ollut logistisesti haastavaa. Parasta on ollut se, kun on päässyt olemaan osa tiimiä ja tekemään yhdessä asioita. Olen saanut paljon kokemusta erilaisista töistä ja ihmisten kanssa pärjäämisestä. Olen solminut pitkiä ystävyyssuhteita ja päässyt antamaan jotain takaisin yhteisölle, jolta olen saanut niin kovin paljon.”
Cecilia, Pääkaupunkiseutu
Coniteassa 1 vuosi (2021, kirpputori)
Kirpputorivastaava vastaa Ropeconin myyntialueen yhteydessä toimivasta kirpputorista, jonne kävijät voivat tuoda myyntiin omia, käytettyjä roolipeliaiheisia tavaroita, kirjoja, pelejä tai vaatteita.
”Olen käynyt Ropeconissa noin 10 vuoden ajan ja tapahtuma on ollut minulle yksi vuoden kohokohdista. Olen ollut melkein joka vuosi vapaaehtoisena narikassa, joten olin tiennyt coniteasta jo pitkään. Olin miettinyt jo vuosia, että voisin joskus tehdä enemmän ja hakea coniteaan, mutta se on tuntunut aika isolta asialta, kun on muitakin aikaa vieviä harrastuksia. Viime syksynä Alter Egon tapahtumassa coniteaan jo hakeutuneet henkilöt kuitenkin kannustivat hakemaan mukaan, sillä tapahtumaan tarvittiin vielä tekijöitä, joten päätin hakea mukaan vielä varsinaisen haun päättymisen jälkeen.”
Alter Ego ry on Helsingin yliopiston lauta- ja roolipeliyhdistys, joka on myös Ropeconin taustaorganisaatio Ropecon ry:n jäsenyhdistys.
”Tunsin etukäteen Ropeconin coniteassa olleita henkilöitä, sillä olin ollut jo vuosia Alter Egossa aktiivisena ja monet entiset ja nykyiset Alter Egon aktiivit ovat olleet coniteassa. Heiltä sain myös tietoa siitä, millaista coniteatyöskentely on. Minulle coniteaa mainostanut henkilö kertoi myös miten toimia, kun olin hieman myöhässä coniteahakuni kanssa. Hakeminen jännitti hieman, mutta kirjoitin hyvin lyhyen viestin, jossa kyselin vielä vapaana olevia tehtäviä. Tätä seurasi itse haastattelutilaisuus kahden pääjärjestäjän kanssa, jossa minulta kyseltiin hieman taustoja ja mitkä tehtävät coniteassa minua kiinnostaisivat ja millaisia preferenssejä minulla on työskentelytavoissa. Sain myös kysellä vapaasti kaikkea, mikä sillä hetkellä saattoi mietityttää. Pari viikkoa myöhemmin minut otettiin mukaan tekemään Ropeconin kirpputoria.”
”Coniteassa oleminen oli tosi siistiä. Vaikka alussa oli tosi paljon uutta opeteltavaa siitä, miten conitea ja Ropeconin kirpputori toimivat muut coniitit sekä pääjärjestäjät olivat valmiina vastaamaan kysymyksiin ja neuvomaan siinä, miten homma toimii, joten ongelmien ilmaantuessa niiden kanssa ei tarvinnut jäädä yksin. Coniteassa pääsi myös tutustumaan muihin Ropeconista ja Ropeconin skenestä kiinnostuneihin henkilöihin ja näin korona-aikana lähes viikoittaiset vapaaehtoiset kahvitteluhetket ja työskentelyillat Zoomissa ovat tuoneet elämään siitä muuten puuttuvaa sosiaalisuutta.”
Zoom on videopuhelu- ja pikaviestintäohjelma. Koronapandemian aikana Ropeconin kokoukset, kahvittelut, työskentelyillat ja vastaavat on järjestetty pääsääntöisesti kokonaan Zoomissa rajoituksien ja Ropeconin tekijöiden turvallisuuden vuoksi.
