Helsingin nuorisopalvelut tuottaa yhdessä nuorten kanssa maksutonta pelikerhotoimintaa, -turnauksia ja -illanviettoja 10–25-vuotiaille helsinkiläisnuorille. Tänä syksynä Pelikeskus Scoren vapaaehtoiset järjestävät mm. tyttöjen peli-iltoja ja sateenkaarinuorten pelitapahtumia. Tapahtumiin liittyviä ohjelmanumeroita nähdään myös Ropeconissa.

Pelaamista ja hengailua Tyttöjen peli-illoissa

”Meistä on mukavaa, että on paikka, josta löytää seuraa omaan peliharrastukseen. Tämän takia heti kun saimme tietää, että Oulunkylässä Pelikeskus Scoressa aletaan järjestää tyttöjen peli-iltaa, johon tarvittaisiin mukaan vapaaehtoisia, lähdimme innolla mukaan! Olemme kamppailleet tämän konseptin kanssa syksystä 2017 ja tie on ollut pitkä ja kivinen, mutta nyt olemme vihdoinkin avaamassa ovet kävijöille, jotka määrittelevät itsensä tytöiksi ja joilla on innostusta pelaamiseen – oli sitten kyseessä tietokone-, konsoli- tai lautapelaaminen”, kertovat Pelikeskus Scoren vapaaehtoiset tapahtumanjärjestäjät.

Tyttöjen peli-ilta on naiseksi tai tytöksi itsensä määritteleville suunnattua pelitoimintaa. Pelikeskus Score tarjoaa tapahtumaan osallistujille pelikoneet, konsolit ja seuraa pelaamiseen sekä avoimen rennon ilmapiirin. Omaa konetta tai ohjaimia ei siis tarvitse paikan päälle roudata. Omat tutut pelivarusteet, kuten näppiksen ja hiiren, voi kuitenkin halutessaan ottaa mukaan. Scoressa pelailuun ovat tervetulleita kaikki, oli sitten kyse League of Legendsistä, Overwatchista, PlayerUnknown’s Battlegroundsista, Dotasta tai vaikkapa Minecraftista. Peliseuraa löytyy niin aloittelijoille kuin kovatasoisemmille kilpapelaajillekin, ja yksinkin saa pelailla, jos niin haluaa.

”Pyrimme pitämään tilat mahdollisimman turvallisina ja avoimina kaikille. Ketään ei tuomita, keskustelu pidetään siistinä, pelitaitoja ei arvostella (eikä myöskään tulla neuvomaan ilman lupaa, mutta jos neuvoa pyytää niin autamme mielellämme) ja kaikkia arvostetaan sellaisina kuin ovat”, Scoren vapaaehtoiset kertovat.

Kesän aikana toiminta on tauolla ja starttaa jälleen 16.8.2018.

Pelitoimintaa sateenkaarinuorille

Vuodesta 2014 lähtien toiminut Gaymers’ Night on viikoittainen peli-ilta 16–25-vuotiaille sateenkaarinuorille. Pelipaikkana toimii tällä hetkellä Helsingin Oulunkylässä sijaitseva Pelikeskus Score.

Gaymers’ Night perustuu omatoimiseen pelaamiseen. Iltoihin tullaan pelailemaan yhdessä, löytämään uutta peliseuraa ja ihan vaan hengailemaan hyvässä seurassa. Scoresta löytyy liuta pelikoneita, lautapelejä ja konsoleita. Peli- ja toimintapyyntöjä voi esittää illoissa ja somessa. Toisinaan Gaymersissä järjestetään laneja, jolloin pelataan läpi yön.

”Peli-illoissa on paikalla vapaaehtoisia pitämässä seiniä pystyssä sekä luomassa yhdessä kävijöiden kanssa turvallista tilaa. Toiminnassa ketään ei tuomita, keskustelu pidetään siistinä, pelitaitoja ei arvostella (eikä myöskään tulla neuvomaan ilman lupaa) ja kaikkia arvostetaan sellaisina kuin ovat”, Scoren vapaaehtoiset muistuttavat.

