Mytologiat eli jumaltarustot ovat kansojen selityksiä maailman synnylle ja selityksiä elämän selittämättömille ilmiöille. Myytit käsittelevät tyypillisesti symbolisesti tai uskonnollisesti aiheita, jotka ovat ihmisen välittömän todellisuuden ulottumattomissa. Yleisiä myyttien aiheita ovat esimerkiksi eri syntytarinat maailmankaikkeuden ja jumalten synnystä ihmisyyteen, selitykset luonnonilmiöille ja luonnon toiminnalle sekä varhaiset historialliset tapahtumat ja sankarit eli heerokset.

Ropeconissa myyttejä, tarinoita ja tarustoja käsitellään ohjelmassa monipuolisesti ja syvällisesti. Runsaudesta voi olla vaikea poimia yksittäisiä ohjelmia, minkä vuoksi olemme poimineet oppaastamme mytologia-aiheisia ohjelmia eri teema-alueisiin. Tervetuloa tutustumaan, miten pelit ja fantastiset maailmat hyödyntävät mytologiaa, millaisia mytologioita löytyy koto-Suomesta ja kaukaa maailmalta tai kuuntelemaan myyttisiä satuja ja tarinoita!

Myytit roolipeleissä

Mikä peli nyt ei ammentaisi myyteistä? Tarinat ja tarustot ovat tarjonneet inspiraatiota ja materiaaleja niin kauan kuin roolipelaamista on harrastettu. Näistä ohjelmista löydät kiinnostavaa tietoa myyteistä roolipelien rakennusmateriaaleina sekä arvokkaita oppeja myyttien hyödyntämiseen omissa peleissä.

Mytologiaan pohjautuvan hahmon luominen
27.7. 21.00 Sali 208
Miten luoda mielenkiintoinen mytologiaan pohjautuva hahmo, joka ei ole liian geneerinen tai kliseinen? Metsän ja meren suku -saagan luonut Otavan kirjailija ja ex-roolipelaaja Johanna Valkama kertoo vinkkejä erityisesti suomalaiseen, skandinaaviseen tai kelttiläiseen mytologiaan pohjautuvien hahmojen luomisesta. Opi yksinkertainen tekniikka, jolla teet hahmostasi mielenkiintoisen ja moniulotteisen – sekä itsellesi että vastapelaajillesi. Tilaisuuden jälkeen voit myös saada signeerauksen Pohjoimaiden viikinkiaikaan sijoittuviin historiallisiin seikkailuromaaneihin Itämeren Auri, Linnavuoren Tuuli ja Kaukosaarten Aino.

Are you there, Crom? It’s me, Conan: Mythologies in Role-Playing Games
26.7. 20.00 Sali 207
Role-playing games have always drawn from myth and legend. This is a deep dive into the ways mythology has been used in different role-playing games over the years, from American interpretations of Kalevala to the umpteenth Viking fantasy. Come discover who is the most popular god in all of role-playingdom!

Roudan maa: miten suomalainen mytologia muuttui roolipeliksi
27.7. 19.00 Sali 206
Muinaissuomalaisesta mytologiasta ja Kalevalasta on tehty useampikin roolipeli. Tule kuulemaan, miten niistä uusin ja laajin eli Roudan maa sai alkunsa. Esitys käy läpi mytologiamme aiheita, teemoja ja sitä, kuinka ne kääntyvät roolipeliksi: miten tietäjämme eroavat Keskimaan velhoista ja miten suunnitella seikkailuja maassa, jossa ei olekaan luolaholveja? Luennolla käydään läpi myös mytologiamme omituisimmat otukset ja tehdään sivupolkuja suomalaisen mytologian lisäksi saamelaiseen mytologiaan.

Cthulhu – from Mythos to Roleplaying Game
27.7. 22.00 Sali 103
Guest of Honour Lynne Hardy talks about the Call of Cthulhu roleplaying games, and what kind of journey it is to turn this mythos into an RPG.

Myyttisiä larppeja

Mikä olisikaan parempi tapa kokea Ropeconin teema kuin eläytyä siihen itse? Näissä larpeissa niin aloittelijat kuin konkaritkin pääsevät liveropeltamaan myyttisissä miljöissä ja merkeissä.

