Ropecon syntyy satojen vapaaehtoisten voimalla. Mukaan toivotaan jälleen erilaisia ohjelmanumeroita, pelejä ja reipasta työvoimaa. Osa vapaaehtoisten etuihin liittyvistä käytännöistä on aikaisempiin vuosiin verrattuna muuttunut. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten homma toimii tänä vuonna ja mitä kuuluu vapaaehtoisten tehtäviin.

Hae mukaan Euroopan suurimpaan vapaaehtoisvoimin järjestettävään roolipelitapahtumaan!

Figu-, kortti- ja lautapelit

Figupelien edut eivät juurikaan ole vuosien aikana muuttuneet lukuun ottamatta tämän vuoden Ropeconia, jonka tiimoilta ruokalipukkeet vaihtuvat takahuoneen tavallista pulskempiin antimiin – kuten kaikilla muillakin osa-alueilla. Neljän tunnin ja yhden päivystystunnin työpanoksella kirstuun kilahtaa päivälippu, ja kahdeksan tunnin ja kahden päivystystunnin hommailulla koko viikonlopun ilmainen sisäänpääsy – olipa kyse figuturnauksen järjestämisestä, työpajan pitämisestä tai työskentelystä figutiskillä ja maalauspisteellä.

Figupuolella tarvitaan turnausjärkkäreitä, työpajailijoita, figutiskiläisiä ja maalauspistemaakareita. Pääosin kyse on asiakaspalvelusta ja joidenkin edellä mainittujen puhteiden osalta myös ohjaavasta työstä.

Figuohjelmaksi kaivataan tänä vuonna tietenkin hurjia turnauksia, puheohjelmia, mainioita figupelidemoja ja matalan kynnyksen työpajoja sekä uusille että kokeneemmille harrastajille. Ropecon on hyvä alusta Suomessa pienempää suosiota nauttivien miniatyyripelien pelaajakunnan kasvattamiseksi. Kaiken kaikkiaan tänä vuonna tarkoituksena on tehdä miniatyyripelaamisesta entistäkin helpommin lähestyttävää, jotta mahdollisimman monet voisivat löytää kyseisen harrastuksen kaikkine nyansseineen.  

Figuvastaava Ville Mutka luonnehtii figutiskiä ja maalauspistettä pyörittävän figutiimin koostumusta seuraavasti: ”Yksi osa vaahtokarkkeja, kolme hyppysellistä sateenkaarta, puolitoista kahmalokaupallista huumoria, neljä saappaallista sairastuloa, sylillinen saukkovauvoja, pureskeltu purukumi, vääntynyt klemmari ja kivi. Kaikki sekoitettuna aika hyväksi sörsseliksi. Tässä sörsselissä on ollut hyvä lillua vuosien ajan, ja kulhossa on vielä tilaa.”

Roolipelit (pöytäpelit)

Roolipelien edut pysyvät lähes samoina kuin aikaisempina vuosina. Vähintään neljän tunnin peluutus oikeuttaa päivälippuun ja vähintään kahdeksan tunnin peluutus viikonloppulippuun. Uusi käytäntö on, että jos peli ei toteudu esimerkiksi liian pienen pelaajamäärän takia, pelinjohtajan tulee tarjota sitä uudelleen eri ajankohdassa, jos kokonaistuntimäärä uhkaa jäädä alle lippuun vaaditun rajan. Näin pyritään saamaan enemmän pelejä ajankohtiin, joina pelaajat niitä kaipaavat, ja toisaalta pelit saavat kunnon mahdollisuuden tulla pelatuksi.

Pelinjohtajilta toivotaan tänä vuonna taas laajasti erilaisia pelejä kuten aina. Erikoistoiveena ovat lyhyemmät pelit: perinteisen kahdesti peluutettavan neljän tunnin setin sijaan vaikkapa kolmen tunnin peliä, jonka voi peluuttaa kolmesti.

Roolipeliconiitti Aatu Liimatta kannustaa mukaan niin uusia kuin konkaripelinjohtajiakin: Ropecon on loistava paikka saada uusia näkökulmia omaan peluuttamiseen ja päästä jakamaan omia ideoita koko roolipelaajayhteisölle.“

Larpit

Larpissa tulisi olla kuudesta kymmeneen pelaajaa, ja hahmojen toivotaan olevan hyvin rakennettuja ja mielenkiintoisia pelata.

”Toiveissamme on saada innokkaita pelinjohtajia sekä tuomaan kävijöille itse kirjoittamiaan larppeja että vetämään valmisskenaarioita. Yksi tiloista tulee olemaan black box, ja tällä hetkellä kaipaamme ilmoittautumisia erityisesti black box -larppien pelinjohtajilta”, kertovat larp-coniitit Tuomas Puikkonen ja Pauliina Männistö.

Itse kirjoitetun skenaarion pelinjohtaja on oikeutettu viikonloppulippuun, kun peli kestää alkuvalmisteluineen ja loppubriiffeineen vähintään neljä tuntia. Toinen pelautus samasta pelistä oikeuttaa lisäksi päivälippuun (esimerkiksi toiselle pelinjohtajalle).

Valmiin skenaarion pelinjohto on oikeutettu viikonloppulippuun, jos peli kestää kaikkineen kahdeksan tuntia. Ensisijaisena toiveena on kaksi neljän tunnin pelautusta.

Myös poikkeuksia tehdään: larp-coniitit voivat käsitellä ylemmästä poikkeavat pelit tapauskohtaisesti. Tavoitteena on, että Conissa pelattaisiin lyhyitä, mielekkäitä ja huolellisesti suunniteltuja pelejä, joita voi myös peluuttaa useamman kerran.

