Mikä ihmeen taidekuja?

Jos olet vieraillut muissa coneissa, olet varmasti joskus törmännyt konseptiin nimeltä taidekuja(eng. Artist Alley/Creators Alley). Ehkäpä olet myös pysähtynyt katselemaan aloittelevien tai pitkän linjan tekijöiden luomuksia ja mahdollisesti mukaasi on tarttunut myös jotakin kotiin viemistä. Vai oletko jopa itse ollut joskus esittelemässä tai myymässä luovuutesi tuotoksia?

Olit tai et, nyt se mahdollisuus avautuu Ropeconissa, kun taidekuja tuodaan 2019 Ropeconiin ensimmäistä kertaa osaksi monipuolista tarjontaa roolipelaamisesta kiinnostuneelle yleisölleen. Siksi haluammekin avata hieman joillekin tuntemattomampaa konseptia, sillä haku taidekujan myyjäksi Ropeconiin päättyy 10.5. ja toivomme saavamme tapahtumaamme runsaasti taiteilijoita ja käsityöläisiä. Kerromme myös lisää siitä, mistä idean takana oleva Emilia ajatuksensa sai ja mistä kaikki oikeastaan lähti.

Maalauksista käsitöihin

Taidekuja tarjoaa loistavan mahdollisuuden eritasoisille harrasteleville taiteilijoille ja käsityöläisille myydä ja esitellä itse tehtyjä tuotteitaan. Taidekujien tuotteisiin lukeutuvat esimerkiksi erilaiset taideteokset, printit, korut ja käsityöt. Taidekuja tarjoaa myös kävijöilleen loistavan tilaisuuden ostaa tilaustöitä esimerkiksi omista roolipelihahmoista.

Taidekujat ovat perinteisesti olleet vahva osa erityisesti anime- ja mangatapahtumia yli kymmenen vuoden ajan. Kujat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosien aikana ja halukkaita myyjiä on lähes aina enemmän, kuin mitä on pöytiä tarjolla. Useimpien tapahtumien taidekujien koot vaihtelevat 10-40 myyntipöydän välillä, mutta isoimpiin tapahtumiin saattaa tulla jopa toista sataa hakemusta. Myyjät valitaankin useimmiten portfolion perusteella, jotta taidekujalle saadaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ja eritasoisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Mallia Suomeen on otettu ulkomaisten tapahtumien taidekujista, jotka ovat yleensä myös enemmänkin ammattilaistasoisille taiteilijoille suunnattuja tilaisuuksia. Näillä taidekujilla painotus ei myöskään ole pelkästään omien töiden esittelyssä ja myynnissä, vaan ulkomailla taidekujilla luodaan verkostoja ja tavataan myös faneja.

(Kuvassa taiteilija Eeva Nikusen(eevanikunen.com) taidekuvapöytä Tracon 2018-tapahtumassa. Kuva: Nyymix)


“Se oli alunperin vain sellainen ‘Just do it’-juttu.”

Nyt taidekuja siis saapuu Ropeconiin ensimmäistä kertaa sen historiassa. Vision takaa löytyy taidekujaa luotsaava ja siitä vastaava coniitti Emilia Musturi, joka kertoi meille myös, mistä ja milloin taidekuja muuttui ideasta varsinaiseksi toteuttamiseksi.

“Ajatus taidekujasta Ropeconissa syntyi viime kesän tapahtuman jälkeen, kun kämppikseni harmitteli taidekujan puuttumista lempitapahtumastaan. Siitä se ajatus sitten lähti!  Artist Alley Finland -yhteisössä käydyn keskustelun ja kiinnostuneiden myyjien kartoituksen jälkeen taidekujaa ehdotettiin osaksi Ropeconia.”

Emilia on ollut mukana järjestämässä muita coneja ja niihin taidekujia, joten oli luonnollista lähteä järjestämään taidekujaa nimenomaan Ropeconiin. Järjestämispuolen lisäksi Emilia on ollut itse myös toisella puolella pöytää, hän on nimittäin osallistunut taidekujaan myös myyjänä. Emilia on myynyt eri taidekujilla printtejä, kortteja ja tarroja digitaalisista töistään.

”Olen myös Popcult Helsinki- ja Jouluinen taidekuja-tapahtuman taidekujavastaavana toista vuotta, joten kujien järkkääminen on tuttua. Kujailussa parasta on uusiin ihmisiin tutustuminen, joko siihen vierustoveriin tai kävijään joka tykkää myöskin ihmissusista.”

Vaikka kokemusta taidekujan järjestämisestä löytyykin, Ropeconissa oman haasteensa järjestämiseen tuo se, ettei kujaa ole aiemmin kyseisessä tapahtumassa järjestetty. Tällöin järjestäminen vie myös enemmän aikaa, sillä etukäteen selvitettäviä asioita on paljon.

Kiinnostuitko?

Taidekuja löytyy Ropeconista Turvasataman vierestä hallista 3 ja on auki perjantaista sunnuntaihin. Myyjät vaihtelevat päivittäin, joten taidekujavierailu kannattaa ehdottomasti ottaa päivittäiseksi rutiiniksi. Aukioloajat ja tarkemmat ohjeet löytyvät Ropeconin nettisivuilta osoitteessa: https://2019.ropecon.fi/taidekuja/.

Mikäli olet kiinnostunut myymään teoksiasi Ropeconissa, niin lisäohjeita ja hinnat löytyvät Ropeconin nettisivuilta edellä mainitusta linkistä. Kaikilta myyjiltä pyydämme ilmoittautumisen yhteydessä myös portfolion, sillä jos myyjiksi ilmoittautuneita on enemmän, kuin myyntipöytiä, teemme valintaa portfolioiden perusteella, jotta taidekuja tarjoaisi parhaimman mahdollisen kävijäkokemuksen Ropeconin kävijöille.

Toivottavasti tapaamme taiteen äärellä!

 

Teksti: Saana Kallio & Emilia Musturi
Kuva: Nyymix