Kesän aikana toimintaa on esimerkiksi Helsinki Pride -viikolla, ja syksyllä toiminta starttaa jälleen 9.9.2018. Gaymers’ Nightin kuulumisia ja toiminnan tiedotusta voi seurata myös Instagramissa (@gaymersnight / #gaymersnight).

Pelikeskus Scoren Tyttöjen peli-ilta

Tyttöjen peli-illat Oulunkylässä Pelikeskus Scoressa (Kylänvanhimmantie 25 H) torstaisin 16.8.2018 alkaen klo 17–22.

Gaymers’ Night

Gaymer’s Night -peli-illat Oulunkylässä Pelikeskus Scoressa (Kylänvanhimmantie 25 H) sunnuntaisin 9.9.2018 alkaen klo 16–21.


Helsingin nuorisopalveluiden ohjelmanumerot Ropecon 2018 -tapahtumassa:

Gaymers’ Night & Tyttöjen peli-ilta
pe 16–21 / la 12–18 / su 10–16, Alagalleria

Pelipisteellä on tarjolla vapaamuotoista lauta-, kortti- ja konsolipelailua sekä rentoa hengailua. Tapahtuman aikana pisteellä järjestetään myös ohjattua toimintaa, kuten Mario Kart -turnaus sekä Mansions of Madness- ja Ultimate Werewolf -pelisessiot.

Gaymers’ Night & Tyttöjen peli-ilta: Mario Kart -turnaus
pe 16–21, Alagalleria

Rento ja aloittelijaystävällinen Mario Kart -turnaus pelataan Nintendo Switch -konsolilla. Parhaat palkitaan!

Gaymers’ Night & Tyttöjen peli-ilta: Mansions of Madness
la klo 13–18, Alagalleria

Tule kokeilemaan Mansions of Madness 2nd Edition -kauhupeliä pelipisteellemme! Peliin mahtuu viisi ensimmäistä, mutta pisteelle voi tulla pelailemaan ja viettämään aikaa rennosti, vaikka peli olisikin jo täynnä.

Gaymers’ Night & Tyttöjen peli-ilta: Ultimate Werewolf
su 12–15, Alagalleria

Tule pelaamaan Ultimate Werewolf -korttipeliä, jossa kyläläiset, ihmissudet, ihmishamsterit, noidat ja lukuisat muut otukset ottavat kevyen roolipelaamisen keinoin toisistaan verisesti mittaa! Aiempaa kokemusta pelistä ei vaadita.

Puheenvuoro: Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri
la 16–16.45, sali 204

Tutkittua tietoa nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä digipeleissä ja vinkkejä turvallisemman ja yhdenvertaisemman pelikulttuurin luomiseen. Tule kuulemaan, millaista häiritsevää käyttäytymistä nuoret kokevat pelatessaan, millaisia vaikutuksia sillä on pelaamiseen ja muuhun elämään ja miten nuoret haluaisivat muuttaa pelikulttuuria.

Puheenvuorossa esitellään Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen helmikuussa 2018 julkaiseman selvityksen tuloksia nuorten pelaajien kokemuksista ja nuorisotyön keinoja ja ratkaisuja peliharrastuksen parantamiseen. Kaksivuotinen (06/2017–05/2019) hanke on Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen pelitoiminnan koordinoima. Puheenvuoron pitää Riikka Kaukinen.


Helsingin nuorisopalvelut

Nuorison palvelukokonaisuus tuottaa yhdessä nuorten kanssa kulttuuripalveluita ja harrastuksia. Lisäksi nuorisopalvelu edistää nuorten yhteiskunnallista osallistumista ja tarjoaa nuorille tukea ja neuvontaa. Palvelukokonaisuus huolehtii myös nuorisotyöstä ja nuorisopolitiikasta.

Ydinkohderyhmää ovat 10–18-vuotiaat nuoret. Nuorisopalvelulla on noin 360 työntekijää, joista suurin osa on nuoriso-ohjaajia, jotka toimivat n. 50 tilassa eri puolilla Helsinkiä. Nuorisotyötä tehdään nuorisotaloissa, muissa toimipaikoissa ja projekteissa. Lisäksi palvelu tukee nuorisojärjestöjä ja nuorten ryhmiä.