Kultainen lohikäärme -palkinto jaettiin Ropeconin Gaalassa lauantaina 18. kertaa

Kultainen lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto perustettiin 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä.

Vuonna 2020 Kultainen lohikäärme -palkinnon saivat Laura Kalli ja Katri Lassila. Kalli ja Lassila saivat tunnustuksen pitkäaikaisesta työstään liveroolipelien parissa. He ovat olleet aktiivisia niin pelinjärjestäjinä kuin pelaajinakin. Kalli toimi pitkään Larppaaja-lehden päätoimittajana ja on sitä kautta vaikuttanut merkittävästi liveroolipelaamisen kenttään Suomessa. Valokuvataiteilijana työskentelevä Lassila on ollut vaikuttamassa liveroolipelien dokumentointiin. Lassila on mm. kirjoittanut pelin Tiedekeskus Heurekalle ja taidefestivaaleille. Hän on myös saanut Suomen Kulttuurirahastolta apurahan autoimmuunisairaus SLE:ia käsittelevän liveroolipelin suunnittelemiseen ja toteuttamiseen.

Kalli ja Lassila toimivat aikansa pioneereina sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä liveroolipelien parissa ja heidät tunnetaan seikkailuromantiikaksi nimetystä pelisuunnittelutyylistään, jossa sukupuoliasetelmaa oli muutettu tasa-arvoisempaan suuntaan ja jossa keskityttiin entistä enemmän toimintaan, huumoriin ja seikkailuun perinteisemmän pelaa voittaaksesi -periaatteen sijaan.

Vuoden 2020 Kultainen lohikäärme -palkinnon saajat Laura Kalli ja Katri Lassila. Valokuvaaja: Merli Juustila

Vuoden peliteko -palkinto jaettiin Ropeconin Gaalassa lauantaina seitsemättä kertaa

Vuoden peliteko -palkinto myönnetään ansiokkaasta projektista, toiminnasta, julkaisusta tai muusta tempauksesta ei-digitaalisten pelien saralla. Palkinnon jakaa Ropecon-tapahtuma. Vuoden peliteko -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Vuonna 2020 Vuoden peliteko -palkinnon sai Tuomas Puikkonen ja Toisista todellisuuksista -larp-valokuvanäyttely. Valokuvaaja Tuomas Puikkonen on valokuvannut liveroolipelejä, eli larppeja vuodesta 2010 ja ollut mukana taltioimassa noin 70:tä liveroolipeliä. Kipinä kuvaamiseen lähti tarpeesta dokumentoida liveroolipelejä ja tarjota pelaajille hauskempi ja ikimuistoisempi pelikokemus. Kuvissa korostuu pelaajien välinen vuorovaikutus pelin aikana, joka välittyy myös katsojille.

Puikkosella on inklusiivinen työetiikka ja hänelle on tärkeää, että kaikki larppeihin osallistuneet tulevat tasapuolisesti kuvatuiksi. Diversiteetin puolesta puhuvalle Puikkoselle on tärkeää myös kuvata erilaisia liveroolipelejä riippumatta siitä ovatko pelit kansainvälisesti tunnettuja, apurahoin tuettuja tapahtumia vai pienemmän budjetin, vapaaehtoisvoimin tuotettuja pelejä, jotka on toteutettu rakkaudesta lajiin.

Tuomas Puikkosen Toisista todellisuuksista -valokuvanäyttely on avoinna 9.6.–23.8.2020 Suomen pelimuseossa. Lisätietoa näyttelystä: http://vapriikki.fi/nayttelyt/toisista-todellisuuksista-tuomas-puikkonen-larp-valokuvaajana-2010-2020/

Vuoden peliteko -palkinnon saaja Tuomas Puikkonen. Kuvaaja: Katri Lassila


Kansikuva: Sami Eräluoto
Kuvituskuvat: Merli Juustila ja Katri Lassila