Ira H., Pääkaupunkiseutu
Coniteassa 3 vuotta (2019-2021, viestintä)
Ropeconin viestintää tekee monihenkinen tiimi, jota koordinoi viestintäkoordinaattori ja jossa jokaisella viestinnän coniitilla on oma vastuualue. Viestinnän vastuualueisiin kuuluu mm. sosiaalinen media, blogi, pressi ja media, grafiikka, oikoluku ja käännökset ja nettisivut.
”Keväällä 2019 huomasin Ropeconin sosiaalisessa mediassa julkaisun, jossa etsittiin somevelhoa apukädeksi tapahtumaan. Olen innokas coneissa kävijä ja lukenut Helsingin yliopistolla mm. juurikin viestintää, joten ajattelin tämän olevan oiva tilaisuus saada käytännön työelämäharjoitusta alalta. Aihepiiri eli pelit ja nörttiharrastaminen oli myös iso plussa. Ensimmäisenä vuonna hyppäsin mukaan kiireapulaiseksi puolessa välissä vuotta ja koska halusin nähdä tapahtuman rakentamisen alusta alkaen hain mukaan coniteaan uudelleen. Pandemian pakottaessa 2020 tapahtuman muuttumaan etäversioksi silloinen somevastaavamme joutui kuitenkin valitettavasti astumaan syrjään vastuupaikaltaan ja minä otin sitten kopin tästä roolista. Vastuun lisääntyminen jännitti aluksi, mutta kaikesta selvisin lopulta onnistuneesti ihanan tiimin tuella. Kolmantena vuonna hainkin sitten coniteaan suoraan tähän sosiaalisen median vastaavan rooliin jatkamaan jo tutuksi tulleita hommia. Somewelhottaren rooliin kuuluu mm. julkaisujen koordinointia muiden osa-alueiden kanssa, julkaisuaikataulujen suunnittelua, julkaisujen (teksti + kuvitus) laatimista ja asiakaspalvelua eli kävijöiden kysymyksiin vastailua. Olen ollut koko conitea-aikani viestintätiimissä ja kokenut sen ehdottomasti omaksi paikakseni.”
”Hakiessani ensi kertaa mukaan en tuntenut coniteasta ketään. Se toi hakemiseen oman jännityksensä, mutta kaikki olivat todella mukavia heti alusta lähtien enkä ole missään vaiheessa tuntenut oloani ulkopuoliseksi. Vaikka hakeminen on ollut joka kerralla jännittävää, omat tavoitteeni (kokemuksen kasvattaminen ja tapahtuma-alasta lisää oppiminen) ovat aina tehneet siitä sen arvoista. Joka kerralla hakeminen on myös tuntunut astetta helpommalta ja hakemuksen vapaamuotoisuus antaa mahdollisuuden painottaa juuri niitä asioita, jotka itse kokee omiksi vahvuuksikseen. Pääjärjestäjät, jotka tekevät coniteavalinnat, ovat olleet joka vuosi myös todella helposti lähestyttävän oloisia, mikä on tehnyt haastattelutilanteista miellyttäviä.”
”Omalla kohdallani sekä haastavinta että parhainta coniteatyöskentelyssä on ollut auktoriteettiroolissa toimiminen. Ennen coniteauraani oli kulunut melko pitkä aika siitä, kun olin viimeksi ollut jonkinlaisessa suuremmassa vastuutehtävässä ja kokonaisesta, tuhansille kävijöille suuresti näkyvästä osa-alueesta huolehtiminen tuntui isolta muutokselta normaalitekemisiini. Kuitenkin jokaisen keskustelun, kokouksen ja päätöksen jälkeen tekeminen alkoi tuntumaan helpommalta ja helpommalta, ja oli kannustavaa huomata ettei tiimiin tuomaani osaamisen määrää vähätelty missään vaiheessa. Coniteassa toimiminen on siis kasvattanut itseluottamustani merkittävästi näiden vuosien aikana, mikä on ollut todella mahtavaa ja mistä on varmasti paljon hyötyä myös tulevaisuuden tekemisissäni.”