#aavanmerentuollapuolen eli kaikilla muilla menee kuitenkin paremmin
von Nissinen, Tonja Goldblatt.

  1. pelautus 27.7. klo 14-17 Sali 217. Ilmoittautuminen 26.7. klo 20 Larp- ja roolipelitiskillä.
  2. pelautus 28.7. klo 11-14 Sali 217. Ilmoittautuminen 27.7. klo 13 Larp- ja roolipelitiskillä.

Freeformahtava black box -larppi kuudelle pelaajalle, tsehovilainen komedia myyttisiin mittasuhteisiin kasvaneeseen kaipuusta parempaan elämään. Some on nykyhetken mythos jossa myyttiset hahmot, sankarit ja jumalat asuvat. Sen rinnalla oma näyttäytyy kalpeana, koska ei se pärjää some-todellisuudelle. Larpin aikana ei someteta oikeasti, vaan sille on käytössä peliä varten luodut metatekniikat.

Call of the grove
Martin Kirotar, Lea Pullerits.
27.7. 19:30-23:30 Sali 215, ilmoittautuminen 27.7. klo 11 Larp- ja roolipelitiskillä.
This journey, steeped in finno-ugric/estonian folklore, will make you explore the duality of nature and civilization. In this world, we all have two halves, both with their own appeal and power – the alluring mythological creature from the forest and its more mundane counterpart who becomes unique through connections with others.

Spellbound
Salme Vanhanen, Marjaana ”Maryjane” Karttunen.
28.7. klo 12-16, Sali 215. Ilmoittautuminen 27.7. klo 15 Larp- ja roolipelitiskillä.
In a time before reason and order, before the forests were cut down, the lakes straightened and all of the soil farmed. In the shadows, in the corner of your eyes, beneath the earth we walked upon, dwelled something not human. Before the dawn of reason shredded the shadows of magic, it was the time of the Undergrounders. Magical creatures of the North that played, danced, and longed to be near humans. This scenario by Jeppe and Maria Bergmann Hamming is about Humans and Undergrounders, about luring and being lured, about losing yourself and remembering and about finding your way back home.

Fantastiset mytologiat

Myytit ovat fantasiaa ja fantasia on myyttistä. Fantasiamaailmojen keksityt mytologiat vetävät syvyydessään vertoja historiallisille taruille. Näissä ohjelmissa pääset kuulemaan, millaisia ovat mahdollisten maailmojen myytit ja miten kirjoittajat voivat punoa mytologiaa omiin maailmoihinsa.

Elder Scrollsin Khajiittien mytologia
26.7. 21.00 Sali 204
Monet tuntevat Elder Scrolls -videopelit ja ovat tutustuneet vuosien varrella sarjan rikkaaseen fantasiamaailmaan, mutta kuinka hyvin tunnet kissamaiset khajiitit? Luennolla otetaan selvää tämän oudon fantasiarodun eri olomuodoista aina Alfiq-kotikissasta ihmisen näköiseen Ohmesiin asti, tutustutaan uskomuksiin ja jumaluuksiin sekä sukelletaan kulttuuriin ja rotuun kohdistuviin ennakkoluuloihin, kotimaa Elsweyeriä unohtamatta. Tule tutustumaan fiktiiviseen mytologiaan.

Cthulhu-mytologia nyt
26.7. 22.00 Sali 201
H. P. Lovecraft –historiallisen seuran aktiivi, päätoimittaja ja Lovecraft-asiantuntija jatkaa Cthulhu-mytologian järkeä rienaavien salaisuuksien tonkimista. Tällä kertaa esitelmässä keskitytään erityisesti Cthulhu-mytologian merkitykseen nykypäivässä ja siihen, miksi se edelleen kiinnostaa niin roolipelaajia kuin filosofejakin.

Fantasian kirjoittamisesta: Myyttiset mokat
27.7. 12.00 Sali 208
Kirjailija Sini Helminen puhuu siitä, miten myyttejä käytetään romaanin rakennusaineina. Miten myyttejä voi hyödyntää omassa kirjoittamisessa ja mitä ansakuoppia kannattaa välttää? Järjestäjä: Helmet-kirjastot.

