Mistä kaikki se peliohjelma oikein ilmestyy Ropeconiin?

 

Ropeconissa järjestetään joka vuosi satoja tunteja erilaista peliohjelmaa läpi viikonlopun, lähes kaikkina vuorokaudenaikoina. Peliohjelma ei kuitenkaan ilmesty coniin tyhjästä! Kuten kaikki muukin Ropeconin ohjelma, myös peliohjelma järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin: sadat vapaaehtoiset ohjelmajärjestäjämme vetävät tapahtumassa pöytäroolipelejä, järjestävät larppeja ja turnauksia, sekä opettavat erilaisia lauta-, kortti- ja figupelejä uusille pelaajille. Oletko sinä tänä vuonna yksi heistä?

 

Peliohjelmaa voi järjestää, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta ohjelman pitämisestä Ropeconissa tai muissa tapahtumissa. Tärkeintä on, että sinulta löytyy intoa peliohjelman järjestämiseen ja kävijöiden kanssa pelaamiseen! Olitpa siis aloitteleva peliohjelmanjärjestäjä,  jo kokeneempi konkari – tai jotain siltä väliltä! – olet lämpimästi tervetullut mukaan järjestämään peliohjelmaa Ropeconiin. 

 

Huomaathan, että peliohjelmahaku on muun ohjelmanhaun tapaan käynnissä ma 15.5.2023 saakka osoitteessa.

 

Voit hakea mukaan järjestämään peliohjelmaa Ropeconissa täyttämällä sopivan hakulomakkeen nettisivuillamme:

 

 

Myös erilaisiin peleihin liittyvät puheohjelmat, työpajat, miitit ja muu ohjelma ovat tervetulleita Ropeconiin! Näille on nettisivuilla omat hakulomakkeensa

 

ihmiset pelaavat lautapeliä

Kuva: Ropecon 2019 Casimir Kuusela

Millaista peliohjelmaa Ropeconissa voi järjestää?

 

Pöytäroolipelit eli ropet ovat keskeinen osa Ropeconin peliohjelmaa. Pelinjohtaminen Ropeconissa eroaa hieman tavanomaisesta pelinjohtamisesta: pidempien kampanjojen sijaan Ropeconissa järjestetään suurimmaksi osaksi lyhyempiä n. 2-4 tunnin pituisia yhden pelikerran pelautuksia (ns. one-shot pelejä), eikä pelinjohtaja yleensä tunne pelaajia etukäteen. Ropecon tarjoaakin pelinjohtajille erinomaisen tilaisuuden päästä pelaamaan erilaisten ihmisten kanssa tai esimerkiksi testata oman pelisysteemin tai uuden skenaarion pelauttamista. Ropeconissa voi myös järjestää ns. pyöröovipelautuksia (ns. revolving door pelit), joihin pelaajat voivat liittyä mukaan vapaasti milloin vaan pelin aikana. Aiemmasta pelinjohtamiskokemuksesta on toki hyötyä, mutta se ei ole välttämätöntä: myös aloittelevat pelinjohtajat ovat tervetulleita vetämään roolipelejä Ropeconissa!

 

Onko sinulla mielessäsi mahtava idea peliksi tai jokin tietty skenaario, jonka haluaisit pelauttaa Ropeconissa? Täytä roolipelien hakulomake ja kysy tarvittaessa rohkeasti apua roolipelivastaavaltamme, jos jokin pelinjohtamisessa mietityttää!

 

Liveroolipelien eli larppien järjestäminen Ropeconissa eroaa myös jonkin verran tavanomaisen larpin järjestämisestä: siinä missä tavanomaiset larpit saattavat kestää useamman päivän, kestävät conilarpit yleensä vain n. 2-5 tuntia. Conilarppeihin valmistautuminen on myös huomattavasti kevyempää pelaajan näkökulmasta: pelaajat saavat hahmot yleensä vasta juuri ennen peliä, eikä conilarppiin osallistuminen yleensä vaadi pelaajilta mitään erityistä proppaamista tai valmistautumista. Tärkeintä on eläytyä hahmoon ja heittäytyä mukaan larpin maailmaan ja tarinaan!

 

Onko sinulla mahtava idea conilarpiksi? Tai löytyykö pöytälaatikostasi valmis larppi, jonka voisi muokata Ropeconiin sopivaksi? Täytä larppien hakulomake ja kysy tarvittaessa apua larpvastaavaltamme, niin autamme sinua conilarpin järjestämisessä!

