Ropecon on ei-digitaalisiin peleihin keskittyvä pelitapahtuma, jossa on tarjolla valtavasti ohjelmaa liittyen roolipeleihin ja live-roolipeleihin eli larppeihin, lautapeleihin, korttipeleihin, miniatyyripeleihin ja niitä sivuaviin aiheisiin. Tapahtumassa on helppo tutustua uusiin harrastusmahdollisuuksiin ja ihmisiin. Tässä jutussa annamme parhaat vinkit ja tärpit ensikertalaiselle Ropeconiin!

 

Mistä lähteä liikkeelle

Ennen Ropeconia kannattaa lukea Ropeconin ensikertalaisten sivu ja tutustua ohjelmaan. Luvassa on lähes 2000 tuntia ohjelmaa, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin! Ohjelmaoppaasta voit ruksata tagin “aloittelijaystävällinen, joka näyttää suoraan aloittelijoille suunnattua ohjelmaa. Voit rohkeasti osallistua kaikkeen ohjelmaan, mutta nämä ohjelmat on suunniteltu nimenomaan aloittelijat mielessä ja tekevät uuden kokeilemisesta erityisen helppoa!

Voit ostaa lipun Ropeconiin ennakkoon verkkokaupastamme. Kesäkuun ajan verkkokaupasta myydyt Early Dragon -liput ovat hieman halvempia, ja 1.7. alkaen saman hintaisia kuin ovelta ostetut liput. Ennakkolippujen myynti verkossa päättyy 25.7. Messukeskus on suuri ja mukaan mahtuu varmasti, vaikka päättäisit lähteä Ropeconiin vasta viime hetkellä!

Paikan päällä

Messukeskus on iso paikka ja tapahtuma levittäytyy laajalle. Onneksi Info auttaa koko conin ajan! Info-pisteellä ahkerat vapaaehtoistyöntekijämme osaavat ohjata sinut haluamaasi paikkaan, etsit sitten pelitiskiä tai lastenhoitohuonetta. Info-piste sijaitsee Messukeskuksen aulassa, suoraan pääovia vastapäätä.

Ensikertalaisille suosittelemme erityisesti tuutorointikierroksia, joissa kierretään koko alue läpi ja annetaan parhaat tärpit Ropeconin ohjelmasta. Tuutorit tunnistaa pinkeistä viitoista ja tuutorikierroksilta löytää myös muita ensikertalaisia ja heistä voi saada jopa peliseuraa! 

Ropecon-tuutorit tunnistat pinkeistä viitoista! He vetävät esittelykierroksia ja vastaavat uusien kävijöiden kysymyksiin! 


Avajaiset

Spektaakkelilavalla tapahtuu isoja asioita! Ensimmäisenä kannattaa suunnata avajaisiin, jossa kunniavieraat esittäytyvät ja tapahtuman ohjelmaa sekä tämän vuoden teemaa – joka on mytologia – avataan hieman pääjärjestäjien ja juontajien toimesta. Koska kunniavieraat tulevat ulkomailta, ovat heidän esittelynsä pääosin englanniksi, vaikka avajaiset muuten pidetään suomeksi.

 

Pöytäroolipelit ja larpit – Ropeconin ydin

Avajaisten jälkeen onkin hyvä pohtia, että haluaisiko lähteä roolipelaamaan tai larppaamaan viikonlopun aikana. Roolipelit ovat yhteistä tarinankerrontaa, jossa pelaajat eläytyvät kuvitteellisiin hahmoihinsa usein pelinjohtajan opastuksella. Niin kutsutuissa pöytäroolipeleissä tarinaa kerrotaan kuvailemalla tapahtumia ja siihen riittää yleensä peliporukka, joitakin noppia ja ehkä pöytä, jonka ääressä pelata. Liveroolipeleissä eli larpeissa pelaajat puolestaan vievät tarinaa eteenpäin toimimalla pelihahmonaan, minkä vuoksi larppeja on joskus kutsuttu improvisaatioteatteriksi ilman yleisöä. Hahmot saattavat peleissä tehdä erilaisia asioita, kuten taikoa tai taistella, mutta pelaajan ei niitä tarvitse osata. Pöytäroolipeleissä se, miten hyvin hahmo onnistuu vaikka taikomisessa, määritellään usein noppia heittämällä ja tilanne kuvaillaan yhdessä. Larpeissa taas on yleensä sovittu tavoista esittää, eli mallintaa kyseisen pelin kannalta olennaisia tapahtumia. Taikominen voi olla esimerkiksi kädenliike ja taistelu kahden hahmon välillä voidaan joko kuvailla sanallisesti tai pelaajat voivat yhdessä sovitusti esittää hidastetun ja teatraalisen kaksintaistelun. Tärkeintä on, että tilanne on kaikille osallistujille turvallinen.