Myyttisten eläinten piirtopaja
26.7. 18.00 Halli 1B & 27.7. 12.00 Sali 210
Miten lohikäärmeen suomut menivätkään? Montako raajaa on aarnikotkalla? Kuinka voisin piirtää oman myyttisen olentoni? Näihin kaikkiin kysymyksiin saat vastauksen myyttisten eläinten piirtopajasta! Pajaan kuuluu lyhyt opastus, miten aloittaa oman tai tutun myyttisen olennon tekeminen, ja niksejä! Sopii kaikenikäisille ja -tasoisille piirtäjille. Pienemmät lapset vanhempiensa valvonnassa. Paperin ja kynät löytää paikalta, mutta omia välineitä saa halutessaan käyttää. Ilmoittautuminen ennakkoon infotiskillä!

Suomensukuiset myytit

Suomalaisten ja Suomen sukukansojen rikkaat myytit ovat innoittaneet muun muassa Taru sormusten herrasta -teosta. Näiden luentojen kautta pääset perehtymään siihen, mikä tekee omista taruistamme niin rikkaita.

Viikinkiajan Suomi – myyttejä ja historiaa
27.7. 22.00 Sali 206
Kalevala ja roolipelikulttuuri kohtasivat jo 1980-luvulla. Mielikuvat myyttisestä kalevalaisesta menneisyydestä heijastetaan tavallisesti noin 1000 vuoden takaiseen menneisyyteen, viikinkiajalle (noin vuodet 800 – 1050). Esitelmässä kerrotaan viikinkiajan Suomesta, pohditaan viikinkiaikaan sijoittuvien roolipeliskenaarioiden haasteita ja mahdollisuuksia sekä käsitellään Kalevalasta tuttujen myyttien ja historiallisen todellisuuden suhdetta.

Suomalaiset parannusloitsut ja tautimytologia
28.7. 16.00 Sali 207
Suomessa 1800-luvulla arkistoihin talletetut kalevalamittaiset runot kuvaavat usein suomalaisen mytologian muotoja. Uskontotieteilijä ja folkloristiikan väitöstutkija Siria Kohonen kertoo, millaisia runoja ovat suomalaiset parannusloitsut ja miten ne ilmentävät erityisesti tauteihin ja parantamiseen liittyvää mytologiaa ja sen kerrostumia.

Katsaus saamelaiseen mytologiaan ja kansanperinteeseen
27.7. 10.00 Sali 103
Alkaako kalevalainen mytologia kyllästyttää, ja onko skandinaavinen mytologia niin nähty? Tule tutustumaan kielisukulaistemme saamelaisten mytologiaan ja kansanperinteeseen. Esitelmässä tehdään katsaus siihen, keitä saamelaiset ovat, millaisia tietoja heidän esikristillisestä mytologiastaan on säilynyt ja millaisia historiallis-mytologisia aineksia saamelaisten kansanperinteeseen kuuluu.

Mikko Kamulan kirjailijahaastattelu
27.7. 16.00 Sali 208
Kutsuvieras Mikko Kamula keskustelee myyttien soveltamisesta fiktioon sekä suomalaisen mytologian sisällöistä, kuten maailma- ja kuolemakäsityksistä.

Kirjailijapaneeli
27.7. 13.00 Sali 208
Kutsuvieras Mikko Kamula sekä paneelillinen muita suomalaiskirjailijoita keskustelevat suomalaisen mytologian rikkaudesta, sovellettavuudesta ja kaikesta muusta.

Haltin taikakoulu – Miten suomalainen taikakoulu keksittiin?
27.7. 19.00 Sali 204
Haltin taikakoulu oli vuonna 2018 järjestetty liveroolipeli etenkin aloitteleville ja nuorille larppaajille. Larpin maailma perustui löyhästi J.K. Rowlingin luomaan taikamaailmaan, mutta Haltin taikakoulun historiaan ja taustoihin ammennettiin paljon asioita suomalaisesta mytologiasta ja Kalevalasta. Koulussa opiskellaan mm. ainoana maailmassa shamanismia!
Luennolla esitellään Haltin taikakoulu, sen historiaa ja oppitunteja. Samalla käydään läpi, miten taikakoulun tarina, tausta ja oppitunnit ammennettiin suomalaisesta mytologiasta. Luennolla kerrotaan myös miten kyseinen larppi meni ja mitä piti ottaa huomioon nuorten larppaajien kanssa. Lopuksi halukkaiden kesken koetaan aito Haltin taikakoulun shamanismin oppitunti!

