Rakkaat harrastukset eivät rajoitu elämässä vain itse pelihetkiin, vaan ovat monilla mukana arjessa niin kodin sisustuksessa kuin pukeutumisessakin. Harrastusaiheiden ei kuitenkaan tarvitse jäädä vain arkeen, vaan pelaaminen voi liittyä myös juhlaan! Haastattelimme ihmisiä, jotka ovat ottaneet harrastuksensa osaksi yhtä elämän isoimmista juhlapäivistä ja järjestäneet nörttihäät.

Kakunkoristeet Ropeconista

Pelialalla työskentelevien Sallan ja Jannen nörttihäitä tanssittiin kesällä 2017. Häissä oli vaikutteita sekä tietokonepeleihin keskittyneen Jannen että pöytäroolipelejä harrastavan Sallan harrastuksista. Juhlien koristelut olivat suureksi osaksi perinteiset, mutta nörttiteema näkyi juhlapaikalla pieninä mausteina ja yksityiskohtina. Vieraskirjana toimi sulhasen koodaama piirto-ohjelma, jossa vieraat saivat piirtää pariskunnalle oman tervehdyksensä. Erityisen paljon harrastukset vaikuttivat häiden musiikkiin. Juhlien taustalla soi musiikkia pariskunnalle rakkaista elokuvista, sarjoista ja peleistä, ja hääpari asteli avioon Taru sormusten herrasta -elokuvista tutun Concerning Hobbits -kappaleen tahtiin. Herttaisena sormuksenkantajana toimi tuttavalta lainaan saatu kauko-ohjattava WALL-E -robotti.

Kauko-ohjattava WALL-E-robotti toimitti vihkiparille sormukset. Kuva: Sassa Hartikainen

Sallalle ja Jannelle tärkeitä ovat myös harrastuksiin liittyvät tapahtumat ja niiden sisältämä yhteisöllisyys. Sekä digitaalisista peleistä että roolipeleistä kiinnostunut pariskunta käy vuosittain yhdessä monissa pelialan tapahtumissa, kuten Assemblyssa ja Ropeconissa. Pariskunnan hääkakun koristeena komeilivatkin Ropeconin käpylehmätyöpajassa valmistuneet käpylehmät, jotka kuvastivat avioparia ja heidän koiraansa.

Käpylehmät Salla, Janne ja Hippa-koira valmistuivat vuoden 2017 käpylehmätyöpajassa, sopivasti ennen elokuisia häitä. Kuva: Sassa Hartikainen

Yksi juhlien näkyvimpiä nörttiyksityiskohtia oli Sallan hääpuku. Siihen oli ropeharrastukselle uskollisesti teetetty käsityönä lohikäärmeensuomuyläosa. Kukaan vieraista ei kummastellut teemaa ja puku sai runsaasti kehuja. Salla kuitenkin korostaa, että on hyvä miettiä, millaisia ihmisiä vieraat ovat ja millainen ohjelma häihin sopii.

“Halusimme rennot ja itsemme näköiset häät, joihin nörttiharrastukset luonnollisesti kuuluvat. Paljon nörttiohjelmaideoita jäi kuitenkin toteuttamatta, koska ne olisivat vaatineet yleisöltä osallistumista. Kummankaan suku ei ole pönöttäjäkansaa, mutta sen verran introvertteja kuitenkin, että yleisön pakottaminen osallistumaan on enemmän kiusallista kuin kivaa”, Salla kertoo.

Hääpaikan perinteisten kukkakoristeiden ohella vieraita ihastutti Sallan puku, jonka edusta oli koristeltu hopeisilla lohikäärmeen suomuilla. Kuva: Sassa Hartikainen

Vieraiden aktiivinen osallistaminen ei kuitenkaan ole aina huono idea ja se saattaa sopia toisten juhliin erinomaisesti. Nimimerkeillä esiintyvät Heinrich ja Mimerkki järjestivät keskiaikateemaiset häät kesällä 2000. Roolipelejä, larppaamista ja historianelävöittämistä harrastava pariskunta ammensi häihin inspiraatiota menneisyydestä, ja heidän juhlissaan se tarkoitti runsaasti itse tekemistä, askartelua ja erityisesti ompelua.