Roberta, Varsinais-Suomi
Coniteassa 2 vuotta (2020-2021, esteettömyys)
Esteettömyys- tai inklusiivisuusconiitin tehtäviin kuuluu perinteisesti tapahtuman esteettömyysasioista huolehtiminen ja inklusiivisuuden sekä saavutettavuuden kehittäminen.
“On ollut mahtavaa päästä edistämään Ropeconin esteettömyysasioita. Olen esimerkiksi luonut ohjelmahakuihin uudet esteettömyystägit ja järjestin Ropeconille viittomanimikilpailun ja olen ollut edistämässä Ropeconin taltioituihin ohjelmanumeroihin tekstitystä.”
Roberta hurahti skeneen alun perin Salapoliisi Conan-mangan innoittamana ja löysi pian itsensä ravaamassa coneissa ystävien ja viittomakielen tulkkien kanssa. Ujona ja nuorena, seikkailunsa juuri aloittaneena mieleen ei juolahtanutkaan hakeutuaa suoraan boss-levelille – eli coniteaan.
“Lukioikäisenä olin sen verran rohkeampi ja seikkailunjanoisempi, että hain ystäväni kanssa Traconiin vänkäriksi tapahtuman ajaksi. Sen jälkeen uskalsin hakea myös muihin tapahtumiin vapaaehtoiseksi. Silloin se oli myös enemmänkin hauskaa tekemistä, erilaisten juttujen kokeilemista ja uusien ihmisten tapaamista. Kaikki muuttui, kun yksi ystäväni kertoi kuuluvansa Matsuconin coniteaan, jolloin kuulin ensimmäistä kertaa coniteatyöskentelystä. Coniteatyöskentely alkoi kiinnostaa, mutta uskallusta ei vielä ollut ja asia jäi siihen, kunnes yhtenä päivänä historiallisten tanssileirin tuttava postasi Facebookissa Ropeconin coniteahausta ja aloin tuntea olevani valmis hakemaan boss-levelille.”
Tracon on Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma.
Vänkäri-sanaa käytetään mm. Tracon-tapahtuman vapaaehtoisista.
Roberta tunsi entuudestaan vain yhden henkilön, joka oli joskus ollut coniteassa.
“Hakeminen coniteaan ja itsensä esittely sähköpostitse tuntui olevan helpoin ja tutuin osuus, vaikka siitä tulikin hieman työhaastattelumaiset vibat ja mietinkin olenko tarpeeksi pätevä, osaanko tai olisivatko muut tyytyväisiä tekemiseeni. Pääjärjestäjät kuitenkin korostivat, että ensikertalaisiakin tarvitaan aina, eikä kokemattomuus haittaa ja että tekemällä oppii. Pääjärjestäjät olivat myös todella ihania, joten huolet katosivat melkein saman tien. Aluksi jännitti myös kauheasti, kun porukka tuntui tuntevansa toisensa, mutta huoli on ollut turha, sillä olo oli ihanan tervetullut, että halusin hakea jo coniteaan uudestaan!”
“Vaikka olenkin viittomakielinen kuurosokea, minulla ei ole esimerkiksi omakohtaista kokemusta esimerkiksi värisokeudesta tai hajusteallergioista tai muista asioista, joita esteettömyysasioissa tulisi huomioida. Tässä osa-alueessa joutuu siis ottamaan selvää asioista ja miettimään erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi kävijäpalautteiden avulla. Täysin asiantuntija ei tietenkään tarvitse olla, sillä opimme näistä asioista kyselemällä, kokeilemalla ja tutkimalla. Tärkeintä on halu edistää ja kehittää Ropeconia tapahtumaksi, johon kaikki pystyvät osallistumaan ilman esteitä.
Vaikkeivat asiat aina menisi, kuten on toivonut tai ei aina pysty toteuttamaan kaikkea, Ropeconin kävijöiden ilo tapahtumaviikonloppuna on coniteassa olemisen arvoista. Yksi parhaimmista coniteakokemuksistani oli saada uusi kävijä uskaltamaan kokeilla tekstiropettamista ensimmäistä kertaa.”
