Helmet-kirjastot ovat olleet mukana Ropeconissa jo vuodesta 2011. Tänä vuonna kirjastot ovat liikkeellä taianomaisimpina kuin koskaan ennen!

Ihmisen kokoinen roolipelikokoelma

Viime vuosina Helmet-kirjastot ovat panostaneet roolipelihankintoihin ja tarjolla lieneekin yksi komeimmista yleisten kirjastojen roolipelikokoelmista. Lainattavissa on erilaisia sääntökirjoja ja pelien lisäosia. Kokoelmaan kuuluu pelejä niin perinteisten pöytäroolipelien ystäville kuin larppaajillekin. Aloittelijoiden ja satunnaispelaajien lisäksi pitkän linjan roolipeliharrastajat löytävät lainattavaa mm. vähälevikkisten indie-pelien joukosta. Roolipelit Helmet-palvelussa »

Lautapelejä on jo vuosia ollut pelattavissa kirjastojen lasten- ja nuortenosastoilla. Nykyään lähes puolet kirjaston lautapeleistä löytyy kuitenkin aikuisten osaston kokoelmista. Lautapelejä voi pelata kirjastossa paikan päällä ja joistain toimipisteistä pelejä saa myös lainata kotiin. Lautapelejä voi varata kaikkiin kirjastoihin. Lautapelit Helmet-palvelussa »

Helmet-kirjastojen lautapelikokoelmasta löytyy pelejä sekä lapsille että aikuisille harrastajille. Kuva: Sami Eräluoto.

Pelien lisäksi kirjaston kokoelmissa löytyy annos peleihin ja pelaamiseen liittyvää kirjallisuutta ja lehtiä. Englanninkielisiä pelilehtiä voi selata myös sähköisessä RBdigital-lehtipalvelussa. Lue lisää Helmet-kirjastojen e-aineistoista »

Pelit ja pelaaminen tutuksi

Kirjasto on helppo paikka tutustua peliharrastukseen. Pelaamiseen perehtyneitä työntekijöitä on monissa kirjastoissa. He ohjaavat sopivaan pelikerhoon tai auttavat muissa peleihin liittyvissä kysymyksissä. Kaikki ovat tervetulleita pelaamaan ensimmäistä kertaa roolipeliä tai vaikka vain kokeilemaan hahmon luontia. Kirjastojen tiloja voi myös varata oman peliporukan kesken. Kaikki Helsingin ja Espoon kirjastojen varattavat tilat ja laitteet löytyvät kätevästi Varaamosta.

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa järjestetään säännöllisiä peli-iltoja ja -kerhoja kirjastojen ja yhteistyökumppanien kanssa. Koululaisten iltapäivätoiminnan osana on usein myös pelihetkiä, ja erityisesti koulujen loma-aikoina järjestetään erilaisia pelitapahtumia. Esimerkiksi marraskuun Kansallinen pelipäivä on laajentunut kokonaiseksi peliviikoksi, joka pitää sisällään monenlaista ohjelmaa eri kirjastoissa.

Pelaaminen ei jää vain seinien sisäpuolelle. Fillarikirjaston kyydissä pelit matkaavat ketterästi ympäri kaupunkia ja erilaisiin pop up -kirjastoihin voi törmätä yllättävissäkin paikoissa. Rennoissa tapahtumissa, kuten Ropeconissa, on helppo saada uusia pelikavereita. Helmet-kirjastojen nettisivuilta löytyy tarkemmat tiedot kunkin kirjaston tapahtumista. Monista suurimmista tapahtumista kuten Espoon science fiction- ja fantasiaseura kanssa yhdessä järjestettävä ESCON 5 -tapahtumasta löytyy lisätietoja myös Facebookista.


Miten kirjastolainen valmistautuu Ropeconiin? Tahdolla ja urheudella, tietenkin!

3D-tulostimista pakohuonepeleihin

Ropeconissa kirjasto kohtaa uusia asiakkaita ja tutustuttaa tutut asiakkaatkin uusiin palveluihin, kuten kirjaston pajoihin ja pakohuonepeleihin. Kokeilevana ja uteliaana toimijana kirjasto haluaa olla mukana siellä missä asiakkaatkin. Kirjastot keräävät Ropeconissa vuosittain palautetta, jonka pohjalta kehitetään kirjastopalveluita ja hankitaan uusia teoksia kokoelmaan. Viime vuonna Ropeconin kävijät saivat esittää toiveitaan kirjastoon hankittavista uusista peleistä. Hankintaehdotuksia voi tehdä lomakkeen avulla verkossa.

Helmetin piste löytyy tänä vuonna Ropeconin hallista 3. Pisteellä kävijät pääsevät tutustumaan kirjaston palveluihin, pelaamaan lautapelejä, hengaamaan tai vaikka juttelemaan kirjallisuusaiheista. Kirjasto tarjoaa Ropeconin-kävijöille myös Pajan, jossa  pääsee kokeilemaan mm. kirjaston 3D-tulostinta ja vinyylitulostinta. Lapset ja lapsenmieliset voivat osallistua Satuteltan satutunneille päivän mittaan. Helmet lukunurkassa voi hetken rauhoittua ja tutustua kirjaston kirjankierrätyspisteeseen. Poistokirjoja voi vapaasti ottaa ja kotoaan voi tuoda ylimääräisiä kirjoja kierrätykseen.  Paikalla on myös Vinkkikioski, josta lukuintoiset saavat halutessaan lukuvinkkejä. Uutuutena kirjasto järjestää myös suositut Harry Potter- ja Kalevala-pakohuonepelit!

