Teksti: Erkka Marttio, Antti Vuento ja Kalle Lähteenmäki
Find the rules in English here.
Säännöt
Aiemmista vuosista poiketen kilpailu noudattaa tällä kertaa avointa (open) formaattia, jossa osallistuvien töiden ja jaettavien palkintojen määrää ei ole rajattu entiseen tapaan, vaan kategorian sekä kilpailun yleisen tason huomioiden kaikki tuomariston mielestä palkintosijojen arvoiset työt palkitaan.
Kilpailija voi osallistua kuhunkin kategoriaan yhdellä tai useammalla työllä, ja nämä työt yhdessä muodostavat kilpailijan esillepanon (display) kyseiseen kategoriaan. Esillepanon ei tarvitse olla yhtenäinen, sillä jokaista esillepanon työtä tarkastellaan itsenäisesti. Jokainen kisaaja rajaa oman esillepanonsa erilleen muiden osallistujien töistä kisa-alueella saatavilla olevilla tikuilla. Löyhänä ohjenuorana esillepanot kannattaa pitää tilasyistä n. 1-5 työn kokoisina.
Kilpailijalla voi olla yksi esillepano kussakin pääkategoriassa (1.-6.), poislukien erityiskategoriat (7.-9.), joita koskevista rajoituksista voit lukea lisää kyseisten kategorioiden alta.
Kilpailija voi osallistua kilpailuun itse maalaamallaan miniatyyrillä. Miniatyyri voi olla teemaltaan mikä vain, kunhan se lasketaan miniatyyriksi ja se noudattaa sen kategorian rajoituksia, johon se ilmoitetaan. Fantasia, sci-fi, historiallinen tai moderni, kaikki käy. Kilpailuun voi osallistua vanhemmallakin työllä pois lukien ne, jotka ovat jo aiemmin voittaneet pronssia, hopeaa tai kultaa Ropeconin maalauskilpailussa. Ilmoitettavien töiden on noudatettava Ropeconin sääntöjä, joten Ropeconin arvoihin sopimattomien, muihin ihmisryhmiin vihaa kohdistavien symbolien näkyminen töissä on kielletty ilman erillistä lupaa järjestäjiltä.
Kilpailuun on ennakkoilmoittautuminen. Ennakkoon ilmoittaminen sujuvoittaa töiden jättämistä kisa-alueella ja auttaa kisa-organisaatiota arvioimaan tilantarvetta. Töitä voi tarpeen vaatiessa kuitenkin ilmoittaa kilpailuun vielä paikan päälläkin.
Kilpailussa jaetaan kunniamainintoja, sekä pronssi-, hopea- että kultapalkintoja. Kilpailija voi saada vain yhden palkinnon per kategoria – joko oman esillepanonsa parhaasta työstä tai koko esillepanostaan, mikäli sen kaikki työt ovat tuomareiden mielestä samantasoisia. Lisäksi palkitaan kategorioissa 1.-6. kategorian paras työ (Best of Category), paras Ropeconin vuoden teemaa mukaileva työ, yleisön suosikki sekä koko kilpailun paras työ, Best of Show.
Aiempien vuosien tapaan kunniamaininnoilla merkitään 1. karsintakierroksen läpäisseet, tavalla tai toisella ansioituneet työt. Voittajat valitaan näiden finalistien joukosta. Kunniamaininnat asetetaan töiden yhteyteen sunnuntaiaamuun mennessä. Jos löydät työsi vierestä sunnuntaina kunniamainintakortin, tule paikalle palkintojenjakoon!
Kategoriat:
Pääkategoriat:
1. Pieni figuuri
Kaikki figut, joiden korkeus on enintään 54 mm mitattuna hahmon ruumiin matalimmasta korkeimpaan kohtaan (eli esimerkiksi hahmon ruumista korkeammalle yltäviä ulokkeita kuten lippuja tai basen korkeutta ei lasketa tähän). Figulla saa olla ratsu/pieni ajoneuvo ja/tai pieniä koristeellisia miniatyyrejä (esimerkiksi eläimiä, robotteja, familiaareja, haamuja tms.), kunhan figu itsessään on pääosassa.
- Esimerkkejä hyväksyttävistä figuista: useimmat D&D-seikkailijahahmot, suurin osa Infinityn ja Warhammerin jalkaväestä.
2. Iso figuuri
Kaikki figut, joiden korkeus on yli 54 mm. Muuten säännöt ovat samat kuin pienillä figuilla, eli ratsut sekä pienet koristeminiatyyrit ovat sallittuja niin kauan, kuin figu on pääosassa.
