Päivitys 23.4.2020: Koronapandemian aiheuttama tilanne vaikuttaa Ropeconin 2020 järjestelyihin. Lue ajantasainen tiedotus täältä: https://2020.ropecon.fi/ajankohtaista-koronasta/


Ropeconin ohjelmahaku on juuri auennut ja ohjelmaan haetaan jälleen pelejä ja luentoja lauta-, kortti-, figu- ja roolipelien sekä larppien piiristä. Ensimmäiset ohjelmatarjokkaat ovatkin jo saapuneet järjestelmiimme. Ropeconissa nähdään perinteisesti monipuolisesti pelejä ja näitä käsittelevää puheohjelmaa, harrastusta tukevia työpajoja sekä paljon muuta.

Osa Ropeconin puheohjelmasta taltioidaan vuosittain, ja näitä tallenteita julkaistaan myöhemmin tapahtuman jälkeen Ropeconin YouTube-kanavalla, jota seuraa jo yli 1000 tilaajaa. Näin Ropeconin tunnelmiin voi palata vielä pitkin vuotta itseään roolipeliliitännäisillä asioilla sivistäen.

Suurin osa ohjelmasta tulee vapaaehtoisten itse tarjoamana. Pelaajat tarjoavat ohjelmaa, joka joko käsittelee pelejä jostain näkökulmasta tai heijastelee heidän muuta erityisosaamisaluettaan. Kaikki ohjelma ei toki suoraan käsittele pelaamista, vaan sen tarkoitus on tarjota inspiraatiota ja syventää tietämystä peleihin. Erityisesti vuosittain vaihtuvan teeman mukainen ohjelma saattaa keskittyä enemmän vain itse teemaan jättäen yhteyden roolipeleihin jokaisen ohjelmaan osallistujan itse rakennettavaksi.

 

Figuuripelin pelaamista Ropeconissa 2019

Ropecon 2019. Kuva: Casimir Kuusela

 

Jonkun verran ohjelmaa pyydetään myös erikseen. Ohjelmavastaavat esimerkiksi miettivät sopivia aiheita useisiin paneeleihin ja rekrytoivat tämän jälkeen sopivat panelistit ja paneelin vetäjän. Myös muuta puheohjelmaa pyydetään erikseen, jotta ohjelmakattauksesta saadaan tehtyä entistä monipuolisempi kokemus kävijälle. Sekä erikseen pyydetyt että itse tarjotut ohjelmat ovat kuitenkin samalla viivalla – edut ohjelmajärjestäjille ovat täysin samat, eikä kumpikaan tapa takaa sen suurempaa luentosalia tai kylmempää vesipulloa ohjelmanpitäjälle.

Yleensä pyydetty ohjelma kumpuaa ohjelmavastaavien inspiraatiosta. “Tästä aiheesta olisi mukava saada ohjelmaa, kukakohan olisi sopiva puhuja” tai “teema kaipaisi kyllä jotain ohjelmaa myös larppien näkökulmasta, olisikohan paneeli aiheesta kiinnostava” –henkisten kysymysten kautta etsimme ja pyydämme sopivia puhujia tapahtumaan.

Vaikka ohjelmavastaavilla mielikuvitusta riittääkin, on kuitenkin hieman turhaa jäädä pelkästään ohjelmavastaavien inspiraation varaan. Täten tiedustelemmekin, millaista ohjelmaa juuri sinä haluaisit nähdä Ropeconissa? Mitään emme voi luvata toteuttaa, mutta yritämme löytää tekijän hyville ideoille, joita voit tarjota:

Vaikka olemme kiinnostuneita erityisesti puheohjelmasta ja työpajoista, voit kertoa myös ei-digitaalisesta peliohjelmasta, jota Ropeconissa mieluusti näkisit.

Onko sinulla jo jokin ohjelmaidea, jonka haluaisit itse toteuttaa? Kannattaa ehdottomasti tarjota sitä meille ohjelmalomakkeella

Tehdään tästä tänäkin vuonna ohjelman osalta laadukas Ropecon!

Heidi Säynevirta ja muu ohjelmatiimi
Ropecon 2020

 


Kansikuva: Sami Eräluoto
Kuvituskuva: Casimir Kuusela