“Pukeuduimme tietysti itse teeman mukaisesti, ja ompelutaidot karttuivat kummasti, kun väkersin meille renessanssihkot juhla-asut historiallisia kaavoja vapaasti soveltaen. Ilman äitini ja isosiskoni apua en tosin olisi välttämättä saanut pukuja ajoissa valmiiksi, koska saamastani avusta huolimatta ompelin morsiuspuvun helmikoristeita vielä hääpäivän aamuna”, Mimerkki muistelee.

Renessanssihenkiset puvut valmistuivat morsiamen ja sukulaisten yhteistyöllä juuri ajoissa.

Myös vieraita pyydettiin kutsussa pukeutumaan teeman mukaisesti, ja ilahduttavan moni myös teki niin. Hääpari muistelee lämmöllä sitä, miten vieraat saapuivat paikalle toinen toistaan näyttävimmissä keskiaikapuvuissa. Osa oli valmistanut pukunsa itse ja osa vuokrannut tai lainannut puvun tilaisuutta varten. Moni vieraista oli aktiivinen myös ennen häitä ja osallistui esimerkiksi paikallisen seuran järjestämiin tanssiharjoituksiin:

“Keskiaikakylämme piti avioitumisemme aikoihin säännöllisesti tanssiharjoituksia, ja niihin kutsuimme mukaan kaikki vieraat, jotka halusivat opetella häissä tanssittavia yksinkertaisia piiritansseja etukäteen. Kiitettävän moni tarttuikin tähän mahdollisuuteen, ja itse juhlassa moni muukin rohkaistui lähtemään kylmiltään piiriin mukaan.”

Häävieraidan aktiivinen osallistuminen esimerkiksi teeman mukaan pukeutumalla voi tuoda juhliin omanlaistaan yhteisöllisyyttä.

Steampunkia ja larp-häät Tanskassa

Mea ja Marko juhlivat steampunk-teemaisia häitään syksyllä 2016. Molemmat pelaavat sekä konsoli- että lautapelejä, ovat kiinnostuneet elokuvista ja kirjoista ja lisäksi Mea on harrastanut nörttikuorossa laulamista ja pukuilua. Steampunk valikoitui juhlien teemaksi, koska sen estetiikka on aina viehättänyt molempia. Teema näkyi pariskunnan juhlapuvuissa sekä juhlapaikaksi valikoituneen vanhan kartanon koristelussa ja miljöössä.

Mean itsetehdyssä morsiuskimpussa oli yli sata origamililjaa, joista osa on koristeltu led-valoilla. Kuva: Studio Majamaa

Steampunkin lisäksi pariskunta halusi juhliinsa myös muutamia muita nörttiteemoja, kuten fantasiaa ja keskiaikaa. Harrastuksiin liittyvillä yksityiskohdilla juhliin sai mukaan myös paljon huumoria, esimerkiksi WC-pönttöjen yläpuolella oli kyltti, jossa luki ”Ministry of Magic” ja nuoli alaspäin. Juhlien juomapuolta puolestaan inspiroi erityisesti Skyrimin pelimaailma.

“Kartanolla oli 1600-luvulla rakennettu kivinen holvikellari, jonne teimme juomakellarin, jonka nimesimme Skyrimista tutun Candlehearth Hallin mukaan. Kellarin sisällä soi jatkuvasti tavernamusiikkia mm. Elder Scrolls- ja Witcher-pelisarjoista. Kellari oli valaistu kynttilöin, ja siellä oli mm. sininen, punainen ja vihreä booli nimettyinä ‘mana’, ‘health’ ja ‘stamina’”, Mea selittää.

Eri väriset boolit oli nimetty pelimaailmaan sopiviksi. Kuva: Studio Majamaa

Larppaajat, roolipelaajat ja Doctor Who -fanit Massi ja David juhlivat häitään kahdesti, sekä Suomessa että Davidin kotimaassa Tanskassa. Molemmat ovat myös pitkän linjan tapahtumajärjestäjiä ja olleet mukana lukuisten roolipelitapahtumien organisoimisessa. Kokemus skenetapahtumien järjestämisestä oli avuksi myös kansainvälisten häiden kohdalla: kutsut lähetettiin puolitoista vuotta ennen juhlia, ja juhlia varten tehtiin informatiiviset nettisivut. Juhlat olivat häiden lisäksi myös roolipelitapahtuma, jossa pariskunnan harrastajaystävät pääsivät verkostoitumaan ja tutustumaan muihin pelaajiin.