 

Kokemuspisteen tarkoituksena on tarjota kävijöille mahdollisuuksia päästä kokeilemaan uusia pelejä matalalla kynnyksellä ilman aiempaa tietoa tai kokemusta. Kokemuspisteellä järjestetään monenlaisia aloittelijaystävällisiä demoja, peliesittelyjä ja avoimia pelautuksia etenkin kortti- ja lautapeleistä. Kokemuspisteellä on pelautettu myös aloittelijaystävällisiä ja erityisesti lapsille suunnattuja lyhyempiä roolipeliskenaarioita. Pelinkehittäjille Kokemuspiste tarjoaa myös oivallisen tilaisuuden esitellä itse suunniteltuja lauta- ja korttipelejä tai pelisysteemejä Ropeconin kävijöille, testata niiden toimivuutta ja kerätä arvokasta palautetta erilaisilla pelaajilta.

 

Jos olet siis aina halunnut esitellä esimerkiksi lempipeliäsi tai itse kehittämääsi peliä uusille pelaajille, taikka pelata jotain tiettyä peliä uusien ihmisten kanssa, tule ihmeessä järjestämään peliohjelmaa Kokemuspisteelle! Täytä peliohjelman yleinen hakulomake ja kysy tarvittaessa rohkeasti apua kokemuspistevastaavaltamme.

 

Figupeliohjelmalla tarkoitetaan tässä etenkin sellaista miniatyyripeleihin eli figuihin liittyvää ohjelmaa, joka järjestetään figupelialueella: tähän kuuluvat mm. erilaiset demot ja avoimet pelautukset, joihin kävijöiden on mahdollista osallistua matalalla kynnyksellä ilman aiempaa kokemusta tai esimerkiksi omia miniatyyrejä tai muita pelivälineitä. Demojen lisäksi Ropeconissa järjestetään myös monia figuturnauksia ja figuaiheisia työpajoja, joille on omat ilmoittautumislomakkeensa.

 

Kiinnostaako figupeliohjelman järjestäminen Ropeconissa? Täytä peliohjelman yleinen hakulomake ja kysy tarvittaessa apua figupelivastaaviltamme – he auttavat mielellään käytännön järjestelyiden ja kaikenlaisten kysymysten kanssa!

 

Turnauksia järjestetään Ropeconissa vuosittain monenlaisia, aina isommista SM-tason turnauksista pienimuotoisempiin ja kasuaalimpiin turnauksiin. 

 

Jos olet kiinnostunut turnauksen järjestämisestä Ropeconissa, täytä rohkeasti peliohjelman yleinen hakulomake. Onko mielessäsi jokin tietty peli tai formaatti, vai pohditko vielä millaisen turnauksen järjestäisit? Turnausvastaavamme auttaa mielellään turnauksen suunnittelussa sekä käytännön järjestelyiden kanssa, joten älä epäröi ottaa yhteyttä!

 

Ropeconiin mahtuu toki myös muuta peliohjelmaa: jos sinulla on siis jokin idea peliohjelmaksi, joka ei sovi yllä mainittuihin lokeroihin, laita vaan rohkeasti peliohjelman yleistä hakulomaketta tulemaan, tai ota yhteyttä peliohjelmatiimiin vaikka sähköpostitse, niin katsotaan mitä uutta ja ihmeellistä saamme yhdessä aikaan!

 

Kuva figupelaamisesta

Kuva Ropecon 2019 Casimir Kuusela

Millaista peliohjelmaa SINÄ haluaisit nähdä Ropeconissa? Tarjoa sitä meille!

 

Jos tiedät haluavasi järjestää jonkinlaista peliohjelmaa Ropeconissa, mutta et osaa päättää millaista tai kaipaat hieman lisää inspiraatiota, olemme koonneet alle muutamia viime vuoden palautteista poimittuja toiveita ja ideoita: 

 

Toivottuja pöytäroolipelejä:

 

 • Lyhyempiä skenaarioita ja useampia pelautuksia samasta pelistä
 • Lapsille ja nuorille suunnattuja pelejä
 • Lisää Dungeons & Dragons 5th ed. pelejä
 • Hahmo- ja tarinavetoisempia pelejä (vähemmän/ilman taisteluita)

 

Toivottuja larppeja:

