Ruoka yhdistää kaikkia peliharrastajia – Tule tekemään Ropeconin keittokirjaa

Hei, mitä yhteistä on keittokirjalla ja roolipelillä? – Molempia julkaistaan Ropeconissa!

Ropecon yhdistää paljon erilaisia harrastuksen osa-alueita saman katon alle. Mutta mikä on se asia, joka kulkee koko ajan kaiken tämän rinnalla? Se on tietenkin ruoka. Ruoka toimi myös lähtölaukauksena tälle projektille, kun istuimme eräänä elokuisena iltana saman pöydän ääressä, pitkän koronakesän jälkeen. Mitä jos tehtäisiin Ropeconille keittokirja? 

Meitä keittokirjan pääkokkeja yhdisti rakkaus ruokaan ja kiinnostus siihen, miten ruoka on osa skeneä, vaikka usein vain sivuroolissa. Mitä olisi Ropecon ilman kaadon ruokaa ja takahuoneen kahvia? Olisiko larpissa kurjaa, jos kaikki söisivät vain makaronia? Hyvä ja ravitseva ruoka tukee peliharrastusta valtavan paljon.

Harrastuksessa on mukana ihmisiä, jotka vuodesta toiseen lähtevät suunnittelemaan isompien tapahtumien keittiöitä ja niitä, jotka suunnittelevat pöytäpelisessioon sopivat teemanmukaiset ruoat. Ruoanlaitto on toisinaan täynnä mutkia ja muuttujia, kuten tiukkoja aikatauluja ja raaka-aineisiin liittyviä yllätyksiä, mutta myös antoisia kokemuksia ja tarinoita keittiön molemmilta puolilta. Nyt haluammekin koota samoihin kansiin erilaisia tarinoita ruoasta, ystävistä ja pelaamisesta, esimerkiksi miten toteuttaa ruoka keskellä metsää tai pitääkö lautapelaajan vältellä sipsejä, jotta nappulat eivät mene liian rasvaisiksi.

Ropeconin keittokirjan tarkoituksena on tuoda koko Ropeconissa edustettuna oleva peliharrastuksen kenttä yhteisen pöydän ääreen. Kysymyksiä, joihin etsimme vastauksia ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Miltä larppikeittiössä näyttää?
  • Mitä lautapelaaja syö, jotta pelilautaan ei tule sormenjälkiä?
  • Mitä figupelaaja syö, jos sormet ovat maalissa?
  • Miten boffaajat ja tanssijat jaksavat fyysisesti raskaissa tapahtumissa ja mitä niissä syödään?
  • Mikä on historianelävöittäjän lempiraaka-aine?

Ropeconin keittokirja kutsuu koko yhteisön luomaan yhteistä keittokirjaa, jonka sivuilta löytyy reseptejä sekä nälkään että pelinälkään. Keittokirjaa voisi verrata suoraan Ropeconiin, jonka ohjelmasta löytyy tarjontaa jokaiseen makuun. Keittokirja esittelee harrastusta yhteisten ruokamuistojen kautta.

Koko projektin esittely löytyy alla olevasta linkistä, jossa kerrotaan myös miten projektiin pääsee mukaan. Kannustamme hakemaan mukaan matalalla kynnyksellä. Jos sinulla on edes yksikin hauska peliharrastukseen liittyvä ruokamuisto, lähetä se meille! Oletko kehittänyt parhaan energiasmoothien, jolla kokeneempikin conikävijä pärjää koko viikonlopun? Jaa sekin! Vai isketkö kahviin pippuria, jotta saat tulisemman herätyksen päivään? Toivomme mukaan kaikenlaisia ja -tasoisia ideoita, sillä vain siten voidaan saada kokonaiskuva siitä, mitä Ropeconin harrastuksissa syödään ja miten ruoka liittyy harrastukseen. 

Viimeinen hakupäivä mukaan 31.10.2020. 

Projektin nettisivu:
https://ropeconinkeittokirja.carrd.co/

Hakulomake:
https://forms.gle/JzTR8ywPMxZWg7eS9

Keittokirjan pääkokit Merli, Emi ja Emma. 

Ropeconin keittokirja. Valokuva: Merli Juustila

Tekijöiden esittely

Merli Juustila

Merli tykkää tehdä ruokaa niin tanssileireillä kuin larpeissakin. Ropeilloissa on kivaa, jos on muutakin kuin sipsiä. Merli on aloittanut Ropeconin istuen yövuorossa Dipolin ovella, minne kaverit toivat snägäriltä ruokaa. Joskus hän on tehnyt kaadossakin ruokaa, mitä varten piti kiertää kuusi kauppaa juuri myyntiin tullutta nyhtökauraa etsien. Tämän vuoden EtäRopeconissa Merli väsäsi pizzaa pääjärjestäjän roolissa, jotta coniitit muistaisivat syödä ja että EtäRopecon pyörisi moitteetta. Mottona toimii tämän vuoden maailmanlopun teemaa muistaen “Pikkuleipiä, tässä tilanteessa? No ehkä yksi.”

Emma Uronen

Emmalle ruoka on paljon muutakin kuin leipätyö. Ruoka on rakkautta ja tapa osoittaa välittämistä ihmisistä ympärillään. Pohjaa keittiöön on koulutuksen ja työkeikkailun lisäksi niin coneista, roolipeli-illoista kuin leireiltäkin. Jos hän on kadoksissa ja tarjolla on ollut keittiönakki, kannattaa vilkaista ensimmäisenä hellan luota. Keittiön ulkopuolellakin ruokateema jatkuu: harrastuksena kun sattuvat olemaan fandom-keittokirjat ja reseptiikan kirjoittaminen niihin.

Emi Maeda

Opiskellessaan leipuri-kondiittoriksi Emi kuittasi joskus osia larppien pelimaksusta sillä, että toimitti peleihin kakkuja ja pullaa. Muonitushistoriasta löytyy larppikeittiöitä, ruokalogistiikkaa ja pöytäpeliporukoiden ruokkimista teemanmukaisilla aterioilla sekä Ropecon-historiasta nelinkertainen pääjärjestäjyys. Emi koittaa muistaa kuvata aina jokaisen pelisession ruokatarjonnan ja vertailla peliporukoiden välisiä eroja ruokatottumuksissa. 


Kansikuva: Merli Juustila
Kuvituskuva: Merli Juustila