Tietoa EtäRopeconin roolipeleistä
Ropecon, Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma, on siirtynyt internetiin vallitsevien olosuhteiden vuoksi. Tapahtuman roolipelitarjonnan aikataulutus ja ilmoittautuminen tapahtuu Warhornin kautta. Mikäli tahdot peluuttaa tapahtumassa, lähetä pelisi nimi, lyhyt kuvaus ja toivottu aikataulu osoitteeseen roolipelit@ropecon.fi. Pelaajain ilmoittautuminen, kuten myös tapahtuman Discord-palvelin, aukeavat coniviikolla.
Ropeconin roolipelit peluutetaan vallitsevien olosuhteiden vuoksi tänä vuonna enimmäkseen virtuaalisesti. Niin pöytäroolipelit, Helmetin lähipelit kuin virtuaalilarpitkin järjestetään samaa kautta. Nämä jutut teidän tarvitsee tietää:
Peleihin ilmoittautuminen tapahtuu Warhorn.net-sivuston kautta, osoitteessa https://warhorn.net/events/ropecon
Käytämme Warhornia siksi että se oli käden ulottuvilla, varoitusaikamme oli lyhyt ja roolipelivastaavallamme oli jonkin verran kokemusta sen käytöstä. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme keksineet paremman ratkaisun.
Pelinjohtajat ilmoittavat pelinsä tiedot osoitteeseen roolipelit@ropecon.fi. Tämä sisältää lyhyen kuvauksen, nimen sekä kaikkein tärkeimpänä toivotun peluutusajan. Pelinjohtajan toivotaan myös rekisteröityvän Ropeconin Warhorn-tapahtumaan. Roolipelivastaavan luotua peliä varten aikatauluun pelipaikan, pelinjohtaja voi ilmoittautua sen peluuttajaksi ja täyttää loput tiedot itse. Ennen coniviikkoa roolipelivastaavan on hyväksyttävä rekisteröitymiset erikseen, joten olisi hyvä jos peliä ilmoittaessasi kertoisit myös, millä nimellä olet Warhornissa.
Peli-ilmoituksessa on näyttävä selkeästi, millä alustalla se peluutetaan. Tapahtuman poikkeuksellisen kansainvälisen luonteen vuoksi toivomme myös että pelissä ilmoitetaan selkeästi, millä kielellä se peluutetaan – esimerkiksi kirjoittamalla kuvaus asianmukaisella kielellä. Ropecon tarjoaa Discordissa ääni- ja tekstikanavan sekä yksinkertaisen noppabotin jokaiselle ilmoitetulle pelille, mutta mahdollisesta virtuaalisesta pelipöydästä tai muusta videokonferenssiohjelmistosta pelinjohtajan on huolehdittava itse. Tämän ohjeistuksen lopussa on erilaisia lähteitä ja ohjeita eri vaihtoehtoihin.
On myös näppärää, jos voit tägätä pelijärjestelmän Warhornissa, mutta tägisysteemissä on määrätty ja suppea lista. Mikäli peluuttamaasi pelijärjestelmää ei ole Warhornin listauksessa, käytä tägejä “Other” tai “Homebrew”, kumpi nyt paremmalta tuntuu.
Peli-ilmoituksia otetaan vastaan conin alkuun asti. Discordiin varataan kanavia myös hetken huumassa pystyyn polkaistaville peleille.
Pelaajailmoittautuminen peleihin alkaa coniviikolla. Pelaajailmoittautuminen edellyttää niin ikään rekisteröitymistä Warhorniin. Ilmoittautuessasi pelaajaksi, pane merkille pelinjohtajan käyttämä pelialusta ja katso että ilmoittaudut peliin kielellä, jolla olet valmis pelaamaan. Tänä vuonna Ropeconissa on jopa venäjänkielisiä pelejä! Pelialustaan tutustumista etukäteen suositellaan, koska ne tuppaavat vaatimaan rekisteröitymistä tai ohjelmistojen lataamista ja asentamista ja semmoinen syö herkästi tehokasta peliaikaa. Tarkista myös pelipaikka – Helmet organisoi lähipelejä Pasilan kirjastolla.
Vaikka coni tapahtuukin internetin ihmemaassa, niin pelinjohtajien kuin pelaajienkin odotetaan sitoutuvan noudattamaan Ropeconin käyttäytymissääntöjä.
Ohjeita etäpeluutukseen
Internet on väärällään erilaisia tapoja etäpeluuttaa roolipelejä. Virtuaaliset pelipöydät (VTT) ovat suosittuja paitsi siksi että ne sallivat visuaalisten elementtien kuten miniatyyrien käytön mutta myös siksi että vähän pelipöydästä riippuen, ne tarjoavat erilaisia pelejä varten kustomoituja noppabotteja, skriptejä ja virtuaalisia korttipakkoja. Roll20 on tällä saralla suosituin ja tukee – vaihtelevalla tasolla – suurinta määrää eri pelejä. Myös Foundry, Astral sekä FantasyGrounds ovat hyviä vaihtoehtoja.
Koska useimpien VTT:ien äänikanavat ovat epäluotettavia, Ropecon tarjoaa Discord-palvelimellaan kaksi kanavaa kullekin pelille. Yksi on tekstikanava, jota voi käyttää offgame-pälinään ja troubleshoottaamiseen ja yksi on äänikanava, jonka käyttöä suositellaan mikäli ääntä käytetään. Niin Discord kuin useimmat VTT:t tukevat videota varsin kyseenalaisella tasolla, mutta Ropecon ei tarjoa tähän ratkaisua. On pelinjohtajan oma valinta, haluaako käyttää pelissä videoyhteyttä.
Linkkikimara erilaisia neuvoja ja ohjevideoita. Googlaamalla löydät varmasti lisää englanniksi!
* Suomen Roolipeliseuran vinkkejä etäpelaamiseen: https://suomenroolipeliseura.fi/etapelaaminen/
* Elmeri Seppäsen artikkeli Etäpelaamisen alkeet: https://roolipeliloki.com/2020/04/07/etapelaamisen-alkeet/
* Noppatuurin vinkkivideo etäpelien johtamiseen: https://youtu.be/WJNHuQlJ9TY
* Level 20 Podcast etäpelipöydistä: https://youtu.be/wmDXTebZigU
* Miska Fredman kertoo Foundrysta: https://www.youtube.com/watch?v=3gMPj8rMcLk
Kansikuva: Sami Eräluoto