Tanskassa järjestetyt juhlat pidettiin 2,5-päiväisenä roolipelitapahtumana, nimellä WeddingCon, tanskalaisessa liveroolipelisisäoppilaitoksessa, Østerskov Efterskolessa, jossa ystäviämme on töissä. Päivällä oli tarjolla ruuan lisäksi roolipelejä ja lautapelejä sekä nerf-gun-taistelu ympäri koulua. Itse juhlissa taisteltiin lateksiasein, raidattiin koulun asustevarasto ja tanssittiin pornopolkkaa”, Massi muistelee.

Tardis-hääkakku värjäsi kaikkien kielet sinisiksi. Kakun teki Cake Wizardryn Mari Joki. Kuva Teemu Salminen

Sekä Suomessa että Tanskassa pidettäviin häihin luotiin hääparille omat rituaalit, joissa näkyi myös parin kiinnostus erilaisiin mytologioihin.

“Tanskassa häävieraat osallistuivat rituaaliin kirjoittamalla meille onnentoivotuksia pyykkipoikiin, jotka saimme kerätä heiltä yksitellen ympärillemme kiedottuihin naruihin. Rituaalissa myös sekoitettiin multaa kotikaupungistani Helsingistä sekä Davidin kotipaikkakunnalta Herningistä. Multaan on nyt istutettu lempipuuni koivu kotipihallamme Tanskassa.”

Nörttihäät voivat tarkoittaa myös tardiksensinisiä pukuja ja omia, pariskunnan tyyliin sopivia rituaaleja. Kuva: Simon James Petitt

Rennosti meidän näköiset juhlat

Itse askarteleminen on usein edessä, jos juhliin haluaa persoonallisemmat koristelut, joissa tulevat esiin myös omat harrastukset ja kiinnostuksenkohteet. Nörttihäät saattavat siis edellyttää askartelua ja luovuutta, ja suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Täydellisiä servettejä tärkeämpää on tietysti hyvä tunnelma ja hauskat juhlat. Vieraiden reaktioita perinteitä uusiviin juhliin ei myöskään kannata turhaan stressata. Juhlaparilla on aina oikeus itsensä näköisiin häihin. Kaikki haastatellut korostavat saaneensa nörttihäistään vain positiivista palautetta ja usein myös innostunutta osallistumista.

“Me halusimme saada itsemme näköiset häät ja sen totta vie teimmekin, kun ei meillä ei ollut kukaan määräämässä miltä häiden kuuluisi näyttää. Saimme todella paljon kehuja loistavista, erilaisista ja meidän näköisistä häistä. Nörttikavereista oli hauska bongailla erilaisia nörtähtäviä juttuja koristeista ja taustamusiikeista”, Mea kertoo.

Myös Massin mukaan tärkeintä on, että hääparilla on hauskaa ja juhlat ovat sellaiset kuin he haluavat. Jos roolipelihäät tuntuvat liian riehakkailta kaikille vierasryhmille, asian voi ratkaista myös pitämällä erilliset kakkukahvit pienelle piirille, kuten Massi ja David: “Molempia hääjuhlia ennen olimme järjestäneet perheelle pienen tilaisuuden, jossa vanhukset ja lapset eivät jääneet roolipelaajien jalkoihin.”

Teemastakaan ei kannata stressata liikaa. Esimerkiksi Heinrichin ja Mimerkin keskiaikateemaiset häät eivät tähdänneet kaikessa historialliseen autenttisuuteen: “Emme pitäytyneet missään tietyssä historiallisessa aikakaudessa tai ylipäätään historiassa, vaan lähdimme toteuttamaan juhlaa pikemminkin pseudokeskiaikais-fantastisella otteella.“ Mimerkki kertoo ja kannustaa myös muita nörttihäitä suunnittelevia pitämään hauskaa teeman kanssa: ”Ottakaa rennosti älkääkä stressatko liikoja sitä, onko kaikki nyt varmasti tarpeeksi hienoa ja viimeisen päälle teeman mukaisesti tehtyä. Tärkeintä on, että niin hääpari kuin vieraatkin viihtyvät ja kaikilla on hauskaa.

Mean ja Markon juomakellari, Candlehearth Hall. Kuva: Studio Majamaa

Sohvi Paasikivi