Myytit maailmalla

Kaikella on rajansa, paitsi ihmisen mielikuvituksella. Näiden ohjelmien kautta pääset sukeltamaan syvälle maailman myytteihin ja näet, mikä yhdistää eri kulttuurien uskomuksia.

Kosmos, mytologioiden alkukoti
28.7. 11.00 Sali 204
Zeus, Jupiter, Thor ja Ukko, sotaisa Mars ja rakkauden Venus – tutut jumalat tarustoineen ovat vanhimpia kirjoitettuja mytologioita. Aurinkojumala löytyy jokaisen alkuperäiskansan myyteistä, samoin taivaankantta kannatteleva maailmanpylväs tai maailmanpuu. Kotoinen Sampommekin on yhdistettävissä taivaankannen ikuiseen kiertoon. Tähtitaivas on tarjonnut ihmiskunnalle rajattoman tarustojen aarreaitan, jonka opetuksilla on kuljettu elämäntaivalta, selitetty tapahtumia, joita on ollut muuten vaikea käsitellä ja joista eri kansojen identiteetti on rakentunut. Tässä esitelmässä tutustutaan myyttien alkulähteisiin – taivaankappaleisiin ja tähtikuvioihin. Seuraaminen ei edellytä aikaisempaa tähtitieteen osaamista.

Nornat ja muut kohtalottaret eri mytologioissa
26.7. 21.00 Sali 208
Kiinnostavatko skandinaaviset nornat, antiikin kohtalottaret ja muut kohtalon välikappaleet? Tule kuulemaan värikkäin esimerkein höystettyä koontia kohtalon moninaisista ilmenemismuodoista eri tarustoissa ja tarinaperinteissä.

Japanin mytologiat
28.7. 9.00 Sali 207
Mistä lie peräisin mustapäinen kansa? Miksi näyttävät Nipponin saaret kuin keihäällä veistetyiltä? Mikä ihme niissä peileissä on niin jännää että niitä pitää piilotella joka paikkaan? Luennolla pannaan ruotuun Japanin myytit ja legendat.

Historian myyttiset naissoturit
27.7. 20.00 Sali 103
Sotureita pidetään maskuliinisuuden perikuvina. Naisten tehtävänä on esiintyä tarinoissa konfliktien uhreina tai neitoina, jotka vahva mies pelastaa pulasta. Kuitenkin historialliset lähteet Skandinaviasta Japaniin kertovat naissotureista, jotka ovat muodostaneet soturiryhmiä tai taistelleet miesten rinnalla. Vuosisatojen aikana kertomukset amatsoneista, Boudiccasta ja muista naissotureista ovat muuttaneet muotoaan niin, että lopulta on vaikea erottaa faktaa fiktiosta. Luennolla perehdytään siihen, millaisia väkivallan toimijoita naiset ovat olleet eri kulttuureissa.

Muinaisen Egyptin uskontoa sensuroimatta
27.7. 21.00 Sali 208
Muinaisessa Egyptissä oli satoja jumalia ja useita kilpailevia myyttejä esimerkiksi maailmankaikkeuden luomisesta. Muinaisen Egyptin uskonto toimi myös liimana, joka mahdollisti kyseisen kulttuurin pysymisen lähes samanlaisena tuhansien vuosien ajan. Miten jumalat muokkasivat egyptiläisten todellisuutta, ja miten muinaisen Egyptin jumalat ja uskonto toimivat? Tiedossa paitsi asiapitoista tietoa muinaisen Egyptin uskonnosta ja uskomuksista, myös yllättävää peppuseksiä, asenteellisia ruumiineritteitä sekä kuolaa. Muinaiset egyptologit sensuroivat muinaisen Egyptin jumalten touhuja, mutta tässä esitelmässä paljastamme jumalten salaisuudet.