Larppeihin ja roolipeleihin ilmoittaudutaan etukäteen, joten jos asiaan haluaa tutustua, on hyvä käydä jo perjantaina larp- ja roolipelitiskillä kyselemässä asiasta. Larp- ja roolipelitiskin löydät aulasta Info-pisteen vierestä ja sieltä saat ohjeita ja apua peleihin ilmoittautumiseen.


Pöytäroolipelit

Roolipeleihin ilmoittautuminen tapahtuu Konsti-sovelluksella etukäteen, ja siihen kirjautumiseksi tarvitaan koodi, jonka saa larp- ja roolipelitiskiltä. Konstista näkee roolipelit, joihin on ilmoittautuminen parhaillaan käynnissä. Konstia ei kannata arkailla, sillä siihen saa aina apua! Larp- ja roolipelitiskillä päivystää vapaaehtoista työvoimaa, jotka neuvovat sovelluksen käyttämisessä ja sopivien pelien löytämisessä.

Suurin osa Ropeconin roolipeleistä on merkitty aloittelijaystävällisiksi, ja näihin peleihin on helppo osallistua vaikka aiempaa roolipelikokemusta ei olisi lainkaan. Osa roolipeleistä on myös suunnattu erityisesti lapsille. Ropeconissa on mahdollisuus kokeilla kaikenlaisia roolipelijärjestelmiä tunnetusta Dungeons & Dragonsista aina pienkustantajien uutuuksiin ja pelinjohtajien itse kehittämiin järjestelmiin asti. Tarjolla on myös juonikuvioita laidasta laitaan. Tämän vuoden peleissä voit muun muassa yrittää paeta Ikuisuusvankilasta tai Turhautumisen sokkelosta. Voit päästä juonittelemaan, tutkimaan murhaa, selvittämään mysteereitä, tai olla urhea hiirikaartin jäsen. Voit osallistua Vietnamin sodan taisteluihin, seikkailla muinaisessa Suomessa tai osallistua Sammon ryöstöön kaukaisella 2300-luvulla ja päästä osalliseksi sankarillisiin seikkailuihin tai dystooppisiin rinnakkaistodellisuuksiin, realistiseen draamaan tai hulvattomiin hullutteluihin. Halutessasi voit kokea myös kammottavia kauhuskenaarioita, joskin kaikkein jännittävimmät pelit on merkitty ikärajoilla. 

Tämä on vain pintaraapaisu Ropeconin roolipelitarjontaan, josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin kiinnostavaa, mutta joka on niin runsasta ja monipuolista, että siitä on mahdotonta antaa minkäänlaista kattavaa kokonaiskuvaa. Paras tapa löytää itseään kiinnostavia pelejä on tutustua Ropeconin roolipeliohjelmaan, joka julkaistaan ohjelmaoppaassa lähempänä tapahtumaa.

Larpit

Ropeconin larpit on suunniteltu erityisesti tapahtumakävijät huomioiden. Larppeja on kaikenikäisille ja monet larpeista on suunniteltu aloittelijaystävällisiksi. Et tarvitse varusteita tai ennakkotietoja, vaan kaikki tiedot ja materiaalit saa joko ilmoittautuessa tai pelin alkaessa. Ilmoittautuminen tapahtuu larp- ja roolipelitiskillä perinteisellä paperilomakkeella.
Larppeihin on porrastetut ilmoittautumisajat, jotka löytyvät sekä ohjelmaoppaasta että jokaisen larpin kuvauksesta. Osa peleistä saattaa täyttyä nopeastikin eli kannattaa etukäteen tutustua, mihin peleihin haluaa päästä. 