Tekstiroolipelaamisella tarkoitetaan roolipeliä, joka perustuu tarinankerronnalliseen pelaamiseen vuorovaikutuksessa muiden pelaajien kanssa. Tekstiroolipeleissä pelaajat pelaavat hahmojaan kirjoittamalla heidän toimintansa, aikomuksensa ja puheensa tekstinä esimerkiksi chateissa tai foorumeilla.
Tuomas “PuiPui” Puikkonen, Pääkaupunkiseutu
Coniteassa 11 vuotta (2011-2013 tekniikka, 2014-2017 logistiikka, 2018-2020 larpit, 2021 Kompassi & Discord)
PuiPuille on kerääntynyt pitkän coniteatyöskentelynsä vuoksi kokemusta erilaisista osa-alueista.
“Aloitin tekniikassa, kun Ropecon järjestettiin vielä Dipolissa, jolloin osa-alueeseen kuului IT-tekniikka (kannettavat, tulostimet jne) sekä AV-tekniikka (luentosalien ongelmien selvittely ja esitystekniikka ääni- ja valopöytineen). Tuolloin tekniikka oli osa-alueena paljon pienempi kuin viime vuosien Messukeskus-coneissa. Kolmen tekniikkavuoden jälkeen hain tekemään logistiikkaa kahden muun henkilön kanssa. Logistiikka pitää huolen siitä, että muilla osa-alueilla on tarpeelliset fyysiset asiat conin toteuttamiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että logistiikka inventoi Ropeconin varaston sisällön, selvittelee osa-alueiden kanssa erikoisempia hankittavia asioita, hoitaa logistiikkatilaukset, hankkii ja pakkaa osa-alueiden tilaamat asiat, kuljettaa ne Ropeconiin osa-alueille ja Ropeconin päätyttyä takaisin varastoon.”
Kongressikeskus Dipoli sijaitsee Espoon Otaniemessä ja se toimi Ropeconin pitopaikkana lähes kahden vuosikymmenen ajan (1998-2015). Dipolin tilat muutettiin konferenssikäytöstä toimistotiloiksi 2015 remontin myötä, eikä se soveltunut enää Ropeconin pitopaikaksi, joten Ropecon siirrettiin Helsingin Messukeskukseen 2016.
“Larppiconiitin tehtävään kuuluu suunnitella ja toteuttaa larppien osa-alue. Alkuun suunnitellaan millaiset ovat osa-alueen isot linjaukset vuodelle (omana vuonna esimerkiksi inklusiivisuuden lisääminen, Black Boxin (https://nordiclarp.org/wiki/Black_Box) tarjoaminen peleille jne.) Sitten haetaan ohjelmahaussa larppeja eli pelinjohtajia ja valitaan Ropeconiin otettavat larpit ja jaetaan niille tilat. Tämän jälkeen tehdään viestintää pelinjohtajille, haetaan larp- ja roolipelitiskille vapaaehtoisia, viilataan viimeiset yksityiskohdat ja järjestetään yksi Ropecon.”
Larp- ja roolipelitiski on Ropeconissa oleva ilmoittautumistiski, jossa kävijät voivat ilmoittautua esimerkiksi roolipeleihin ja larppeihin. Roolipelitiskiä pyörittävät tapahtuman vapaaehtoiset yhdessä coniittien kanssa.
“Kompassi-coniittina vastasin Kompassista Ropeconin puolesta ja mm. koordinoin ohjelmahaun. Discord-vastaavuuden otin touko-kesäkuun vaihteessa ja muokkasin osa-alueesta itseni näköisen fasilitoimalla muutaman conitean laajuisen työpajan mm. kanavarakenteesta ja rooleista ja katsoin samalla, että kaikki Discordiin liittyvät asiat tulevat tehdyksi.”