- Esimerkkejä hyväksyttävistä figuista: isot lohikäärmeet, Ghazghkull (8th ed.), erinäiset jättiolennot, isompien mittakaavojen figuurit.
3. Ajoneuvo
Kaikenlaiset ajoneuvot kaikissa mittakaavoissa, poislukien figuurikategorioihin menevät pienet ajoneuvot joissa figu on pääosassa (esim. moottoripyöräilijät, jetbiket).
- Esimerkkejä sallituista ajoneuvoista: Kaikenlaiset pienoismallit kaikissa mittakaavoissa, lentokoneet, sotilaskalusto, autot, Dreadnoughtit, titaanit ja muut walkerit, Legions Imperialis ajoneuvot.
4. Ryhmä
3–10 figusta koostuva yhtenäinen ryhmä. Ryhmän ei tarvitse olla minkään pelisysteemin sääntöjen mukainen.
- Esimerkkejä sallituista ryhmistä: Kill Team-ryhmät, fantasiajalkapallopelien tiimit, lautapelin miniatyyrit, roolipelin pelaajahahmojen figut.
5. Rintakuva
1:5-kokoiset ja sitä pienemmät rintakuvat.
- Esimerkkejä sallituista pysteistä: Spira Mirabiliksen ja FeR Miniaturesin rintakuvat.
6. Dioraama
Teos, jonka keskiössä on tarinankerronta, tunnelma ja hahmojen välinen vuorovaikutus. Kokoa ei ole rajoitettu, mutta tuomariston pitää pystyä siirtämään teosta turvallisesti.
- Esimerkkejä sallituista dioraamoista: kaksintaistelut, vinjetit, kohtaukset, taulut.
Erityiskategoriat:
7. Aloittelija
Ensi kertaa Ropeconin maalauskisassa? Tähän muista erilliseen kategoriaan voivat osallistua kaikki, jotka ovat esimerkiksi osallistumassa maalauskilpailuun ensimmäistä kertaa tai muuten mieltävät itsensä aloittelijaksi tällä harrastuksen osa-alueella. Voit osallistua yksittäisellä työllä tai esillepanolla, joka voi koostua mistä tahansa muihin kategorioihin sopivista töistä, eli samassa esillepanossa voi olla esimerkiksi saman maalaajan tekemä pieni figu, kaksi ryhmää, pysti ja dioraama. Tähän kategoriaan osallistuva kilpailija ei voi osallistua pääkategorioihin 1.-6., vaan kaikki kyseisiin kategorioihin sopivat työt on ilmoitettava tähän kategoriaan yhtenä esillepanona.
8. Juniorit
Kaikki alle 16-vuotiaat voivat osallistua tähän muista erilliseen kategoriaan. Voit osallistua yksittäisellä työllä tai esillepanolla, joka voi koostua mistä tahansa muihin kategorioihin sopivista töistä, eli samassa esillepanossa voi olla esimerkiksi saman maalaajan tekemä pieni figu, kaksi ryhmää, pysti ja dioraama. Tähän kategoriaan osallistuva kilpailija ei voi osallistua pääkategorioihin 1.-6., vaan kaikki kyseisiin kategorioihin sopivat työt on ilmoitettava tähän kategoriaan yhtenä esillepanona.
9. Pikamaalaus (speedpaint)
Pieni figu -kategoriaan sopiva miniatyyri, joka maalataan aikaa vastaan. Tähän kategoriaan ei voi maalata figua etukäteen, vaan maalaaminen tapahtuu erillisessä työpajassa Ropeconin aikana.
Pikamaalauskisan säännöt ja maalattava miniatyyri tarkentuvat myöhemmin. Muista kategorioista poiketen tässä kategoriassa palkitaan vain kolme parasta työtä, ja myös aloittelija- ja juniorikategorioihin osallistuvat voivat osallistua lisäksi tähän kategoriaan.
Muut palkinnot:
Paras teematyö
Kaikkien kategorioiden kilpailutöistä valitaan parhaiten Ropeconin vuoden teemaa ilmentävä työ.
Tämän vuoden teema on ”Hirviöt”.
Yleisön suosikki
Yleisö pystyy palkitsemaan yhden suosikkinsa yleisöäänestyksellä. Yleisöäänestys tapahtuu lauantaina kisaan töiden jättämisen sulkeutumisen ja kisa-alueen sulkemisajan välillä. Tasatilanteessa tuomarit äänestävät tasoissa olevien töiden väliltä.