Mauista manaan: Tuttua ja tuntematonta Polynesiasta
26.7. 17.00 Sali 204
Polynesialainen maailma voi Suomesta katsoen tuntua vieraalta, kaukaiselta ja eksoottiselta. Useimmat kuitenkin ovat kuulleet puhuttavan manasta, puolijumala Mauista ja hakasta, tatuoinneista puhumattakaan. Polynesialaisissa kulttuureissa traditiot, uskomukset ja mytologia sekoittuvat jokapäiväiseen elämään, ja pieniä paloja näistä perinteistä ja tarinoista on kulkeutunut muualle maailmaan.
Polynesialaiset myytit ja traditiot sisältävät valtavan määrän merkityksiä ja tapoja selittää maailmaa, ja tätä vyyhtiä esittelen ja avaan esitelmässäni. Mitä seuraa, kun vuori ei jaksa enää kävellä? Miten saaren voi kalastaa merestä? Ja mitä tapahtuu, jos pudottaa palavan kynnen?

Saatanan historia ja mielikuvat
26.7. 23.00 Sali 208
Kuinka käärme luikerteli paratiisimyytteihin? Millä asein patristisen ajan kirkko kävi paholaisen vastaiseen sotaan? Riivasiko keskiajan Eurooppaa suoranainen saatanallinen salaliitto? Hallitseeko maatamme viikonloppuisin itse viinapiru? Entä paljonko kustantaa sielunsa myyminen vihtahousulle?
Luento on tunnustukseton.

Kummimmat ja kiinnostavimmat myytit

Totuus on tarua ihmeellisempää vai onko? Jos haluat tietää, kuinka kummallisia ihmisten uskomat myytit ovat voineetkaan olla, olet varmasti kiinnostunut näistä luennoista. 

Historian hämärimmät myytit
28.7. 14.00 Sali 208
Tarinat ja myytit ovat täynnä outoa ja ihmeellistä tavaraa. Tule tutustumaan oudoimpiin myytteihin ja täräyttävämpiin tarinoihin tässä ohjelmassa, jossa kuljemme historiamme myyttejä läpi aina maailman alusta, aloittaen syntymästä, kasvusta, teoista ja aina kuolemaan asti. Esityksessä käsitellään myös kevyesti härskejä aiheita, joita monet myytit ovat täynnä.

Erotiikka mytologiassa
28.7. 0.00 Sali 208
Seksi on meitä kaikkia yhdistävä tekijä, eivätkä ihmiskunnan myytit suinkaan kaihda tätä aihetta. Tule siis kuulemaan hurjat paljastukset maailman eroottisesta luomisesta, jumalten seksihurjasteluista, okkultistien seksirituaaleista ja lemmonnostatusloitsuista historian eri myyteistä tässä kosmisessa seksispektaakkelissa. Luento on tunnustukseton ja aiheestaan huolimatta toteutetaan hyvällä maulla.

Demonikuninkaita ja kaksoisruumiita, eli myyttinen kuninkuus
27.7. 23.00 Sali 205
Kautta ihmiskunnan historian kuninkuus ja päällikkyys on saanut paljon muitakin muotoja ja merkityksiä kuin pelkkä valta. Tässä esityksessä käydään läpi erilaisten kuninkuuksien mytologisia merkityksiä ja spekuloidaan, millaisia pelimaailmoja siitä syntyisi, jos myytit olisivat totta. Esittelemme myös todellisten esimerkkien kautta, miten poikkeavaa kuninkuus voi olla erilaisissa yhteisöissä, siinä uskossa että tämä on kiinnostavaa ja avartavaa kaikille ja hyödyllistä kenelle tahansa omia pelimaailmoja suunnittelevalle. Esitelmän toteuttavat antropologi Harri Siikala Helsingin yliopistolta ja pelinjohtajaveteraani Risto Ravela.

Pikkulintu, iso lintu, erikoislintu – linnut mytologiassa, roolipeleissä ja ihan oikeassa maailmassa
28.7. 12.00 Sali 103
Tule kuulemaan, millaisia lintuja liihottaa ropemaailmojen taivailla ja uiskentelee mytologian vesissä. Lisäksi lintuja pienestä tyttösestä asti harrastanut puhuja esittelee teille tosimaailman kummajaisia sekä ideoita, miten niitä voi käyttää peleissä.