Kompassi.eu on tapahtumanhallintajärjestelmä, jota useampi suomalainen con-tapahtuma käyttää. Kompassi pitää sisällään työvoiman- ja ohjelman hallinnan sekä lipunmyynnin.
Discord on alun perin videopeliyhteisöille suunniteltu pikaviestintäsovellus. Discord toimi vuosien 2020-2021 EtäRopeconien pääasiallisena tapahtuma-alustana.
Olin ollut vuosina 2009-2010 Ropeconissa vapaaehtoisena lipunmyynnissä ja tuolloin Alter Ego ry:n aktiiveista moni oli coniitteja. Olin itse aktiivinen Alter Egossa ja tutustuin moneen Ropeconia tekevään ihmiseen sitä kautta. Hain ensimmäistä kertaa coniteaan 2010 syksyllä. Olin tuolloin maisterivaiheen opiskelija Helsingin yliopistolla tietojenkäsittelytieteessä ja tekniikkaconiitin pesti kiinnosti. Nuorena yliopisto-opiskelijana olin muutenkin sotkeutunut jo useampaan järjestöön ja tämmöinen pidempi suunnittelupesti Ropeconia varten oli kiinnostava uusi aluevaltaus.”
Alter Ego ry on Helsingin yliopiston lauta- ja roolipeliyhdistys, joka on myös Ropeconin taustaorganisaatio Ropecon ry:n jäsenyhdistys.
“Coniteaan hakeminen jännittää aina, vaikka sitä on tässä vuosien aikana tehnyt monen monta kertaa. Itse päädyn yleensä kirjoittamaan pidemmän kuin lyhyemmän hakemuksen, mutta lyhyetkin hakemukset ovat varmasti hyviä. Pääjärjestäjät osaavat kyllä kysyä sitten tarkentavia kysymyksiä. Vuosien saatossa conitean koko on kasvanut ja uusia tehtäviä on siinä sivussa syntynyt. Vaikka jotain tehtävää pääjärjestäjien laatimassa hakuilmoituksessa ei olisikaan, se ei tarkoita etteikö ko. tehtävää voisi silti hakea. Hakiessa yleensä pyrin kuvaamaan miten itse haluaisin kehittää osa-aluetta, johon olen hakemassa.”
“Conitea-työskentelyssä on mielestäni ollut haastavinta uusien asioiden kehittäminen ja niiden tuominen käytäntöön. Uusien asioiden suunnitteleminen on myös mukavaa, mutta se vaatii sitä, että aktiivisesti haastaa vanhoja tapoja toimia ja suunnittelu on aloitettava jo syksyllä, jotta kevään erinäisiin deadlineihin on tarpeeksi aikaa. Esimerkiksi jos larp-osa-alueelle haluaa hakea jotain tietynlaisia pelejä tai ohjeistaa pelinjohtajat ottamaan uudenlaisia asioita huomioon jo pelejä suunnitellessa, on uusien ideoiden oltava valmisteltuja ja aukikirjoitettuja jo ohjelmahaun auetessa. Koska ohjelmahakua tehtäessä hakulomakkeet on käännettävä ja vietävä Kompassiin tulee DL näille asioille helposti jo tammikuun lopussa.
Toinen haastava asia on mielestäni tarpeeksi hyvä kommunikaatio sidosryhmille. Eli esimerkiksi Discord-osa-aluetta tehdessäni pyrin tiedottamaan monille eri coniiteille heitä koskevista asioista. Ohjelman osa-alueille puhuin mm. pelikanavista, turvallisuuden kanssa päivitimme sääntöjä ja viestinnän kanssa katsoimme mitä Ropeconin nettisivuille tulee.
Parhautta on mm. se, miten itse voi vaikuttaa näinkin suuren tapahtuman tekemiseen ja nähdä se oma työpanos lopulta itse tapahtumassa. Kanssa-coniiteista muodostuu myös elinikäisiä ystäviä ja varsinkin näin pandemia-aikaan mahdollisuus viikottaiseen kanssakäymiseen coniittien kanssa on antanut todella paljon.”
