Kuva: Tuomas Puikkonen

(abreviated English translation below)

Ropecon ry järjestää Ropeconin lisäksi myös toista tapahtumaa. Aina neljän vuoden välein on Suomen vuoro isännöidä kansainvälistä larppikonferenssi Solmukohtaa. Viime kerta, 2020, oli etätapahtuma vallitsevien olojen vuoksi, mutta huhtikuun 11. päivänä, vain muutaman kuukauden päästä, Solmukohta 2024 avaa ovensa Tampereella, Scandic Hotel Rosendahlissa.

Solmukohtaa on järjestetty vuodesta 1997 lähtien. Ensimmäinen tapahtuma oli Norjassa nimeltään Knutepunkt, sitten Ruotsissa Knutpunkt, Tanskassa Knudepunkt ja lopulta Suomessa Solmukohta. Suomen jälkeen on taas Norjan vuoro ja kuvio alkaa alusta. Pohjoismaiden lisäksi kävijöitä tulee kymmenistä maista ja aina Atlantin tuolta puolen. Tämän vuoksi tapahtuman kieli on englanti.

Pitkä viikonloppu konferenssihotellissa pitää sisällään esitelmiä, paneelikeskusteluita, työpajatoimintaa, muutaman larpin sekä bileitä. Toisin kuin Ropeconissa, pääpaino ei ole itse pelaamisessa, vaan tapahtuma kokoaa yhteen larpinjärjestäjiä, tutkijoita, kokemussuunnittelijoita ja muita tekijöitä, jotka ovat kiinnostuneita kuulemaan uusimmista tuulista sekä vaihtamaan ajatuksia keskenään. Mutta kyllä siellä pelataankin – onhan tämä monille ulkomaalaisille suunnittelijoille ainoa tilaisuus kirjoittaa larppi saunaan. Kokonaisilmeeltään Solmukohta on sekoitus akateemista konferessia ja Ropeconista tutumpaa karnevalistista conimeininkiä. Kokemuksena Solmukohta on yhteisöllinen, innostava ja mukaan ottava. Ensikertalaiset otetaan lämpimästi vastaan, ja moni larppiuntuvikko on innostunut harrastuksesta enemmänkin Solmukohdan myötä – ja löytänyt itselleen tärkeän yhteisön. Solmukohdassa oppii paitsi siitä, miten missäkin larpataan, myös tulevista kansainvälisistä peleistä. Paino on jollain tapaa kokeellisilla projekteilla, mutta huhuista huolimatta kaikki Solmukohdassa käsiteltävät larpit eivät ole alusvaatteissa jauhoissa taivaltamista – kokeellisuuttahan on niin uudenlainen debrief-käytäntö, tapa kontaktoida hahmot, tai järjestää ruokahuolto. Näistä muiden kokemuksista on sitten mahdollista itsekin ottaa ideoita tai oppia, ja toisaalta osallistua keskusteluun tarjoten tietoa siitä, miten itse on nämä asiat toteuttanut.

Kuva Tuomas Puikkonen

Ennen Solmukohtaa itseään järjestetään A Week in Finland – tapahtumaviikon maanantaista alkava muutaman päivän setti ohjelmaa pitkin Tamperetta. Tarkoituksena on tarjota pitkänmatkalaisille jotain tekemistä sekä törmäyttää suomalaisia ja ulkomaalaisia larppaajia toisiinsa. Ohjelma on vielä kesken, mutta tiistainen 80 pelaajan larppi 3 AM Forever on jo julkistettu ja viimeisenä päivänä ennen Solmukohtaa on aina Nordic Larp Talks, ohjelma lyhyitä ja napakoita puheenvuoroja polttavista aiheista. A Week in -ohjelman vakiokalustoa on myös edularpkonferenssi, joka järjestetään tänä vuonna kymmenettä kertaa.

Tapahtuman perinteisiin kuuluu myös kirja. Kirja tuotettiin ensi kerran vuonna 2001 ja vuodesta 2003 vuoteen 2022 se – tai kunnianhimoisempina vuosina ne – tehtiin joka vuosi. Viime vuonna Tanska jätti välistä, mutta kirja tulee taas, tällä kertaa otsikolla At the Limits. Kirja kokoaa esseitä, pakinoita, artikkeleita, manifesteja ja muita larppaamista pohtivia tekstejä. Se summaa ajatuksia kentältä, avaa puheenaiheita, provosoi ja mikä tärkeintä, jättää jotain pysyvää. Larppi, kuten pöytäroolipelikin, on katoavainen taiteenmuoto. Elokuvan voi aina pistää pyörimään uudelleen, mutta kun peli on pelattu, se on ohi, eikä edes uudelleenpelautus samoilla – etenkään samoilla! – pelaajilla voi sitä identtisesti toisintaa. Kirja säilyy. Se vie keskustelua eteenpäin ja mahdollistaa ajatusten leviämisen Solmukohdan ulkopuolelle. Entisten vuosien kirjat ovat suurimmalta osin ladattavissa ilmaiseksi.

Teksti

Jukka Särkijärvi

Solmukohta 2024

Tampere, huhtikuun 11.-14., 2024

Scandic Hotel Rosendahl

https://solmukohta.eu/

https://www.facebook.com/solmukohta2024

Kuva Tuomas Puikkonen

Solmukohta 2024 a LARP conference at Tampere

In addition to Ropecon, Ropecon Ry organizes another roleplaying conference as well. Every four years it is Finland’s turn to host Solmukohta, an international LARP conference Solmukohta.  The last Finnish Solmukohta was available only online during 2020, because of the COVID-19 outbreak. The next Solmukohta is only a couple of months away on April 11th at Scandic Hotel Rosendahl in Tampere Finland.

Solmukohta has a long history in the Nordic countries, going back all the way to 1997. Tthe Weekened at the conference hotel includes presentations, panel discussions, a few LARPs and parties. The main focus of the event is to bring together people and make connections between LARP organizers, researchers, designers, and other creators, who are interested in hearing about what is new in the LARP world. The conference features LARS as well and unique opportunities for international designers to host games in unexpected venues such as a sauna. Solmukohta presents a balanced mixture of an academic conference and a more traditional convention. It is an inspiring, inclusive and exciting experience. First time participants are welcomed to join with open arms and many have decided to take their fledgeling LARP hobby further thanks to their experience in Solmukohta.

The main focus of Solmukohta is on new and experimental LARPs, which can include forms of immersion, as well as new approaches to debriefs alike. Solmukohta is the best place to learn about what LARPing is like in different contexts and hear about new and upcoming games.

Befoere the conference itself an event called A Week in Finland is organized. in the beginning of the conference week. This event includes a variety of program at different venues at Tampere. The idea is the give long distance travelers something to do before the conference and meet Finnish participants as well. Although the program for the event isn’t quite finished yet, but the LARP 3 AM Forever is already confirmed.Nordic Larp Talks is held on the last day before Solmukohta itself. An edularp conference is also organized as part o the A Week in Finland event.

Solmukohta 2024 will also publish a collection of texts, which is one of the long standing traditions of Solmukohta. The title of the book this year is At the Limits. A book is an enduring form of discussion, research and innovation regarding the field. Books from previous years can be downloaded or free here.

Text by Jukka Särkijärvi

Solmukohta 2024

Tampere, April 11.-14., 2024

Scandic Hotel Rosendahl

https://solmukohta.eu/

https://www.facebook.com/solmukohta2024