”Pelinjohtajien lisäksi larp-ohjelman toteutumiselle ensisijaisen tärkeitä ovat tiskityöntekijät, jotka työskentelevät tänä vuonna yhdistetyllä larp- ja pöytäroolipelitiskillä. Olet tervetullut tiskityöntekijäksi, vaikkei sinulla olisi kokemusta Ropeconissa työskentelystä tai roolipelaamisesta. Kaikkiin tehtäviin perehdytetään, ja paikalla on aina joku jolta kysyä”, Puikkonen ja Männistö rohkaisevat.

Puheohjelma

Puheohjelman edut muuttuvat edellisvuosiin verrattuna. Muutos koskee ilmaislippukäytäntöjä, ja se on koettu tarpeelliseksi paitsi budjettisyistä, myös ohjelmatiimin työskentelyn joustavuuden lisäämiseksi.

Viikonloppulippuun oikeuttaa tänä vuonna 105 minuuttia tai pidempään kestävä ohjelma. Etu koskee lähtökohtaisesti vain yhtä luennoitsijaa. Ohjelmatiimi tekee tähän periaatteeseen myös poikkeuksia tapauskohtaisesti. Tämän on tarkoitus helpottaa tilanteita, joissa tapahtumaan kutsutaan puhujia ja panelisteja, tai kun jaetaan etuja henkilöille, jotka kokoavat viikonlopun työtuntinsa useista tehtävistä ja avustavista rooleista.

Puheohjelmaksi kaivataan erilaisia luentoja ja esityksiä Ropeconin tämänvuotisesta teemasta Elämä ja yhteisö.

“Ohjelmaa tapahtumaan tuovat ovat edelleen Ropeconin selkäranka, ja pyrimme jatkossakin varmistamaan reilut ja tasapuoliset käytännöt”, lupaa puheohjelmaconiitti Vera Schneider.

Työvoima

“Vapaaehtoisille riittää tekemistä tänäkin vuonna niin lipunmyynnissä, narikassa, lastenhuoneella, majoituksen ja järjestyksen valvonnassa sekä infossa, kuin myös tekniikan, logistiikan ja rakentamisen tiimeissä”, lupaa työvoimavastaava Tero Suoniemi.

Vapaaehtoisduunareiden etujen muutoksissa pyritään siihen, että kaikkien vapaaehtoisten työpanos pääsylippua vastaan olisi suunnilleen yhteismitallinen. Muutoksilla pyritään myös leikkaamaan kuluja.

Edellisvuosista poiketen viikonloppulippua vastaan vaadittu työvoiman tuntimäärä on nostettu kahdeksasta tunnista kymmeneen. Tänä vuonna kaikilta Ropeconin vapaaehtoisilta odotetaan kahden työvuoron lisäksi puolikkaan työvuoron mittaista päivystämistä oman työpisteensä varatyövoimana. Erillistä varatyövoimaa ei siis enää ole, vaan kaikki duunarit tekevät 10 tuntia (jaoteltuna kahteen 4 tunnin vuoroon ja 2 tunnin päivystykseen). Useilla työvoiman alueilla, erityisesti tekniikassa ja järjestyksenvalvonnassa, tehdään Ropeconin aikana myös reippaasti yli kymmentuntisia päiviä.

Messukeskukseen siirtymisen jälkeen työvoiman majoitus on kävijöiden majoituksen kanssa samassa tilassa. Mahdollisuuksia parantaa duunarimajoituksen mukavuutta ja hiljaisuutta selvitetään.

Info ja järjestyksenvalvonta

Info- ja järjestyksenvalvontaduunareille on tulossa samanlaisia muutoksia kuin työvoimalle. Viikonloppulipun saa tänä vuonna kymmenen tunnin (eli kahdeksan tunnin ja kahden päivystystunnin) työskentelyllä.

Infossa työskentelystä pyritään tekemään duunareille entistäkin turvallisempaa, hauskempaa ja selkeämpää. Info kattaa tapahtuman turvallisuuden, järjestyksenvalvonnan ja infopisteen järjestelyt. Mukaan kaivataan työntekijöitä, joilla ei mene sormi suuhun eikä hymy hyydy vähän kinkkisemmänkään pulman edessä! Hyvä infolainen on oma-aloitteinen, asiakaspalveluhenkinen, rehti ja reipas. Ajoittain niin infotiskillä kuin jalkapartiossakin voi myös tulla vähän hoppukin, mutta on hyvä jos kiireen keskellä jaksaa kuitenkin pitää huolta tiimihengestä ja kaverinkin jaksamisesta.

Turvallisuusvastaava Aleksi Joensuu toivoo tiimiinsä erityisesti uusia kasvoja, koska tapahtumaa tekemällä siitä saa eniten irti. “Oli lukijana sitten konkariduunari, utelias kävijä tai täysin uusi tuttavuus, lämpimästi tervetuloa Ropeconiin, duunareiden tai kävijöiden joukossa!”

Ilmoittaudu ohjelmanjärjestäjäksi!

Haku puheohjelmaan, työpajoihin, spektaakkeleihin ja muuhun ohjelmaan on päättynyt.
Liveroolipelit avoinna 31.5. asti.
Kokemuspiste, lauta-, figu- ja korttipelit avoinna 30.6. asti.
Katso lisätiedot ja ilmoittaudu »

Roolipelien pelinjohtajahaku avoinna 30.6. asti.
Katso lisätiedot ja ilmoittaudu »

Ilmoittaudu työvoimaksi!
Katso lisätiedot ja ilmoittaudu »