Larppitarjonta sisältää hyvin monipuolisesti erilaisia pelejä. Perheen nuorimmat voivat osallistua velhokouluun tai -tarhaan, varttuneimmille tarjolla on esimerkiksi tsehovilaista komediaa, steampunk-draamaa sekä virolaisia kansantaruja. Mukana on myös kauhua, kirjelarppi sekä pelejä, joissa tanssitaan (kullekin osallistujalle sopivalla tavalla). Larp-ohjelma julkaistaan heinäkuun alussa ja yli puolet peleistä sopii myös aloittelijoille. Osa pelataan suomeksi, osa englanniksi ja joissakin ei tarvita puhetta lainkaan

Larppaajat eläytyvät hahmoihinsa myös pukeutumalla. Ropeconin larppeja varten sinulla ei kuitenkaan tarvitse olla itselläsi mukana mitään erityisiä vaatteita tai tarvikkeita, vaan saat kaiken tarvitsemasi viimeistään pelin alkaessa. (Kuva: Tuomas Puikkonen)


Kokemuspiste ja turvasatama

Kokemuspisteellä voi pelata sydämensä kyllyydestä erilaisia kortti-, lauta- ja figupelejä. Paikalta löytyy valtava määrä eri pelejä sekä esittelijöitä uusille peleille. Moniin peleihin pääsee mukaan vain kertomalla haluavansa pelata, eli etukäteen ei tarvitse ilmoittautua. Kokemuspisteen tarkoitus on tarjota matalan kynnyksen esittelyjä ja maistiaisia erilaisista peleistä, niin että läsnä on kokenut ihminen esittelemässä peliä.  

Kokemuspisteen takana, hallin perällä, sijaitsee Turvasatama, joka toimii levähdyspaikkana uupuneelle conikävijälle. Turvasatamassa päivystävät henkilöt ovat tukena kävijöille, jotka kaipaavat vaikka hetken juttuseuraa. Turvsatamasta löytyy myös jokaisen cossaajan pelastaja eli cosplay-ensiapupiste, jonne voit suunnata mikäli kaipaat apua pukusi kanssa. Turvasatamasta löytyy neulaa, lankaa, sympatiaa ja auvuliaita ihmisiä!


Aarteita ja ihanuuksia myyntialueella!

Myyntialue sisältää kaikkea jännää. Voit tehdä löytöjä kirpputorilta, ostaa Ropeconin paidan Ropeconin omasta RopeconShopista tai tutkailla, mitä kaikkea hienoa myyntialueen myyjät ovat tuoneet kävijöille. Myyntialueella ovat sekä erilaiset peliliikkeet joilta voit ostaa pelejä, noppia tai figuureja, sekä pienyrittäjiä myymässä kauniita käsitöitä kuten koruja ja kuvataidetta. Tänä vuonna mukana on myös ensimmäistä kertaa taidekuja, josta voi löytää esimerkiksi fan art – teoksia ja muuta taidetta lahjakkailta harrastajilta.

Muuta kivaa

Ropeconin ohjelma sisältää joka vuosi jotain uutta ja erilaista ohjelmaa. Tässä muutamia aloittelijaystävällisiä tärppejä ohjelmasta.

1600-luvun keihäsharjoitukset
Kiinnostaako 30-vuotisen sodan historia ja historianelävöittäminen? Haluatko kokea miltä sotaan pakko-otetusta maalaisesta tuntui temppuilla viisimetrisen saarnikeihään kanssa käsittämättömien käskyjen tahtiin? Nyt on mahdollista tutustua 1600-luvun sotilaselävöittämiseen historianelävöitysryhmä GARSin aloittelijaystävällisissä keihäsäksiisissä. Äkseeraus on helppoa eikä vaadi normaalikuntoa kummempaa pohjaa ja tarjoamme välineet, eli pitkät keihäät.

