Kirjoittaminen on monille roolipelaajille tärkeä ja rakas asia. Joku kirjoittaa hahmolleen päiväkirjaa tai taustakertomusta, toinen roolipelikirjaa, kolmas romaania. Jotkut kirjoittavat pöytälaatikkoon, jotkut julkaistavaksi, jotkut vaikkapa yhteistä tarinaa luodakseen. On myös runsaasti pelaajia, jotka eivät itse kirjoita, mutta joille kirjallisuus on tärkeä asia, eivätkä ole vähissä hekään, jotka ovat löytäneet tiensä roolipelaamisen ihmeelliseen maailmaan genreklassikkojen kautta.

 

Kirjat, kirjailijat ja kirjoittaminen näkyvät jälleen laajasti Ropeconin ohjelmassa, ja tänä vuonna myös kutsuvieraissa: toinen Ropeconin kutsuvieraista on kirjailija Mikko Kamula. Tässä muutamia tärppejä aiheesta kiinnostuneelle!

 

La 27.7. klo 12 Fantasian kirjoittamisesta: Myyttiset mokat

Kirjailija Sini Helminen puhuu siitä, miten myyttejä käytetään romaanin rakennusaineina. Miten myyttejä voi hyödyntää omassa kirjoittamisessa ja mitä ansakuoppia kannattaa välttää? 

 

La 27.7. klo 13 Kirjoittamisen perus-, aine- ja jatko-opinnot

Kirjoittamisen perusteet ovat helpot – ne opitaan alakoulussa – mutta hyvän proosan tuottaminen on vaikeaa ja siksi juuri niin antoisaa. Luennolla käydään läpi kirjoittamisen tavanomaisempia sudenkuoppia sekä tarjotaan ohjeita niin aloitteleville kuin kokeneemmille kirjoittajille. Jos kirjoittaminen tai kirjallisuus, genrestä riippumatta, kiinnostavat, tätä luentoa ei kannata missata. Puhumassa kirjoittelija ja FM Aleksi Peura.

 

La 27.7. klo 13 Kirjailijapaneeli

Kutsuvieras Mikko Kamula sekä kirjailijat Dare Talvitie, Juhana Pettersson ja Johanna Valkama keskustelevat mytologian rikkaudesta, sovellettavuudesta ja kaikesta muusta. Keskustelua luotsaa Taika Dahlbom.

 

La 27.7. klo 16 Mikko Kamulan kirjailijahaastattelu – myytit fiktiossa

Kutsuvieras Mikko Kamula keskustelee myyttien soveltamisesta fiktioon, sekä suomalaisen mytologian sisällöistä, kuten maailma- ja kuolemakäsityksistä.

 

La 27.7. klo 17 Kirjoittajamiitti

Kirjoitatko? Jos vastaus on KYLLÄ, tämä miitti on sinua varten! Otamme vastaan niin roolipelaajat, larppaajat, ficcaajat kuin pöytälaatikkokirjailijatkin genreen ja tekstilajiin katsomatta. Tapaamisen alustaa SF-kirjailija Antti Eronen.

 

La 27.7. klo 18 Spefi tulee, oletko valmis?

Mitä tapahtuu, kun spekulatiivinen fiktio löytää ensimmäistä kertaa tiensä ”normaalin” kustantamon valikoimaan? Eroaako sen kustantaminen muusta kotimaisesta kaunokirjallisuudesta? Mistä yleisö uudelle aluevaltaukselle löytyy? Näistä teemoista saapuvat keskustelemaan Basam Booksin uutuuskirjojen kirjoittajat Liisa Näsi (Eilispäivä ei kuole, 2019) ja Emmanuel Arse (Olin avaruustaistolaisten seksiorja ja muita eroottisia spekulaatioita, 2019). Paneelin juontaa kustantamon viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Johanna ”J.S.E.” Salminen.

 

La 27.7. klo 19 Psykologia ja mielenterveys – kirjoittajan opas

Psykologi ja SF-kirjailija Antti Eronen pureutuu erilaisiin psyykkisiin ilmiöihin ja pohtii, miten niistä saisi aikaiseksi mielenkiintoista fiktiota. Miten ihmiseen vaikuttavat Suurten Muinaisten mietiskelyn tuloksena syntyneet unideprivaatio, painajaiset ja psykoottiset harhat? Entä jos luolastosta voitokkaana palaava lihaskimppu paljastuisikin seuraavan reissun aikana traumatisoituneeksi, vapisevaksi hermoraunioksi? Vastaukset näihin ja muihin mieltäsi askarruttaneisiin kysymyksiin löydät tältä asiantuntijaluennolta.

 

La 27.7. klo 20 Viestiroolipelaaminen – muotoja, käytäntöjä ja muisteloita

Viestiroolipelaaminen on harvemmin esille nostettu roolipelaamisen muoto, jossa nopat ja stattirivit jätetään yleensä sikseen. Sen sijaan viestiroolipelaajat rakentavat yhteistä tarinaa verkon välityksellä. Hahmojen välistä kanssakäymistä puidaan foorumeilla, chateissa, pikaviestimillä, blogialustoilla ja jopa sarjakuvien muodossa. Jori-Minna Hiltula, Noora Lindén ja Pauliina Paavola käyvät ohjelmassa läpi viestiroolipelaamisen muotoja ja käytänteitä omien kokemustensa ja pelihistorioidensa kautta.

 

Su 28.7. klo 12 Jaakko Alamikkulan kirjailijahaastattelu

Kuninkaan kotka on kirjailija Jaakko Alamikkulalta jo toinen Praedor-maailmaan sijoittuva romaani. Roolipelikirjailija Ville ”Burger” Vuorela ottaa selvää mitä Jaakon Jaconiassa on oikein tekeillä ja mikä häntä siinä kiinnostaa? Lisäksi keskustelemme siitä, millaista on kirjoittaa yhteiseen maailmaan muiden kirjailijoiden ja sarjakuvantekijöiden kanssa, ja miten julkaistu kirjailija neuvoisi niitä, joiden roolipeleistä innoituksensa saaneet kertomukset ovat toistaiseksi jääneet vain pöytälaatikkoon.