 • Lapsille ja nuorille suunnattuja larppeja
 • Useampia pelautuksia samasta larpista conin aikana
 • Englanninkielisiä larppeja

 

Toivottua peliohjelmaa Kokemuspisteelle:

 • Lyhyempiä pelautuksia ja useampia pelautuksia samasta pelistä
 • Avoimia pelautuksia, joihin voi liittyä mukaan myös kesken pelin
 • Aloittelijaystävällisiä pelautuksia
 • Lapsille sopivia lyhyitä roolipeliskenaarioita ja muita avoimia pelautuksia
 • Aloittelijaystävällistä MtG-demotusta
 • Englanninkielisiä demotuksia ja avoimia pelautuksia
 • Nuorille ja lapsille suunnattuja lautapelejä

 

Toivottua figupeliohjelmaa:

 • Lyhyitä peluutuksia tunnetuimmista figupeleistä
 • Aloittelijaystävällisiä pelejä, joiden pelaamiseen tarvitsee vain muutaman miniatyyrin
 • Pyöröovipeluutuksia, joihin esimerkiksi voi osallistua vain yhdellä figulla
 • Esittelyjä vähemmän tunnetuista helmistä
 • Uutuuspelejä, esimerkiksi Warhammer 40K 10. laitos

 

Toivottuja turnauksia:

 • Erilaiset MtG-formaatit (esim. sealed, team sealed, two-headed giant)
 • Kasuaalimmat MtG-turnaukset (esim. EDH-turnaukset)
 • Lapsille suunnatut kortti- ja lautapeliturnaukset
 • Malifaux-turnaus
 • Lisää uusia/erilaisia lautapeli- ja korttipeliturnauksia (ei keräilykorttipelit)
 • Aloittelijaystävällisempiä turnauksia, joihin voi osallistua myös ilman ennakkovalmistautumista

 

Näiden lisäksi otamme erityisen mielellämme vastaan myös tämän vuoden Ropeconin teemaan (menneisyys & tulevaisuus) tai 30-vuotis juhlavuoteen liittyvää peliohjelmaa, sekä englanniksi pidettävää peliohjelmaa. Alla muutamia esimerkkejä teemaan sopivan peliohjelman inspiraatioksi:

 

 • Vanhojen peliklassikoiden pelauttaminen: mitä Ropeconissa on pelattu ennen vanhaan, esimerkiksi 10 tai 20 vuotta sitten?
 • Tulevaisuuden klassikoiden pelauttaminen: mitkä ovat kiinnostavimpia uutuuksia tai tämän hetken pelejä, joita pelataan vielä seuraavankin 30 vuoden aikana?
 • Vanhempien turnausten ja turnausformaattien järjestäminen: onko jokin maino turnaus jäänyt historian havinaan ja kaipaisi henkiin herättelyä?
 • Uusien turnausten tai turnausformaattien järjestäminen: millaisia aivan uudenlaisia turnauksia Ropeconissa voitaisiin järjestää, millaisia pelejä turnauksissa ei ole vielä nähty?
 • Vanhempien, esimerkiksi 10 vuotta sitten pelautettujen roolipeliskenaarioiden tai conilarppien pelauttaminen uudelleen
 • Itse suunniteltujen pelien ja pelimaailmojen pelauttaminen/demottaminen: onko juuri sinun suunnittelemasi peli kenties seuraava tulevaisuuden klassikko?

 

Kysy lisää peliohjelmatiimiltä Ropeconin discordissa!

 

Ropeconin discord-serverillä vietetään tämän viikon sunnuntaina 7.5. peliohjelmahaun hypepäivää: peliohjelmatiimin jäseniin saa tuolloin kätevästi yhteyden suoraan peliohjelman kanavilla. Jos et ole siis vielä varma millaista peliohjelmaa haluaisit järjestää Ropeconissa, et ole uskaltanut vielä täyttää ohjelmahakulomaketta, tai jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää peliohjelmaan ja sen järjestämiseen liittyen, liity ihmeessä mukaan serverille sunnuntaina klo 12-18 välillä ja nykäise peliohjelmatiimiä virtuaalisesta hihasta! Peliohjelmatiimiin voi aina ottaa yhteyttä myös sähköpostitse osoitteeseen peliohjelma@ropecon.fi – autamme mielellämme!

 

Ohjelmahaut 

 

 

Artikkelikuva: Casimir Kuusela

Blogikuvat: Casimir Kuusela