Lopuksi Tuomas haluaa heittää vielä haasteen kaikille tuleville coniiteille:
“Mä toivoisin näkeväni tulevaisuuden Ropeconin inklusiivisempana tapahtumana. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että suunnittelemme proaktiivisesti miten voimme helpottaa erilaisten ihmisten osallistumista tapahtumaan ja toteutamme näitä suunnitelmia. Tämä työ vaatii aktiivisia osallistujia, joilla on mielenkiintoa tarttua haasteisiin. Saammeko sinusta lukija yhden ihmisen lisää tätä haastetta selättämään?”
Haastateltavien vinkit ja terveiset sinulle, joka mietit coniteaan hakemista
“Ropeconin kantavana ajatuksena on olla harrastajilta harrastajille. Toivonkin että haet mukaan tekemään Ropeconia ja tuot oman näkökulmasi tekemiseen. Taustallasi ei ole mitään väliä, se mikä mielestäni ratkaisee on se, että olet innokas, osaat tehdä itsenäisesti asioita, mutta myös toimia osana ryhmää.”
“Jonkun on tämä Ropecon joka vuosi rakennettava. Coniteassa on aina ollut kivaa tehdä työtä hyvien tyyppien kanssa. On myös palkitsevaa nähdä, miten tämä yhdessä tehty, täysin älyttömän kokoinen tapahtuma syntyy ja miten oma työpanos sopii osaksi sitä neliulotteista palapeliä. Vaikka työtä riittää, siinä vaiheessa kun siihen on tuntunut hukkuvansa, apua on saanut pyytämällä. Samalla pääsee näkemään kulissien takaa, miten iso tapahtuma syntyy ja mitä kaikkea se on syönyt.”
“Mielestäni Ropeconin conitea on ehdottomasti paikka, johon kannattaa hakea, mikäli kiinnostusta vähänkin löytyy. Pääjärjestäjät ja muut coniitit auttavat varmasti löytämään oman paikkasi vaikket heti osaisi sellaista itse itsellesi määrittääkään. Tärkeintä on innostunut, kiinnostunut ja avomielinen asenne. Coniteassa pääset hyödyntämään sinulta jo valmiiksi löytyvää osaamista ja kasvattamaan lisäkokemusta saroista, joista tahdot oppia vielä enemmän. Conitea tarjoaa myös eturivin paikan suomalaisen kulttuuri- ja tapahtumatuotannon ytimeen. Se on siis todella monipuolinen tilaisuus päästä osaksi luomaan uusia upeita kokemuksia suurelle joukolle samanhenkisiä peliharrastajia ympäri maailman.”
“Jos sinusta coniteaan hakeminen on liian jännittävää, ei hätää. Aina voi kysyä rohkeasti tai pyytää muita kertomaan conitea-kokemuksiaan tai vinkkejä. Conitean sisälläkin autetaan toisia ja tekemiseen saa aikaisempien tekijöiden testamentteja ja ohjeita. Myös vapaaehtoishommista on hyvä aloittaa, sillä sen kautta pääsee näkemään conin sellaisessa valossa, mitä kävijänä ei välttämättä pääse näkemään. Pidä tätä seikkailuna, jossa pääset näyttämään taitojasi sekä oppimaan uutta ja ystävystymään. Tule omana ihanana itsenäsi <3 Ps. Coniteapaidat ovat ihanat! Jos kaikesta huolimatta tuntuu, että ei ole vielä valmis coniteaan, se on okei. Kaikkihan me emme ryntää sekkailuihin pää kolmantena jalkana, vaan jotkut meistä tarvitsevat enemmän valmistautumista. Tule sitten kun olet mielestäsi valmis ihmeelliseen seikkailuun. Vaikka nuorempana en olisi ikinä halunnut coniteaan, en kadu että myöhemmin lähdin!”
Teksti: Saana Kallio
Kuvat: Jukka Särkijärvi, Ira H., Tuomas Puikkonen