Kategorian paras / Best of Category (kategoriat 1.-6.)
Peruskategorioiden 1.-6. paras työ tai esillepano palkitaan kategorian parhaan työn palkinnolla.
Kilpailun paras / Best of Show
Lisäksi palkitaan koko kilpailun paras työ, eli Best of Show. Kilpailun parhaan työn kategoriassa kategorian parhaan työn palkinto myönnetään kategorian toiseksi parhaalle työlle.
Tuomarointi
Maalauskilpailussa on tuomaristo, joka arvioi kisatyöt. Tuomaristo koostuu sekä kotimaisissa että kansainvälisissä kilpailuissa ansioituneista maalareista. Jokaisen osallistujan on mahdollista saada tuomareilta palautetta omista kisatöistään sille varattuna ajankohtana sunnuntaina. Vuonna 2024 tuomaristoon kuuluvat:
Kalle Lähteenmäki
Antti Vuento
Erkka Marttio
instagram.com/marttio_miniatureart
erkkamarttio.com
Vieraileva kutsutuomari
Myös tänä vuonna tuomaristoa täydentää vieraileva kutsutuomari, joka vahvistetaan myöhemmin.
Tuomaristo valitsee voittajatyöt yhteispäätöksellä kriittisen visuaalisen tarkastelun ja keskustelun perusteella. Kukin työ arvostellaan kokonaisuutena, joten pelkästään yhden osa-alueen mestarillinen suoritus ei takaa voittoa. Mitään tiettyä maalaustyyliä ei edellytetä tai tietoisesti suosita. Täysin objektiivista tuomarointi ei lähtökohtaisesti voi olla, mutta tuomaristo tekee kaikkensa arvioidakseen työt mahdollisimman monesta näkökulmasta ja omat mieltymykset sivuuttaen.
Tuomaroinnissa huomioidaan ainakin seuraavat osa-alueet:
- Maalausjälki ja tekniikka: Jokainen työn osa on maalattu huolellisesti joka puolelta eikä itse maalipinnassa ole havaittavissa tekstuuria häiritsevissä määrin. Figun eri osien rajauksessa ei ole selkeitä huolimattomuusvirheitä.
- Figun ja alustan kasaamisen huolellisuus: Maalaustyö on valmisteltu huolella. Valusaumat, printtitukien jäljet ynnä muut varsinaiseen figuun tai alustaan kuulumattomat pintavirheet eivät ole nähtävissä. Mahdolliset konversiot on toteutettu korkealaatuisesti, niin että niitä on vaikea erottaa alkuperäisestä figuurista.
- Elementtien asettelu, sommittelu: Työn fyysisten osien asettelussa on selvää tarkoituksellisuutta. Figu ja alustan elementit toimivat yhtenä selkeänä toisiaan tukevana kokonaisuutena, joka ohjaa katseen työn pääkohteeseen.
- Taiteellinen ilmaisu, tarinankerronta, omaperäisyys: Työn värimaailma on harmoninen ja se auttaa välittämään selkeän teeman, tunteen tai tarinan. Värien valinnassa ja asettelussa on selkeää tarkoituksellisuutta ja se tukee kokonaisuutta yhdessä figun ja alustan osien kanssa. Työssä esiintyy tavalla tai toisella uusi tai muuten omaperäinen idea.
Lopuksi
Jos et ole varma, mihin kategoriaan valitsemasi figu kuuluu, voit olla yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen coldtonessociety(at)gmail.com. Tuomaristo varaa oikeuden vaihtaa kilpailutyön kategoriaa, mikäli työ vaikuttaa olevan väärässä kategoriassa.
Kilpailua organisoivat suomalaisen display-maalausskenen kehittämiseen keskittyneen kaikille avoimen Cold Tones Society -yhteisön aktiivit yhteistyössä Ropeconin kanssa. Kaikki tärkein tieto pyritään saamaan Ropeconin virallisiinkin kanaviin, mutta lisätietoa, uutisia ja muuta kilpailuun liittyvää sisältöä varten kannattaa seurata myös Cold Tones Societyn verkkosivuja sekä sosiaalista mediaa (instagram.com/coldtonessociety).
Huom! Vaikka Ropeconin vapaaehtoiset pyrkivät kohtelemaan figuja hellästi, Ropecon ei vastaa miniatyyreille sattuneista vahingoista tai varastetuista kilpailutöistä. Osallistumalla kilpailuun kilpailijat hyväksyvät, että työt jäävät avoimelle paikalle yön ajaksi.