Teksti: Roprconin ohjelmatiimi

Tässä kirjoituksessa Ropeconin puhe- ja muusta ohjelmasta vastaavat coniitit jakavat parhaat ohjelmatärppinsä Ropecon-viikonlopulle. Tärpit perustuvat coniittien henkilökohtaisille mieltymyksille ja ovat täten subjektiivisia.

Kaisa, ohjelmavastaava

Jo perjantaina on paljon hienoa ohjelmaa. Jos tärpit perjantailta pitää rajoittaa yhteen, itselleni ehdoton must on Nörttikulttuurivisa Goes Ropecon, Tampereelta tuttu, omien sanojensa mukaan “tunnetun universumin ylituotetuin pubivisa”. Osallistuin viime vuonna, ja oli tosi hauskaa. 

Lauantaina omassa conisuunnitelmassani kaikki rytmittyy Gaalan ympärille. Tänä vuonna gaalakin uudistuu, ja odotan innolla uuden konseptin näkemistä.

Sunnuntain ohjelmakartassa puoleensa vetää monikin ohjelma, mutta puheohjelman puolella “Älä pelleile magian kanssa – seikkailijoiden työturvallisuus ja -hyvinvointi” herätti huomion jo otsikkotasolla ja totesin, että tämä on nähtävä.

Sohvi, puheohjelma

Koska Ropecon on nörtti-ihmisen suurinta juhlaa, voivat täysi-ikäiset kävijät aloittaa viikonlopun huikealla show’lla ja mennä perjantaina illalla katsomaan Club Multiversumiin erilaisia esityksiä runonlausunnasta burleskiin.

Lauantaina puolestaan aion mennä pelaamaan yhteisöroolipeliä Go Goblins, Go! En ole aiemmin itse osallistunut tähän koko salin yhteiseen roolipeliin, mutta viime vuonna tätä kokeilleet kehuivat kokemusta todella hauskaksi, joten onhan tämä koettava.

Sunnuntaina taas minua kiinnostaisi päästä seuraamaan Etiäinen-podcast: Pirunpolska Suomenlinnassa -ohjelmaa, jossa pääsee seuraamaan roolipelipodcastia paikan päälle. Käsittääkseni luvassa on kauhua 1940-luvun Suomessa!

Romi, työpajat

Mua kiinnostaa työpajojen upea monimuotoisuus! Jokaiselta päivältä löytyy niin nörttiä, luovaa ja liikkuvaa pajaa. Mun perjantaini vois kulua Game Master Work Workshopissa oppimassa mustan vyön tekniikoita pelinjohtajille! Mun UV lupaus tälle vuodelle oli tehdä pelien vetämisestä itelleni luonteekkaampaa, ja tää vois sopia siihen täydellisesti.

Lauantai menee varmaan 1B salin kaikessa luovassa mayhemissä – henkilökohtaisesti eniten odotan Tehostemaskeeraus-työpajaa! Siistiä päästä näkemään tuttuja leffoja työstäneen ammattilaisen jälkeä ja oppimaan!

Taiteilija-ihmisenä sunnuntaina voisin viettää loppuconini Elävän mallin krokii-piirtopajassa! Uskon, että propatuista malleista voisi saada hyviä luovuussolmuja avattua, ja kenties illalla pääsis piirtämään D&D kamppistaidetta, kun ois asennot hallussa!

Tube, lapset ja perheet

Olen sisimmässäni rope- ja figunörtti, eli nämä ovat henkilökohtaisia vinkkejä, eivät lastenohjelman parhaat.

Runsaudenpulaisen perjantai-illan ohjelmasta hauskimmalta hullutukselta vaikuttaa “Kauheimmat yhteislaulut”. Suomessa on pitkä ja hyvinvoiva sitsilauluperinne. Mukaan on tarttunut myös roolipelaajille tuttua kuvastoa ja -sanastoa ja Ropeconilla on oma laulukirjakin, joten niiden laulaminen conissa on erinomaisen oikein!  

Lauantain ohjelmista “Pelaajat hirviöinä” pääsee tähtäimeen. Roolipeleissä ja Larpeissa yksi kiinnostavimmista asioista on toiseuden kokemukset ja hirviöhahmojen pelaaminen on tässä mielessä mielenkiintoista ja “kivaa”. Sen ohella Show of Force -armeijaparaatia ei pidä missata!

Sunnuntain suositus on “Colour theory for miniature painting”. On hämmentävää miten aivot pitävät joitain väriyhdistelmiä “parempina” kuin toisia ja jos tavoitteena on loihtia hienoja, huomion kiinnittäviä figuja, on tästä luennosta todennäköisesti hyötyä.

Sara, puheohjelma

Perjantaina on todella paljon hienoa ohjelmaa tarjolla, mutta kieltenopettajan sielua hellii erityisesti kunniavieras Sharang Biswasin “How Do You Want to Do This? Games, Verbs and Procedures”. Ohjelma keskittyy verbien ominaisuuksiin ja niiden käytön vaikutukseen pelitilanteissa. 

Lauantailta suosittelen queer-aiheista ohjelmaputkea, joka alkaa klo 12.00 Queer-larppaus Suomessa-paneelilla. Sieltä voi siirtyä lounaan kautta kuuntelemaan “Sateenkaaren alku – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt maailmanhistoriassa”-esitelmää, jonka jälkeen voi hetken vetää henkeä ja siirtyä sitten kuulemaan vielä “Seksuaalihistoriaa keskiajalta, ja miten hyödyntää sukupuolen moninaisuutta roolipeleissä” ja vielä päivän päätteeksi kuulla suomalaisen kansanperinteen sateenkaarevista hirviöistä. 

Sunnuntain nostona on “Hyvät museovieraat – larppi Amos Rexissä”, josta kuultuani koin epätoivoa siitä, etten ollut huomannut projektia aikaisemmin, enkä päässyt mukaan pelaamaan. Luento lievittänee akuuteinta tuskaa ja toivottavasti vastaava projekti on tiedossa tulevaisuudessa!

Jussi, puheohjelma

Ropeconissa on tänä vuonna oikea runsaudenpula ohjelman suhteen eikä vähiten teemaohjelmasta. Hirviöitä kun löytyy sekä tosimaailmasta että peleistä. Täten perjantai-iltansa voi päättää kuuntelemalla Sisko Turusen luennon aiheesta ”Ihmisyyden tosihirviöitä – luento kulteista ja roolipeleistä”. Kultit ovat megayleinen aihe pahiksina ja tästä luennosta pelinjohtajat saavat varmasti lisäinspiraatiota omiin kultteihinsa.

Lauantailta taas löytyy matematiikasta ja nopista kiinnostuneille oikein tuplaerikoinen. Ensin Henri Peurasaaren ”Erilaiset noppajärjestelmät – matematiikka ja tilastotiede tarinankerronassa” jossa pohditaan miten eri noppajärjestelmät ja niiden tulokset vaikuttavat tarinankerontaan. Heti tämän jälkeen samassa salissa on Nuutti Kotivuoren ”Noppajärjestelmien todennäköisyysorgiat” jossa tutustutaan noppajärjestelmiin ja pahimmat tunaroinnit niiden suunnittelussa.

Sunnuntailta voin nostaa kaikille, jotka ovat joskus halunneet tehdä oman cossin tai propin ompelemalla mutta eivät ole kokeneet osaavansa tehdä sellaista, Anne Ahtiaisen ”Ompelun teorian lyhyt oppimäärä ja proppiompelun sudenkuopat”. Ehkä ohjelman jälkeen se omakin cossihaaveeni nytkähäisi vähän eteenpäin…