Ropecon on Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, joka tuo yhteen alan harrastajat ja ammattilaiset. Kolmipäiväinen pelifestivaali sisältää 2000 tuntia ohjelmaa ja yli 500 ohjelmanumeroa.
Tekemistä löytyy kaikenikäisille pöytäroolipelien, larppien, lautapelien, korttipelien ja figuuripelien parissa. Pelaamisen ja peliturnausten lisäksi ohjelmaan kuuluu luentoja, paneelikeskusteluja ja työpajoja roolipelaamiseen liittyvistä aiheista. Ropeconissa jaetaan vuosittain Kultainen lohikäärme ja Vuoden peliteko -palkinnot roolipelaamisen edistämisestä Suomessa. Tapahtumassa on myös julkaistu useita pelialan teoksia lautapeleistä roolipeliteoriaan.
Ohjelmaakin tärkeämpää on tapahtuman tunnelma. Ropecon järjestetään vapaaehtoisvoimin ja tapahtuman tekemiseen osallistuu vuosittain yli 800 vapaaehtoista. Paljon monimuotoista ohjelmaa sisältävä viikonloppu suunnitellaan ja toteutetaan alusta loppuun idealla roolipelaajilta roolipelaajille. Tervetulleita ovat kaikki, jotka haluavat tutustua roolipelaamisen erilaisiin muotoihin.
Vuotuisen tapahtuman järjestämisestä vastaa pääjärjestäjien kokoama projektiorganisaatio conitea. Vuonna 2018 conitea koostuu neljästä pääjärjestäjästä ja noin 50 coniitista, jotka vastaavat tapahtuman 28 osa-alueesta. Tapahtuman taustaorganisaationa toimii Ropecon ry, jonka tunnetuin ja tärkein toimintamuoto on vuosittain järjestettävä Ropecon-tapahtuma.
Kultainen lohikäärme ja Vuoden peliteko
Kultainen lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä. Palkinnon ovat saaneet muun muassa Johanna Koljonen, Mike Pohjola ja Kersti Juva.
Vuoden peliteko -palkinto myönnetään ansiokkaasta projektista, toiminnasta, julkaisusta tai muusta tempauksesta ei-digitaalisten pelien saralla. Vuoden peliteko -palkinto on jaettu kaikkiaan kolme kertaa.
Pelaajilta pelaajille jo vuodesta 1994
Ensimmäinen roolipelaajille suunnattu ja vapaaehtoisvoimin toteutettu Ropecon-tapahtuma pidettiin vuonna 1994 Paasitornissa Helsingissä. Paikka kävi pian liian pieneksi aktiivisille harrastajille, ja vuonna 1998 tapahtuma päätettiin siirtää Espoon Dipoliin.
Tapahtuman kävijämäärä on hiljalleen noussut yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Ensimmäisessä Ropeconissa kävijöitä oli muutama sata ja vuonna 2002 ylitettiin kolmen tuhannen kävijän raja. Tähänastinen kävijäennätys saavutettiin vuonna 2016, kun kävijöitä oli kaikkiaan 4100.
Viime vuonna tapahtuma muutti Espoon Dipolin peruskorjauksen tieltä Helsingin Messukeskukseen. Muutto suurempiin tiloihin toi tapahtumalle lisää mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä.
Tapahtuman järjestää Ropecon ry
Ropecon-tapahtuman taustaorganisaationa toimii Ropecon ry, jonka toiminnan tarkoitus on edistää ja kehittää suomalaista rooli-, kortti-, lauta- ja miniatyyripeliharrastusta. Yhdistyksen varsinaisia jäseniä ovat pääkaupunkiseudulla tai valtakunnallisesti toimivat yhdistykset Alter Ego ry, Etelä-Suomen Rooli- ja Strategiapeliyhdistys ry, Harmaasudet ry, Nopat ja Taktiikka ry, Otaniemen RoolipeliClubi ry, Suomen Lautapeliseura ry ja Suomen Live-roolipelaajat ry.
Ropecon ry päättää suurista monivuotisista hankkeista, mahdollisista avustuksista sekä yhdistyksen omaisuuden lainaamisesta. Yhdistys mahdollistaa ja tukee erilaisia roolipelitapahtumia, kuten coneja ja liveroolipelejä. Esimerkiksi Arpacon ja Solmukohta ovat Ropecon ry:n mahdollistamia tapahtumia.
Ropecon ry:n tunnetuin ja tärkein toimintamuoto on vuosittain järjestettävä Ropecon-tapahtuma. Yhdistys valitsee vuosittain tapahtuman pääjärjestäjät ja päättää kokonaisbudjetin.
Ropecon lukuina
2000 tuntia ohjelmaa
500 ohjelmanumeroa
4000 kävijää
800 vapaaehtoista
1 yhteinen intohimo
Kysyttävää tapahtumasta?
Ota yhteyttä: viestinta@ropecon.fi