Arvalla ylikeisariksi – oudot valtarakenteet historiassa ja mytologiassa
26.7. 17.00 Sali 206
Roolipeleissä ja larpeissa tärkeää osaa näyttelee usein yhteiskunnan valtarakenne. Olivat hahmot sitten seikkailijoita tai valtaapitäviä, vallankäyttö asettaa pelisisällölle raameja. Tällä luennolla käydään läpi erilaisia erikoisia vallanjakotapoja. Osalla on historiallinen perusta, osa perustuu myytteihin tai fiktioihin. Unohtakaa perintökuninkuudet ja edustukselliset demokratiat! Entä jos valtakunnan hallinto perustuisi arpapeliin, runouden tuntemukseen tai kuolleisiin sieluihin?

Myyttejä luettuna

Ovatko asia-aiheet liian raskaita juuri nyt? Haluatko kuunnella eri kulttuurien myyttejä ja satuja? Näissä satutunneissa ja tarinatuokioissa saat ottaa rennosti ja kuunnella kiinnostavia satuja kokeneiden lukijoiden lukemina.

Myyttisten tarinoiden satutunti
27.7. 14.00 Sali 204
Tervetuloa nauttimaan myyttisestä satutunnista! Suullisena perimätietona kulkeneet tarinat pohjautuvat aikaan, jolloin haltijat vahtivat ihmisten tekemisiä, liekkiöt itkivät metsässä, pirut kuiskivat korvaan sekä marras kantoi viestiä kuolemasta. Voit mahdollisesti saada vinkkiä kummitusten kohtaamiseen tai kuinka tulla noidaksi. Kaikenikäiset ovat tervetulleita, mutta vanhan kansan jutut saattavat olla jännittäviä perheen pienimmille. Tarinoilla ääneen viihdyttämässä on näyttelijä Lotta Laajalahti.

Myyttisten tarinoiden satutunti lapsille
27.7. 12.00 Sali 204
Myyttisiä tarinoita perheen pienimmille! Mukaan on valittu kiltimpiä mutta silti sopivan jännittäviä perimätietona kulkeneita vanhan kansan myyttisiä tarinoita, joissa seikkailevat yliluonnolliset hahmot ja tapahtumat. Satutunti sopii perheen pienimmille, mutta myös vanhemmat kuuntelijat ovat erittäin tervetulleita myyttisten juttujen äärelle. Tarinoita ääneen lukemassa on näyttelijä Lotta Laajalahti.

Japanilaisia lasten satuja
27.7. 11.00 Sali 204
Jänis ja krokotiilit, apina ja villisika sekä muut japanilaisten kansansatujen sankarit seikkailevat näissä lapsille suunnatuissa tarinoissa, joita aikuisetkin voivat tulla kuuntelemaan. Ohjelmaan voi poiketa sisään ja sieltä lähteä oman aikataulun mukaan.

Japanilaisia hirviötarinoita
28.7. 11.00 Sali 207
Kitsunet, nekomatat ja muut yokait seikkailevat näissä japanilaisissa hirviötarinoissa, joissa ulkomuoto hämää ja pimeydessä vaanii ihmislihaa syöviä yliluonnollisia olentoja. Tule tutustumaan Japanin myyttisiin hirviöihin tarinoiden muodossa. Pelottavan sisältönsä takia ohjelma ei sovi perheen pienemmille. Tulethan ajoissa, koska ohjelman alettua saliin ei enää oteta lisää väkeä.

Aikuisten satutunti
27.7. 23.00 Sali 208
Myyttien ja fantasian siivin ympäri maailman, kohtaa jaguurisotureita ja vaskinainen! Tämän lähes hiilineutraalin matkan tarjoaa Helmet-kirjastot. Osa satutunnista on englanninkielinen.

 

Esiteltyjen ohjelmien lisäksi Ropecon on täynnä muuta ohjelmaa puhumattakaan peleistä, työpajoista ja näytöksistä. Koko ohjelmaoppaaseemme pääset tutustumaan TÄSTÄ.

[Tekstin kirjoittanut Aleksi Nikula. Ohjelmakuvaukset on poimittu Kompassista.]