Onko joululahja vielä hankkimatta rakkaalle pelikaverille tai peleistä pitävälle sukulaiselle? Ei hätää! Olemme koonneet yhteen rooli-, pöytä- ja lautapeliharrastajien tärppilistat pukinkonttia varten.
Paras joululahja on sellainen, joka näyttää antajan hyvän tahdon. Pelaajille tekee usein mieli ostaa pelejä, ja jos tiedät vastaanottajan haluavan jonkin tietyn pelin, kaikin mokomin osta se hänelle! Pelejä on kuitenkin niin monia, että umpimähkään tai jopa hyvien arvostelujenkin perusteella tehty valinta voi osoittautua epäluotettavaksi.
En voi puhua kaikkien puolesta, mutta minä ainakin rakastan blingiä, mitä peleihin tulee. Käy ilmi, että moniin peleihin on olemassa erilaisia premium- tai upgrade-pakkauksia, jotka päivittävät tai parantelevat pelien komponentteja. Vinkkini onkin, että kannattaa hipsiä vastaanottajan pelikaapille ja tämän jälkeen jalkautua Internetiin etsimään johonkin paljon pelattuun peliin tällainen pakkaus, esimerkiksi Meeple Sourcesta.
Roolipelaajillekin voi tällaisen lahjan antaa, he nimittäin tykkäävät paljon nopistaan. Mikäli vastaanottajalla ei ole suurta tunnesidettä käyttämiinsä noppiin (jotkut ovat koko elämänsä pelanneet vain yhdellä noppasarjalla), niin erilaiset hienot tai laadukkaat nopat voivat sopia hänelle. Esimerkkeinä joko metalliset tai korukivestä, kuten kuvassa ametistista, tehdyt nopat. Tässäkin kannattaa kääntyä Internetin puoleen.
Veli-Matti Pakkanen, Alter Ego ry.
Perinteisten pöytäpelien etäpelaaminen on selvästi vuoden 2020 juttu. Joillekin meistä etäpelit eivät kuitenkaan sovi samalla tavalla, ja monille meistä onkin edessä erityisen vaikea talvi, kun peliporukat eivät pääse kokoontumaan. Kalenterin vapautuessa pelikerroista minä olen viettänyt entistä enemmän aikaa kotona muiden harrastusten parissa, eritoten ruoanlaiton parissa.
Oma vinkkini joululahjaksi onkin ruoanlaittoon soveltuva PATA – oli materiaali sitten valurautaa, savea tai jotain emalipinnoitettua, ei sillä niin väliä. Hyvin hoidettuna padat ovat ikuisia ja hyvällä tuurilla sellaisen voi löytää kirpparilta halvalla, näin säästyy luontoakin. Old-timey valurautapadat ovat lisäksi erinomaisia larppi-proppeja!
Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy erinomaista kotimaista kirjallisuutta ohjaamaan aloittelijaa pataruokien ihmeisiin. Ensi kesänä päästään myös lukemaan Ropeconin keittokirjan reseptit, can’t wait!
Mitä jos pandemian selätettyä peliporukkasi juhlistaisikin jälleennäkemistä pelipäivän aikana haudutetulla pataruoalla? Uunissa tai liedellä hitaasti hauduttamalla valmistetut ruoat sopivat erinomaisesti oikeastaan mihin tahansa pöytäpeliin, sillä ruoan valmistumista ei tarvitse olla jatkuvasti valvomassa. Ruoan voi (kuvainnollisesti) unohtaa hautumaan tuntikausiksi, ja patojen maku vaan paranee tuntien kuluessa!
Tatu-Matti Pekkarinen, ESRSPY ry.
Jo lähes kaksikymmentä vuotta vanha 10 Days in Europe on Euroopan maantiedettä opettava peli, joka on vihdoin ja viimein saatu myös suomeksi. Sen kunniaksi nostan sen nyt tähän, olen nimittäin pelannut tätä vuosien varrella todella paljon. Peli toimii erityisen hyvin kahdella pelaajalla, eli toimii hyvin perhepelinä aikuisen ja lapsen kesken tai aikuisten kesken – pelissä on sen verran jujua ja koukuttavuutta, että sen vetovoima toimii monella tasolla.
*Teksti on ote artikkelista, joka on julkaistu Lautapelioppaan www-sivuilla 11/2020
Mikko Saari, Lautapelioppaan päätoimittaja
Aina ei tarvitse antaa fyysistä lahjaa, vaan lahjan vastaanottajaa voi ilahduttaa myös antamalla aineettoman lahjan. Voit lupautua auttamaan esimerkiksi jossain käsityöprojektissa, oikoluvussa, valokuvauksessa, grafiikassa, (larppi)ruuanlaitossa, tavaroiden siirrossa, kasvien ja/tai lemmikkien hoidossa tapahtumien aikana tai jossain muussa. Tai voit luvata harrastusaikaa, joko niin että olet myös itse mukana harrastamassa tai mahdollistat sen, että lahjan saaja pääsee pelaamaan tai muuten harrastamaan.
Satekai, Ropecon-aktiivi