Tervehdys Ropeconin 2022 esteettömyystiimiltä.

Lomakkeisiin, joilla ohjelmaa voi Ropeconiin ilmoittaa, on lisätty uusi alakategoria; esteettömyys. Tämän kirjoituksen tarkoitus on auttaa sinua, joka aiot hakea ohjelmanpitäjäksi, larpinjärjestäjäksi, roolipelinjohtajaksi, tai olet innostunut järjestämään mitä tahansa ohjelmaa Ropeconissa 2022. Haluamme kertoa vähän tarkemmin siitä, mitä nämä uudet esteettömyyskysymykset lomakkeissamme tarkoittavat. Avaamme tässä blogissa kohta kerrallaan näiden kysymysten merkitystä, jotta hakulomakkeen täyttäminen olisi sinulle mahdollisimman helppoa.

Kovat äänet. Sisältääkö ohjelmasi minkäänlaisia kovia ääniä. Tämä voi tarkoittaa pamahduksia, huutoa, musiikkia, kolahduksia tai mitä tahansa ääniä jotka tuottavat suuria desibelejä. Vastaa kyllä, jos tiedät ohjelmasi sisältävän tällaisia ääniä. Tietenkään kaikkea Ropeconissa ei voi ennakoida etkä ole mitenkään vastuussa siitä, jos ohjelmassasi tuleekin suunnittelemattomia kovia ääniä. Emme myöskään laske ohjelman lopussa olevia mahdollisia aplodeja tähän mukaan.

Välkkyvät tai voimakkaat valot. Sisältääkö ohjelmasi itsessään, tai esitätkö ohjelmasi osana videon, jossa näkyy erityisen kirkkaita valoja, kirkkaampia, kuin Ropeconin normaali valaistus. Esimerkiksi strobovalot tai muut välkkyvät valot kannattaa huomioida tässä.

Voimakkaat tuoksut. Käytetäänkö ohjelmassasi kemikaaleja? Hajuvesi, hiussuihkeet, kynsilakka, kosmetiikka, tuoksukynttilä, siivous- ja puhdistusaineet, sekä askarteluun ja käsityöhön käytettävien materiaalit kuten maalit ja lakka voivat aiheuttaa oireita osalle kävijöistä, samoin kuin jotkut luonnollisetkin tuoksut, kuten kasvit ja kukat.

Ihoa ärsyttävät aineet tai materiaalit. Joutuvatko ohjelmaasi osallistuvat olemaan kosketuksissa tai lähettyvillä mahdollisesti ihoa ärsyttävien aineiden kanssa. Erilaiset askartelumateriaalit, maalit, voiteet, kosmetiikat, puhdistusaineet tai ruoat voivat mennä tähän kategoriaan.

Fyysinen kontakti ja/tai suppea henkilökohtaisen tilan mahdollisuus. Liittyykö ohjelmaasi fyysistä kosketusta niin, että sitä ei voi halutessaan välttää? Fyysistä kosketusta voi olla esimerkiksi kädestä pitäminen, halaaminen, olkapään kosketus. Valitse tämä kohta myös jos ohjelmassasi ihmisten tulee olla fyysisesti hyvin lähellä toisiaan tai ylläpitää pitkää katsekontaktia, vaikka varsinaista koskemista ei välttämättä tapahtuisi. Luentosalissa toisen vieressä istuminen ei vielä täytä tätä kriteeriä.

Pimeä/heikko valaistus. Laitetaanko ohelmassasi valot kokonaan pois tai hyvin himmeälle tekemisen tai liikkumisen ajaksi. Esimerkiksi larpissa tällaista voidaa tehdä tunnelman luomiseksi. Valitse tämä kohta, jos et käytä Ropeconin tilojen oletusvalaistuksia. Emme laske tähän videon, dian tai esityksen aikana valojen sammumista jolloin osallistujat ovat istumassa.

Osallistuminen vaatii paljon liikkumista ilman mahdollisuutta istumiseen. Jos ohjelmassa pitää liikkua paikasta toiseen tai olla seisaallaan niin, ettei ole mahdollisuutta istua.

Ohjelmassa katsotaan video, jossa ei ole tekstitystä kuulorajoitteisille. Jos videossa ei tarvitse kuulla puhetta vaan tärkeintä on katsoa kuvia, tätä kohtaa ei tietenkään tarvitse valita. Mutta jos videolla annetaan ohjelmalle olennaista informaatiota ja video ei sisällä tekstitystä, valitsethan tämän kohdan.

Osallistuminen edellyttää sellaisen äänitteen kuuntelemista, josta ei ole tekstiversiota kuulorajoitteisille. Jos ohjelmassa annetaan tietoa nauhoitteen muodossa, mutta ei ole mahdollista antaa tekstiä luettavaksi. Teksti olisi hyvä olla saatavilla luettavana samaan aikaan kuin nauhoite kuunnellaan, jottei kenenkään tarvitse yrittää kesken ohjelman keksiä mistä saada itselleen tuloste.

Osallistuminen vaatii pitkien tekstien itsenäistä lukemista, eikä tekstejä ole mahdollista saada äänitteinä näkörajoitteisille. Valitse tämä, jos ohjelmassa annetaan tietoa tekstin muodossa, eikä sitä ole mahdollista saada äänitteenä tai pistekirjoituksena. Mahdollinen äänite tulisi olla saatavilla kuunneltavana samaan aikaan, kun tekstiä luetaan, tai joku lukee tekstiä ääneen samaan aikaan.

Ohjelmassa käytettävät materiaalit voivat tuottaa haasteita värisokeille. Jos materiaaleissasi (esimerkiksi monisteissa tai videoissa) on väriyhdistelmiä, joiden erottaminen voi olla värisokeille vaikeaa. Yleisin värisokeus on punavihersokeus, joissa punainen ja vihreä sekoittuu, ja sen lisäksi on olemassa sinikeltasokeus, eli vaikeus erottaa vihreää ja sinistä sekä punaista ja keltaista toisistaan. Lisäksi on olemassa täysi värisokeus joka ei erota mitään värejä toisistaan, vaan näkee ainoastaan mustaa, valkoista ja harmaata.

Ohjelmassasi voi sisältää raskaita aiheita, jotka voivat aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, ahdistusta tai pelkoja

Valitse tämä kohta, jos ohjelmassasi on esimerkiksi jokin näistä aiheista:
• Fyysinen väkivalta, toisen tai itsensä satuttaminen
• Verta ja/tai ruumiinosia
• Seksuaalinen väkivalta, ahdistelu tai muuta ilman toisen lupaa tapahtuvaa seksuaalista toimintaa.
• Henkinen väkivalta, kuten kiusaamista, pelottelua, uhkauksia tai jollain muulla tavoin satuttamista ilman fyysisiä vammoja.

Yleiset fobiat:
• Käärmeet, hämähäkit ja muut hyönteiset
• Myös jotkut muut eläimet kuten rotat tai koirat
• Ahtaan- tai korkeanpaikankammo tai pimeänpelko, tautien ja bakteerien pelko, suljettujen ja ahtaiden tilojen pelko, klovnien pelko, kuoleman ja kuolleiden pelko.

Me toivomme, että tämän kohdan valitsemisen lisäksi mainitset myös sisältövaroituksen ohjelmasi alussa, jotta paikalle spotaanistikin saapuneet osallistujat tietävät etukäteen ohjelmasi sisällöstä.

Jos teillä on kysyttävää tai kommentoitavaa, voitte ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla inklusiivisuus@ropecon.fi

Ropeconin 2022 esteettömyysconiitit Laura ja Roberta