Ropecon järjestää ensimmäisen cosplay-kilpailunsa lauantaina 29.7.2017. Kilpailu järjestetään yhteistyössä Cosvision ry:n kanssa ja voittajat saavat kisapaikan marraskuussa järjestettäviin Cosplayn SM-kilpailuihin.

“On mahtavaa päästä tekemään yhteistyötä Ropeconin kanssa ja yhdistämään harrastajia uudella tavalla”, Cosvision ry:n puheenjohtaja Suvi Liukkonen ja konsultti Iris Rönkkö toteavat.

”Cosplay-kisojen myötä esitämme kutsun kaikille harrastajille ja harrastuksesta kiinnostuneille. Tervetuloa heimoon!”, toivottavat Ropecon 2017 -tapahtuman pääjärjestäjät Kalle Kivimaa, Juha Sihvonen ja Virpi Leppä.

Cosplay-kisavastaavan haku alkaa Ropeconin nettisivuilla tiistaina 28.2. Kisavastaava suunnittelee ja toteuttaa cosplay-kilpailun yhdessä Ropeconin ohjelmatiimin ja Cosvision ry:n kanssa. Valitulle henkilölle ilmoitetaan maaliskuun loppuun mennessä. Kilpailijahaku avataan huhtikuussa. Maaliskuun aikana julkaistaan säännöt, hakuohjeet ja lisätietoa kisaamisesta. Kisoissa on yksilö- ja parisarja.

Cosplay-kilpailu täydentää Ropeconin pukuaiheista ohjelmaa, johon kuului viime vuonna muun muassa pukunäytös, pukukilpailu ja proppinäyttely.

Mikä ihmeen cosplay?

Cosplay, eli suomalaisittain pukuilu, on erilaisiksi hahmoiksi pukeutumista. Hahmot voivat olla tuttuja peleistä, elokuvista, TV-sarjoista, sarjakuvista tai julkisuuden henkilöiden joukosta. Moni harrastaja kuvaa hahmon rooliin hyppäämistä vapauttavaksi kokemukseksi. Hahmon valinnassa tärkeää on etenkin se, että hahmon olomuoto ja tyyli on omaan luonteeseen sopiva – silloin myös esiintyminen on helpompaa.

Hahmojen lisäksi tärkeää on oikeanlainen puvustus. Harrastus vaatii monenlaisia kädentaitoja sillä suomalainen cosplay-harrastaja valmistaa usein pukunsa itse. Kilpaileminen vaatii kädentaitojen lisäksi myös esiintymiskykyä. Voittoon ei riitä pelkkä loistava asu tai ihastuttava esitys, vaan kokonaisuuden tulee olla tasapainossa.

Suomessa järjestetään vuosittain kymmeniä cosplay-kilpailuja ja suomalaiset harrastajat ovat pärjänneet hyvin cosplay-kilpailuissa ympäri maailmaa, kuten Nordic Cosplay Championship -kisassa, EuroCosplay Championship -kilpailussa sekä World Cosplay Summit -kisassa. Vuonna 2014 Suomi oli hallitseva cosplayn Pohjoismaiden mestari, kun Päivi Asikainen voitti Nordic Cosplay Championship -finaalin Närconissa.

Cosplay-harrastuksesta on yhtä monta muotoa kuin on cosplay-harrastajiakin. Se vie aikaa, tarjoaa haasteita ja kehittää harrastajaa monipuolisesti. Pukuilu on myös roolipelien tavoin ikärajaton harrastus – sitä harrastavat ovat kaiken ikäisiä, lapsista vanhuksiin.

…………………………………..