Pohjoiselle sisäänkäynnille parkkeeraa tänä vuonna Espoon kirjastoauto Välkky, josta voi vaikka hankkia kirjastokortin tai lainata ja palauttaa aineistoa. Jos ei aina muista kantaa kirjastokorttia mukana niin käyttöön kannattaa ladata kätevä Taskukirjasto. Auton peruskokoelmaa on Ropeconia varten täydennetty rooli- ja lautapeleillä, sarjakuvilla sekä fantasia-, tieteis- ja kauhukirjallisuudella.

Kirjastoautosta voit lainata sarjakuvia, tieteis-, fantasia- ja kauhukirjallisuutta tai hankkia itsellesi kirjastokortin. Kuva: Sami Eräluoto.


Helmet-kirjastojen ohjelmat Ropeconissa 2018

Helmetin piste
pe 15–20
la 12–18
halli 3

Tule tutustumaan kirjastoon! Helmet-kirjastojen osastolla pääset pelaamaan lauta- ja roolipelejä, tulostamaan vinyylitarroja, kokeilemaan 3D-tulostusta sekä hengaamaan kirjaston lukunurkkaan. Paikalla myös kirjaston kirjankierrätyspiste. Kirjaston henkilökunta peluuttaa ja opastaa perjantaina ja lauantaina.

Vieraile kirjastoauto Välkyssä!
pe 15–20
la 12–18

Pohjoinen aukioKirjastoauto Välkky päivystää piha-alueella! Tule lainaamaan luettavaa, pelaamaan pihapelejä tai kuuntelemaan satuja! Muistathan myös käydä halli kolmosessa Helmet-kirjastojen pisteellä!

Sammon ryöstö! -pakohuonepeli
pe 15.30–20
sali 214

Sammon ryöstö on Helmet-kirjastojen järjestämä pakohuonepeli, joka sopii erityisesti lapsille ja nuorille (lukutaito suositeltava). Pelissä seurataan Sammon ryöstön tarinaa, ratkaistaan arvoituksia ja kohdataan yllätyksiä. Pelin kesto n. 30 minuuttia. Peliin mahtuu kerralla kahdesta kuuteen pelaajaa.

Varaa aika etukäteen Helmet-bussista, Pohjoiselta aukiolta!

Varattavat ajat:
15.30–16.00
16.15–16.45
17.45–18.15
18.30–19.00
19.15–20.00

Pelijärjestöjen verkostoitumisprojekti
pe 18–19.45
sali 207

Suomen roolipeliseura ry:n ja Helmet-kirjastojen yhteistyönä syntynyt  Pelijärjestöjen verkostoitumisprojekti tuottaa osallistavan puheohjelman järjestäytyneestä pelitoiminnasta kiinnostuneille ja siinä osallisille. Projektin tavoitteena on mm. koota harrastuspelaajayhteisöt toimimaan yhdessä ja jakamaan osaamista. Toiminnan parissa on ihmisiä eri yhteisöistä jo ympäri Suomea.

Ohjelmassa käydään läpi vuoden edistymisiä ja tuodaan projektin tulevaisuuden suunnitelmia julki.

Fantasiakirjan kirjoittaminen: Mikä kaikki voi mennä pieleen?
la 9–9.45
sali 201

Kirjailija Sini Helminen kertoo fantasiakirjallisuuden kirjoittamisesta. Mikä kaikki voi mennä pieleen?

Kadonnut lajitteluhattu -pakohuonepeli
la 12–19
sali 214

Lajitteluhattu on kadonnut Tarvehuoneen uumeniin. Jokin Tarvehuoneen taiasta estää loitsuja toimimasta oikein, joten edessä on ylitettäviä esteitä ja selvitettäviä arvoituksia. Lajitteluhattu on saatava takaisin ennen Tylypahkan seuraavan lukuvuoden alkamista. Peliin mahtuu kerralla viisi pelaajaa.

Varaa aika etukäteen Helmet-bussista, Pohjoiselta aukiolta!
Varattavat ajat:
klo 12
klo 13
klo 14
klo 15
klo 16
klo 17
klo 18

Tarinankerronta lautapeleissä
la 15–16.45
sali 201

Millaisia tarinoita lautapeleillä voi kertoa, onko jotain mitä ei voi? Miten mekaniikat tukevat tarinankerrontaa?

Parhaat tarinalliset pelit. Keskustelemassa kasa Suomen johtavia lautapelibloggaajia ja Helmet-kirjastojen lautapeliasiantuntija Renni Honkanen.

Game of Thronesin poistetut kohtaukset
la 16–16.45
sali 102

Liikaa jopa HBO:lle: Tulen ja jään laulun kohtaukset, jotka on sensuroitu tai muokattu tv-sarjasta.  Ohjelmassa kirjailija Sini Helminen lukee ääneen kirjojen karuja kohtauksia. Ohjelma sisältää spoilereita eikä sovi herkkähermoisille.

Kaikki Helmetin ohjelmanumerot löydät Ropeconin ohjelmaoppaasta »