Teksti: Severi Boesen
Find the article in English here.
Pehmomiekkailu, eli tuttavallisemmin boffaus, on yhteisin säännöin itse rakennettujen pehmoaseiden kanssa taistelua erinäisiin tilanteisiin, eli skenaarioihin, sijoittuen. Skenaarioiden määrittävin tekijä on osallistujamäärä, joka voi vaihdella kahdesta jopa tuhanteen ja sen päämääriä voivat olla vihollisen voittaminen tai esimerkiksi vihollisen aloituspisteellä olevan lipun ryöstäminen. Yleisimpiä aselajeja ovat yhden- sekä kahden käden aseet, varsiaseet kuten keihäät, heittoaseet kuten heittokeihäät sekä jousiaseet. Aseiden sääntöstandardina toimivat Sotahuudon viralliset rakennesäännöt, joita Suomen Pehmomiekkailuliitto hallinnoi yleisten taistelusääntöjen ohella.
Boffauksen perussäännöt ovat yksinkertaiset. Taistelun aikana pyritään saamaan viholliseen tai vihollisiin osumia aseen osuma-alueella. Osuma alueeksi lasketaan miekan terä tai nuolen kärki; kahvaa tai nuolen vartta ei tarvitse laskea. Tällainen osuma raajaan tekee kyseisestä raajasta käyttökelvottoman: menetetyllä kädellä ei voi pidellä asetta ja menetetylle jalalle ei saa asettaa painoa. Kilpeen voi ottaa rajattoman määrän osumia, kun taas osumakohdalle sattuva sääntöjen mukainen panssari antaa kyseiselle kehonosalle panssaripisteen, jolloin kyseinen kehonosa kestää yhden ylimääräisen osuman.
Boffaus lajina tunnetaan turvallisuudestaan, jota vuosi vuodelta ylläpidetyt säännöt pitävät huolen Uusia harrastajia haetaan jatkuvasti, sillä kynnys tulla mukaan halutaan pitää mahdollisimman matalana eikä laji itsessään vaadi muuta kuin intoa osallistua! Etenkin ensikertalaisille löytyy helposti kokeiluaseet ja hetken harjoittelun jälkeen oman aseen rakentaminen on sekä suhteellisen halpaa että helppo neuvoa. Myös netistä löytää ajantasaisia ohjeita aseiden valmistukseen.
Boffausta harrastetaan maanlaajuisesti Suomessa, miltei kaikissa isommissa kaupungeissa sekä myös pienemmissä kunnissa. Keskimäärin toiminta koostuu niin sanotuista paikallistreeneistä, joita järjestetään talvisin yleensä sisätiloissa ja keväästä syksyyn kelien salliessa esimerkiksi puistoissa tai vastaavalla ulkoalueella. Treenejä järjestävät erinäiset tahot kaveriporukoista yhdistyksiin. Taustalla on myös yhteistyötä kaupunkitoimijoiden, paikallisjärjestöjen tai koulujen kanssa, joiden avulla toimintaa pyritään pitämään mahdollisimman halpana osallistua (yleensä ilmaisena) sekä samalla houkutella paikalle uusia harrastajia myös yhteistyön kautta. Boffaus on paikoittain viime vuosikymmeninä uinut esimerkiksi osaksi niin koululiikunnan tunteja kuin kaupunkien omien tapahtumien vetonauloiksikin.
Paikallistoimintaa järjestävistä tahoista, aseiden rakentelusta sekä toiminnasta yleisesti voi löytää tietoa muun muassa boffaus.fi-sivulta.
Liiton virallisena viestintäalustana toimii Suomen boffaajat -Discord, johon kuka tahansa lajista kiinnostunut voi liittyä ja avoimessa sekä hallinnoidussa tilassa etsiä treenejä, kysyä neuvoa tai seurata toimintaa.