Apua, eka larppi!
Innostaisiko larppaaminen, mutta et tiedä mistä aloittaa ja kaikki jännittää? Tai oletko larppikonkari, joka haluaisi auttaa aloittelijaa pääsemään vauhtiin? Tule kuuntelemaan veteraanin vinkkejä kuusi vuotta harrastaneelta larppaajalta, joka aloitti harrastamisensa tärisevänä stressipallona hädin tuskin tietäen mikä suunta on ylösalaisin. Luennolla käydään läpi larppaamisen ensiaskelia sekä aloittelijoiden mahdollisia pelkoja ja kysymyksiä. Lisäksi puhutaan kokemuksista aloittamisen epävarmuuksista ja hämmennyksistä, jotka ovat kokeneimmilta pelaajilta saattaneet vuosien varrella unohtua. Luennon tarkoitus on ojentaa auttava käsi aloittelijoille ja harrastuksesta kiinnostuneille sekä tarjota konkareille ensiapupakkaus aloittelijakaverin jännityksen hoitamiseen.

Color Theory for Figure Painting
Learn about the basics of colors and how to pick fitting palettes for your miniature projects! Aimed at those new to the hobby or those who just want to level up their paintwork, this workshop aims to teach the participants the relationships between colors, how to mix new ones and some common principles in creating beautiful palettes.

Flying creatures and why they don’t exist
According to all laws of aviation, there is no way that a dragon should be able to fly. The dragon, of course, flies anyways, because storytellers don’t care what humans think is impossible. But have you ever wondered what is the real reason why dragons, angels and other mythological creatures do not roam our skies? Let’s take a quick look from a biologist’s perspective.

Historiallisten tanssien opetus: Setti 1: Brandlet ja helpot ECD:t
Helppoja ja yksinkertaisia historiallisia tansseja mm. 1500-luvun Ranskasta brandleja ja 1600-luvun Englannista ECDitä (English Country Dances), joita tanssitaan illan tanssiaisissa. Aloittelijaystävällinen ohjelma, askeleet opetetaan alusta alkaen.

Kissankorvatyöpaja
Tervetuloa väkertämään itsellesi pörröiset kissankorvat, lupsakat koirankorvat tai vaikka veikeät hiirenkorvat. Mukaasi et tarvitse muuta kuin aimo annoksen söpöilymieltä! =^__^=

KPS (Kivi, paperi, sakset) -turnaus
Ropeconin perinteinen KPS-turnaus. Ennakkoilmoittautuminen ja silti mukaan myös paikan päällä! Saavu koettelemaan onneasi ja kannustamaan suosikkejasi! Rooliasut ja taiteilijanimet tervetulleita. Mäyrät ja kentit älkööt vaivautuko. Tuomaria saa lahjoa.

Lohikäärme lemmikkinä – aloittelijan opas
Moni haluaisi oman lohikäärmeen, mutta ei ole tietoinen siitä, millaista elo näiden otusten kanssa on tai mitä niiden kanssa voisi puuhailla. Eläinlääkäri antaa muutamia vinkkejä hankintaan ja harrastusmahdollisuuksiin sekä pyrkii varoittamaan tavallisimmista aloittelevaa lohikäärmeenomistajaa vaanivista sudenkuopista.

Tiirikointityöpaja aloittelijoille
Aarre on melkein käsissäsi, kunhan vielä saisit tämä arkun lukon avattua. Tiirikoinnissa pyritään avaamaan lukko ilman lukkoon kuuluvaa avainta. Työpaja opettaa tiirikoinnin perusteet. Järjestäjä lainaa osallistujille työpajassa harjoittelua varten tarvittavat välineet (vääntimiä ja tiirikoita) sekä (tappihaittasylinteri-) harjoittelulukot. Työpaja sisältää lyhyen katauksen lukkojen historiaan ja lukkotyyppeihin. Suuri osa työpajan ajasta harjoitellaan tiirikointia ohjaajan kanssa. Tiirikointiin tarvitaan molempien käsien hienomotoriikkaa.


Tervetuloa Ropeconiin! Kokeile rohkeasti uutta ja osallistu ohjelmaan! 

——————————————————————–

Artikkelikuva: Sami Eräluoto