Teksti:Nika Kiiskilä, taiteilijatorivastaava

Taiteilijatori on suhteellisen uusi lisäys Ropeconissa – tänä vuonna järjestettävä taiteilijatori on vasta viides koko Ropeconin historiassa! Taiteilijatorin konsepti tuntuu olevan vielä suhteellisen vieras Ropeconin kävijöille. Tämän blogipostauksen tarkoitus onkin raottaa tuota mysteerin verhoa ja tehdä taiteilijatori tutuksi koko ropekansalle! 

Lähdetään siis täysin perusajatuksesta – mikä on taiteilijatori?

Ropeconin taiteilijatori on myyntisalissa sijaitseva alue niin kutsuttuja pienmyyntipöytiä, jotka on tarkoitettu harrastelijoille, taiteilijoille, pienyrittäjille ja käsityöläisille. Taiteilijatori on mahdollisuus pienemmille tekijöille päästä myymään teoksiaan ja saada itseään näkyville. Se on suunnattu taiteilijoille ja käsityöläisille, jotka myyvät joko täysin alusta loppuun tehtyjä taideteoksia ja käsitöitä, omista teoksistaan teettämiään tuotteita kuten printtejä, tarroja, avaimenperiä ynnä muuta, tai vaikka kierrätysmateriaaleista tehtyjä koruja joissa näkyy selkeästi oma kädenjälki. Taiteilijatorilta voit löytää sekä taiteilijoiden täysin omaa tuotantoa että Ropeconin kävijöitä kiinnostavaa fanitaidetta kirjoista, elokuvista, sarjakuvista ja peleistä. Taiteilijatorilta tulet löytämään sekä koko tapahtuman ajan mukana olevia kolmen päivän myyjiä että vaihtuvia yhden päivän myyjiä!

Taiteilijatori on yhtä aikaa osa myyntisalia ja siitä erillinen kokonaisuutensa. Taiteilijatori sijaitsee myyntisalissa, ja on siksi auki samoihin aikoihin kuin muukin myyntisali. Koska taiteilijatorin myyjät ovat pientekijöitä, ei heillä kaikilla ole mahdollisuutta ottaa vastaan korttimaksuja. Varaathan siis käteistä mukaasi taiteilijatorille!

Tätä siis taiteilijatori on kokonaisuutena. Mitä taiteilijatori puolestaan ei ole? On aika korjata mahdolliset väärinymmärrykset taiteilijatorista.

Taiteilijatori ei ole taidenäyttely jonne omat teokset vain jätetään. Taiteilijatorilla osallistujat ovat itse paikalla, myymässä omia teoksiaan ja tuotteitaan. Tästä huolimatta taiteilijatori ei ole myöskään “halvempi myyntipöytäosasto”. Vaikka taiteilijatori onkin osa myyntisalia, taiteilijatoripaikka sisältää vain yhden myyntipöydän. Jos harkitset myyntiä Ropeconissa ja tarvitset paljon tilaa, esimerkiksi vaaterekkejä, kohdevalaisimia ja muuta vastaavaa, kannattaa sinun ennemmin varata myyntisaliosasto. Taiteilijatori ei myöskään ole paikka jossa jälleenmyydä kolmannen osapuolen tuotteita. Taiteilijatorilla olettamus on, että taide ja käsityöt ovat itse tekemiäsi ja oma kädenjälkesi ja luova osaamisesi näkyy töistäsi. Ja tähän liittyen, taiteilijatori ei missään nimessä ole paikka AI-taiteelle. Ropeconin taiteilijatori kieltää AI-taiteen myymisen täysin, välittämättä siitä onko AI-taide tuotettu lisensoiduilla ohjelmilla vai ei.

Kaiken tämän luettuasi pääsi saattaa olla hieman pyörällä, mutta sinulle on saattanut myös herätä ajatus siitä, että taiteilijatori kuulostaa itse asiassa hirmu nastalta ja mieleenkiintoiselta – ehkä jopa täysin sinulle sopivalta! Voi veljet! Mitenkä sinne taiteilijatorille sitten pääsee oikein hakemaan myyjäksi?

No kuulkaas!

Taiteilijatorille haetaan sähköisellä lomakkeella joka on aukeaa maaliskuun alussa ja sulkeutuu maalis-huhtikuun vaihteessa. Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille sähköpostitse 14.4. mennessä. Lomakkeen löydät Ropeconin nettisivuilta Myyntialue-osion alta, ja lomake sisältää kattavan ohjeistuksen täyttämistä varten.

Haku toimii portfoliohakuna, eli hakijoita pyydetään sisällyttämään hakemukseensa 5-15 teoskuvaa ja työnäytettä. Huomioithan että kokonainen sometili (Instagram, Twitter jne.) ei käy portfolioksi. Sanaa “portfolio” ei kuitenkaan tarvitse pelätä – työnäytteet puhuvat puolestaan enemmän kuin komea diashow, ja portfolioksi riittää esimerkiksi google drive -kansio josta työnäytteesi löytyvät. Varmistathan että portfoliolinkkisi toimii eikä ole salasanasuojattu, sillä emme voi arvioida portfolioita joita emme näe!

Hakemukset arvioi Ropeconin coniiteista koostuva raati. Raadin tärkeimpinä arviointikriteereinä ovat hakijoiden tuotteiden soveltuvuus Ropeconiin, omaperäisyys, monipuolisuus ja vahva taiteellinen ilmaisu. Ropeconin taiteilijatori on suhteellisen pieni, ja raati joutuu tekemään vaikeita valintoja tasokkaiden hakijoiden välillä. Ethän siis lannistu jos tänä vuonna et pääse mukaan, sillä ensi vuonna voit aina hakea uudestaan!

Ja kaiken tämän informaation jäljiltä!

Tervetuloa taiteilijatorille, sekä kävijänä että hakijana! Nähdään Ropeconissa!